JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DE-HENLAGT: Statsadvokaten opphever politiets henleggelse av Ramunas Gudas-ulykken, som skjedde under rehabilitering av et bygg på Haslum i fjor sommer.

DE-HENLAGT: Statsadvokaten opphever politiets henleggelse av Ramunas Gudas-ulykken, som skjedde under rehabilitering av et bygg på Haslum i fjor sommer.

Leif Martin Kirknes

Heis-saken får ny etterforskning

Statsadvokaten sender Ramunas Gudas-saken tilbake til politidistriktet for videre etterforskning.21.08.2014
12:00
22.08.2014 10:56

Leif.kirknes@lomedia.no

– Statsadvokaten har behandlet klagen, og vi har opphevet henleggelsen. Saken er nå sendt tilbake til Asker og Bærum politidistrikt for ytterligere etterforskning, sier statsadvokat Kristin Røhne til Budstikka.no.

I torsdagens papirutgave av samme avis erkjenner også politiadvokat Racha Maktabi at politet ikke har gjort nok i forbindelse med den forrige runden etterforskning.

Litaueren Ramunas Gudas ble hardt skadet mens han arbeidet i heissjakten på en norsk byggeplass i Bærum i fjor sommer. Han ble lappet sammen, og sendt 70 prosent ufør hjem sammen med en regning for medisinske behandlinger.

Heismontørenes Fagforening (HMF) har engasjert seg sterkt i saken, og har uttalt seg sterkt kritisk til at både norsk politi og arbeidstilsyn valgte å henlagge saken. De mener Gudas har krav på erstatning, og har både engasjert advokat, formulert klage og samlet penger til Gudas.

Fagforeningens engasjement i saken har båret frukter når statsadvokaten nå ber politiet i Asker og Bærum om å se på saken på nytt.

– Det er kjempebra at de tar opp saken igjen. De sier selv at de ikke har gjort nok etterforskning i saken, og da er det bra at de tar den opp igjen, selv om det er merkelig at de konkluderte slik de gjorde hvis de selv mener de ikke hadde gjort nok, sier HMF-leder Markus Hansen til Nettverk.

Ord-mot-ord

Lokalavisa Budstikka har selv dykket langt ned i saken og blant annet avdekket at Gudas' kontrakt-gjenpart tilsier en timelønn på 19 kroner – som er 144 kroner mindre enn hva som står oppgitt på den norske kontrakten. Det er i det hele tatt mye ugler i mosen i saken om Gudas, selv om stridens kjerne fra starten av har vært en ord-mot-ord-påstand mellom Gudas' arbeidsleder og Gudas egne forklaringer.

Gudas påstår han ble bedt om å rive en heis, hvorpå han ble skadet i heissjakten etter å ha blitt dratt femten meter til værs av en wire. Arbeidslederen har påstått at Gudas ordre var å rydde på arbeidsplassen, ikke å demontere heisen. En arbeidskollega av Gudas, som ikke var vitne til selve ulykken, skal ha støttet arbeidslederens påstander. Politiets konkluderte med at det fremstår som uklart hvorfor Gudas var inne i heisrommet og at de strafferettslig anså dette som en arbeidsulykke.

Indikasjoner

HMF reagerte på sin side, fordi foreningen mener det er svært mange indikasjoner som tilsier at Gudas må ha fått beskjed om å rive heisen. Blant annet at ulykken skjedde (og dels var forårsaket av) en fallsikringsline, i tillegg til at heissjakta ikke var låst – det er bare autoriserte heismontører og vaktmestere som har tilgang til spesialnøklene som brukes.

HMF har antydet at politiet og norsk arbeidstilsyn må ha sett lett på saken, på bakgrunn av at Gudas er østeuropeer.

Overfor Nettverk har politiadvokaten ikke ønsket å kommentere HMFs uttalelser, fordi HMF ikke har vært involvert i den konkrete straffesaken. Arbeidstilsynet har på sin side fremhevet at de utelukkende ser på om regelverket de forvalter er fulgt, uavhengig av nasjonalitet.

Saken har også vært oppe blant Stortingets utspørringer.

Budstikka har tidligere skrevet at det litauiske arbeidstilsynet selv har valgt å se på saken. Til dem har arbeidsleder-vitnet forklart seg annerledes, og sagt «det var snakket (om) at vi skulle demontere heisen. Da begynte jeg og Ramunas å demontere heisens finpuss. Etterpå gikk jeg for å kaste søppel og Ramunas ble igjen i heisen,» ifølge Budstikka.

Trumfet gjennom

Likevel kunne Budstikka i midten av juni melde at politiadvokaten ikke ville gjenoppta saken fordi det i forklaringen ikke fremkommer en spesifikk ordre om å rive heis og at det ikke finnes tilstrekkelig bevis for å holde noen strafferettslig ansvarlig.

Men nå har altså statsadvokat Røhne trumfet gjennom og bedt politidistriktet etterforske ytterligere. Arbeidstilsynet hyller avgjørelsen i dagens papirutgave Budstikka. Der forteller Gudas selv at han er glad politiet skal etterforske saken på nytt.

Til avisa sier politiadvokaten at de nok en gang vil forsøke komme til bunns i hvorvidt heisrivingen var påbegynt eller ikke. I tillegg vil de denne runden også se om hovedentreprenør RVS må ta ansvar på vegne av underleverandøren Gudas jobbet for. Politiet vil også se nærmere på de to ulike arbeidskontraktene.

– Forhåpentligvis vil politiet sammen med arbeidstilsynet gjennomgå saken på nytt, se på den med nye øyne og foreta flere avhør. Jeg håper også de vil ta kontakt med oss slik at vi kan gjennomgå hvordan en heis rives og hvor viktig sikkerhet er i dette arbeidet. Jeg registrerer at etterforskningen nå også skal fokusere mer på hovedentrepenøren og et mulig ansvar der, kommenterer HMF-Hansen.

Moralsk ansvar

Hansen hyller både Budstikka og HMFs egne «detektiver», særlig Rune Larsen i HMF, som har jobbet hardt for å opprettholde fokus på denne saken.

– Tanken med at en person bare har startet å rive en heis fordi han skulle tøffe seg henger ikke på greip hos noen, forteller han.

Nå mener Hansen RVS burde engasjere seg mer i saken, utover å bare kutte bånd til underleverandøren Gudas formelt jobbet for. Han mener RVS og deres oppdragsgiver ABBL har et moralsk ansvar for å følge opp Gudas.

– RVS kunne i det minste betalt sykehusregningen til Ramunas Gudas så han slapp å tenke på inkassoselskapet som var etter ham i Litauen på grunn av nevnte sykehusregning. Hvor er moralen?, spør Hansen, som minner om at HMFs innsamlingsaksjon fortsatt er i gang på konto 1207.15.17630.

Så langt har de fått inn 10.000 kroner som allerede er sendt Gudas.

RVS kunne i det minste betalt sykehusregningen til Ramunas Gudas

Markus Hansen, leder Heismontørenes Fagforening

Ikke kontraktspart

Asker og Bærum Boligbyggelag AL (ABBL) sier de ikke er kontraktspart i arbeidsforholdet til Ramunas Gudas og mener uttalelsene fra Heismontørenes Fagforening får stå for deres egen regning.

– Vi har ingen innflytelse over hva disse til enhver tid måtte mene eller uttale, sier adm. direktør i ABBL, Søren Pedersen, men understreker at boligbyggelaget står til tjeneste hvis politiet skulle ønske bistand. Han forteller at ABBL kun er informert gjennom pressen om at politiets etterforskning av arbeidsulykken skal gjenopptas.

Vil ikke diskutere ansvar

Entreprenørfirmaet RVS, som hyret inn underleverandøren der Ramunas Gudas var ansatt, ønsker ikke å delta i noen offentlig diskusjon om ansvarsforhold før etterforskningen er avsluttet og politiet har konkludert.

– Vi har i 25 år arbeidet tett sammen med oppdragsgivere og leverandører for å levere prosjekter av høy kvalitet og i samsvar med gjeldende lover og regler. Ansvarsforholdene reguleres mellom partene. Den skadde i saken var ikke ansatt hos RVS, men hos en underleverandør som vi har avviklet kontrakten med, sier styreleder i RVS, Preben Holter Ellingsen, til Nettverk. Styret i RVS er kjent med at den ansatte får oppfølging fra advokat, og legger til grunn at hans rettigheter som ansatt hos arbeidsgiver avklares.

– Vi vil selsvagt samarbeide med politiet dersom de ønsker ytterligere opplysninger, sier Holter Ellingsen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.08.2014
12:00
22.08.2014 10:56Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

– Det er lønna man skal leve av, men det er viktigere at jeg trives på jobb, sier vernepleieren.

– Det er lønna man skal leve av, men det er viktigere at jeg trives på jobb, sier vernepleieren.

Hanna Skotheim

Vernepleier Anne Grete kjører 15 minutter – tjener 30.000 kroner mer

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Hanna Skotheim

Full seier til AAP-aksjonen: Regjeringa skroter karensåret. Her er reaksjonene

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Kronikk

Jan-Erik Østlie

«Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden», skriver LO-lederen

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Ole Martin Wold

Inger og Jon Rune kunne tjent opptil 40.000 kroner mer i staten

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

Petter Pettersen

Hvis strømkrisa fortsetter, vil konsekvensene ramme hele samfunnet, mener aksjonsleder

Leif Martin Kirknes/Ole Palmstrøm

Jubel for innleieforbud i forbundene: – «Jæklig bra»