JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Havari-rapport» om nødnummer trolig klar før jul

NKOM jobber med en tilsynsrapport som tar for seg utfall av nødnumre i høst.
John-Eivind Velure, Nkom, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

John-Eivind Velure, Nkom, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Fire ganger har det skjært seg for tilgangen til nødnumre i høst.

Nå sier NKOM at det kommer en rapport om feilene.

Trolig er den klar før jul, ifølge dem.

• 29. august: nødnummer 112 rammet av utfall, innringere fikk ikke kontakt.

• 16. september: En feil gjorde at samtaler til nødnumrene ble oppfattet som såkalt stumme anrop hos nødetatene, og Telenors kunder som ringte 113 ble tidvis vist med feil innringer-telefonnummer.

• Natt mellom 17. og 18. oktober: Utfall i over tre timer. 110 og 112 rammet, men reserveløsning avlastet situasjonen.

• 13. november: Telenor har feil på flere systemer i mobilnettet som rammet anrop til 110, 112 og 113 og Politiets ikke-haste-nummer (sentralbord) 02800. Det var også lang oppkoblingstid for vanlige samtaler. Feilen varte mellom 10:25 og 16:40.

Tilsyn

Planen om en tilsynsrapport har ligget på trappene en stund, men at det har skjedd nye feil har gjort at lanseringsdatoen har flyttet seg.

– Allerede etter første hendelse 29. august varslet Nkom tilsyn mot Telenor. Dessverre har flere hendelser ført til at tilsynet er utvidet i flere runder, og det tar derfor lengre tid å ferdigstille denne, skriver direktør i Nkom John-Eivind Velure i en pressemelding.

Han forstår at mange ønsker svar rundt hendelsene og hva slags konsekvenser det vil få for Telenor.

– Vi planlegger å ferdigstille tilsynsrapporten før jul. I den sammenheng vil vi offentliggjøre våre hovedfunn og foreløpige konklusjon i saken.

Tidligere har NKOM-sikkerhetsdirektør Svein Sundfør Scheie omtalt nødnumre-utfall som svært alvorlig.

– Mennesker som har behov for hjelp, skal få det når de ringer nødetatene, skrev han i en pressemelding.

Strømbrudd?

Telenor har hatt frist på seg onsdag denne uken for å levere en rapport om feilen som skjedde 13. november.

Nettverk får opplyst fra Telenor at denne rapporten til Nkom vil inneholde konfidensiell informasjon og derfor ikke vil være offentlig, men at de kommer tilbake til mer informasjon om selve årsaken til feilen etter at rapporten er innsendt.

Etter hendelsen 13. november rykket Telenor Norgessjef Birgitte Engebretsen ut med følgende kommentar:

– Vi beklager på sterkeste til alle som har blitt berørt, og jeg kan forsikre om at vi tar dette på det største alvor. Foreløpige analyser viser at hendelsen skyldes strømbrudd på en sentral, men det jobbes videre med å fullstendig kartlegge årsaksforholdene. Nå skal vi snu enhver stein for å sikre at dette ikke skjer igjen, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Birgitte Engebretsen.

Overbelastning

Denne artikkelen er oppdatert kl 16 med følgende:

I en melding publisert torsdag like før kl 16 skriver Telenor:

13. november kl. 10:23 førte planlagt arbeid ved en viktig sentral til strømbrudd. Normalt skal ikke et slikt strømbrudd få noen kundekonsekvens, da Telenor har bygget inn reserveløsninger (redundans) i sine systemer. Men da strømbruddet oppstod, fungerte ikke den automatiske omrutingen (georedundans) av trafikk til alternativ lokasjon som den skulle. Dette førte igjen til overbelastning av noen av systemene, inkludert systemet for bedriftstelefoni og nødnummer, skriver Telenor.

– Selv om vi nå har god oversikt over hva som skjedde, så fortsetter vi analysearbeidet for å fullstendig avdekke sammenhengene og komme helt til bunns i dette. Slik kan vi sikre at dette ikke skjer igjen, skriver Engebretsen. 

Problemene oppsto kl. 10:25, og analysene viser at mesteparten av nødanropene som feilet kom i perioden 10:25-10:50. Rapportens foreløpige analyser viser at trafikken til 110, 112 og 113 i all hovedsak kom frem etter kl. 10:50, selv om noen brukere hadde lang oppkoblingstid også etter dette, skriver de.

Telenor gjennomfører nå en rekke tiltak, i tillegg til de grepene som ble satt i gang umiddelbart. Blant annet endre og forsterke rutiner ved planlagt arbeid, redusere rettetid og ha en full gjennomgang og forsterkning av nødmeldingstjenesten.

Administrerende direktør i Telenor Norge, Birgitte Engebretsen, fotografert i en annen anledning

Administrerende direktør i Telenor Norge, Birgitte Engebretsen, fotografert i en annen anledning

Leif Martin Kirknes

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse