JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DE-HENLAGT: Statsadvokaten opphever politiets henleggelse av Ramunas Gudas-ulykken, som skjedde under rehabilitering av et bygg på Haslum i fjor sommer.

DE-HENLAGT: Statsadvokaten opphever politiets henleggelse av Ramunas Gudas-ulykken, som skjedde under rehabilitering av et bygg på Haslum i fjor sommer.

Leif Martin Kirknes

Heis-saken får ny etterforskning

Statsadvokaten sender Ramunas Gudas-saken tilbake til politidistriktet for videre etterforskning.21.08.2014
12:00
22.08.2014 10:56

Leif.kirknes@lomedia.no

– Statsadvokaten har behandlet klagen, og vi har opphevet henleggelsen. Saken er nå sendt tilbake til Asker og Bærum politidistrikt for ytterligere etterforskning, sier statsadvokat Kristin Røhne til Budstikka.no.

I torsdagens papirutgave av samme avis erkjenner også politiadvokat Racha Maktabi at politet ikke har gjort nok i forbindelse med den forrige runden etterforskning.

Litaueren Ramunas Gudas ble hardt skadet mens han arbeidet i heissjakten på en norsk byggeplass i Bærum i fjor sommer. Han ble lappet sammen, og sendt 70 prosent ufør hjem sammen med en regning for medisinske behandlinger.

Heismontørenes Fagforening (HMF) har engasjert seg sterkt i saken, og har uttalt seg sterkt kritisk til at både norsk politi og arbeidstilsyn valgte å henlagge saken. De mener Gudas har krav på erstatning, og har både engasjert advokat, formulert klage og samlet penger til Gudas.

Fagforeningens engasjement i saken har båret frukter når statsadvokaten nå ber politiet i Asker og Bærum om å se på saken på nytt.

– Det er kjempebra at de tar opp saken igjen. De sier selv at de ikke har gjort nok etterforskning i saken, og da er det bra at de tar den opp igjen, selv om det er merkelig at de konkluderte slik de gjorde hvis de selv mener de ikke hadde gjort nok, sier HMF-leder Markus Hansen til Nettverk.

Ord-mot-ord

Lokalavisa Budstikka har selv dykket langt ned i saken og blant annet avdekket at Gudas' kontrakt-gjenpart tilsier en timelønn på 19 kroner – som er 144 kroner mindre enn hva som står oppgitt på den norske kontrakten. Det er i det hele tatt mye ugler i mosen i saken om Gudas, selv om stridens kjerne fra starten av har vært en ord-mot-ord-påstand mellom Gudas' arbeidsleder og Gudas egne forklaringer.

Gudas påstår han ble bedt om å rive en heis, hvorpå han ble skadet i heissjakten etter å ha blitt dratt femten meter til værs av en wire. Arbeidslederen har påstått at Gudas ordre var å rydde på arbeidsplassen, ikke å demontere heisen. En arbeidskollega av Gudas, som ikke var vitne til selve ulykken, skal ha støttet arbeidslederens påstander. Politiets konkluderte med at det fremstår som uklart hvorfor Gudas var inne i heisrommet og at de strafferettslig anså dette som en arbeidsulykke.

Indikasjoner

HMF reagerte på sin side, fordi foreningen mener det er svært mange indikasjoner som tilsier at Gudas må ha fått beskjed om å rive heisen. Blant annet at ulykken skjedde (og dels var forårsaket av) en fallsikringsline, i tillegg til at heissjakta ikke var låst – det er bare autoriserte heismontører og vaktmestere som har tilgang til spesialnøklene som brukes.

HMF har antydet at politiet og norsk arbeidstilsyn må ha sett lett på saken, på bakgrunn av at Gudas er østeuropeer.

Overfor Nettverk har politiadvokaten ikke ønsket å kommentere HMFs uttalelser, fordi HMF ikke har vært involvert i den konkrete straffesaken. Arbeidstilsynet har på sin side fremhevet at de utelukkende ser på om regelverket de forvalter er fulgt, uavhengig av nasjonalitet.

Saken har også vært oppe blant Stortingets utspørringer.

Budstikka har tidligere skrevet at det litauiske arbeidstilsynet selv har valgt å se på saken. Til dem har arbeidsleder-vitnet forklart seg annerledes, og sagt «det var snakket (om) at vi skulle demontere heisen. Da begynte jeg og Ramunas å demontere heisens finpuss. Etterpå gikk jeg for å kaste søppel og Ramunas ble igjen i heisen,» ifølge Budstikka.

Trumfet gjennom

Likevel kunne Budstikka i midten av juni melde at politiadvokaten ikke ville gjenoppta saken fordi det i forklaringen ikke fremkommer en spesifikk ordre om å rive heis og at det ikke finnes tilstrekkelig bevis for å holde noen strafferettslig ansvarlig.

Men nå har altså statsadvokat Røhne trumfet gjennom og bedt politidistriktet etterforske ytterligere. Arbeidstilsynet hyller avgjørelsen i dagens papirutgave Budstikka. Der forteller Gudas selv at han er glad politiet skal etterforske saken på nytt.

Til avisa sier politiadvokaten at de nok en gang vil forsøke komme til bunns i hvorvidt heisrivingen var påbegynt eller ikke. I tillegg vil de denne runden også se om hovedentreprenør RVS må ta ansvar på vegne av underleverandøren Gudas jobbet for. Politiet vil også se nærmere på de to ulike arbeidskontraktene.

– Forhåpentligvis vil politiet sammen med arbeidstilsynet gjennomgå saken på nytt, se på den med nye øyne og foreta flere avhør. Jeg håper også de vil ta kontakt med oss slik at vi kan gjennomgå hvordan en heis rives og hvor viktig sikkerhet er i dette arbeidet. Jeg registrerer at etterforskningen nå også skal fokusere mer på hovedentrepenøren og et mulig ansvar der, kommenterer HMF-Hansen.

Moralsk ansvar

Hansen hyller både Budstikka og HMFs egne «detektiver», særlig Rune Larsen i HMF, som har jobbet hardt for å opprettholde fokus på denne saken.

– Tanken med at en person bare har startet å rive en heis fordi han skulle tøffe seg henger ikke på greip hos noen, forteller han.

Nå mener Hansen RVS burde engasjere seg mer i saken, utover å bare kutte bånd til underleverandøren Gudas formelt jobbet for. Han mener RVS og deres oppdragsgiver ABBL har et moralsk ansvar for å følge opp Gudas.

– RVS kunne i det minste betalt sykehusregningen til Ramunas Gudas så han slapp å tenke på inkassoselskapet som var etter ham i Litauen på grunn av nevnte sykehusregning. Hvor er moralen?, spør Hansen, som minner om at HMFs innsamlingsaksjon fortsatt er i gang på konto 1207.15.17630.

Så langt har de fått inn 10.000 kroner som allerede er sendt Gudas.

RVS kunne i det minste betalt sykehusregningen til Ramunas Gudas

Markus Hansen, leder Heismontørenes Fagforening

Ikke kontraktspart

Asker og Bærum Boligbyggelag AL (ABBL) sier de ikke er kontraktspart i arbeidsforholdet til Ramunas Gudas og mener uttalelsene fra Heismontørenes Fagforening får stå for deres egen regning.

– Vi har ingen innflytelse over hva disse til enhver tid måtte mene eller uttale, sier adm. direktør i ABBL, Søren Pedersen, men understreker at boligbyggelaget står til tjeneste hvis politiet skulle ønske bistand. Han forteller at ABBL kun er informert gjennom pressen om at politiets etterforskning av arbeidsulykken skal gjenopptas.

Vil ikke diskutere ansvar

Entreprenørfirmaet RVS, som hyret inn underleverandøren der Ramunas Gudas var ansatt, ønsker ikke å delta i noen offentlig diskusjon om ansvarsforhold før etterforskningen er avsluttet og politiet har konkludert.

– Vi har i 25 år arbeidet tett sammen med oppdragsgivere og leverandører for å levere prosjekter av høy kvalitet og i samsvar med gjeldende lover og regler. Ansvarsforholdene reguleres mellom partene. Den skadde i saken var ikke ansatt hos RVS, men hos en underleverandør som vi har avviklet kontrakten med, sier styreleder i RVS, Preben Holter Ellingsen, til Nettverk. Styret i RVS er kjent med at den ansatte får oppfølging fra advokat, og legger til grunn at hans rettigheter som ansatt hos arbeidsgiver avklares.

– Vi vil selsvagt samarbeide med politiet dersom de ønsker ytterligere opplysninger, sier Holter Ellingsen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.08.2014
12:00
22.08.2014 10:56Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.

PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.

Katharina Dale Håkonsen

Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse

Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.

Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.

Ole Palmstrøm

450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Ola Tømmerås

LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Martin Guttormsen Slørdal

Stadig større SV-motstand i Senterpartiet

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Anita Arntzen

Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han


Flere saker