DE-HENLAGT: Statsadvokaten opphever politiets henleggelse av Ramunas Gudas-ulykken, som skjedde under rehabilitering av et bygg på Haslum i fjor sommer.
Leif Martin Kirknes
Heis-saken får ny etterforskning
Statsadvokaten sender Ramunas Gudas-saken tilbake til politidistriktet for videre etterforskning.
Leif.kirknes@lomedia.no
– Statsadvokaten har behandlet klagen, og vi har opphevet henleggelsen. Saken er nå sendt tilbake til Asker og Bærum politidistrikt for ytterligere etterforskning, sier statsadvokat Kristin Røhne til Budstikka.no.
I torsdagens papirutgave av samme avis erkjenner også politiadvokat Racha Maktabi at politet ikke har gjort nok i forbindelse med den forrige runden etterforskning.
Litaueren Ramunas Gudas ble hardt skadet mens han arbeidet i heissjakten på en norsk byggeplass i Bærum i fjor sommer. Han ble lappet sammen, og sendt 70 prosent ufør hjem sammen med en regning for medisinske behandlinger.
Heismontørenes Fagforening (HMF) har engasjert seg sterkt i saken, og har uttalt seg sterkt kritisk til at både norsk politi og arbeidstilsyn valgte å henlagge saken. De mener Gudas har krav på erstatning, og har både engasjert advokat, formulert klage og samlet penger til Gudas.
Fagforeningens engasjement i saken har båret frukter når statsadvokaten nå ber politiet i Asker og Bærum om å se på saken på nytt.
– Det er kjempebra at de tar opp saken igjen. De sier selv at de ikke har gjort nok etterforskning i saken, og da er det bra at de tar den opp igjen, selv om det er merkelig at de konkluderte slik de gjorde hvis de selv mener de ikke hadde gjort nok, sier HMF-leder Markus Hansen til Nettverk.
Ord-mot-ord
Lokalavisa Budstikka har selv dykket langt ned i saken og blant annet avdekket at Gudas' kontrakt-gjenpart tilsier en timelønn på 19 kroner – som er 144 kroner mindre enn hva som står oppgitt på den norske kontrakten. Det er i det hele tatt mye ugler i mosen i saken om Gudas, selv om stridens kjerne fra starten av har vært en ord-mot-ord-påstand mellom Gudas' arbeidsleder og Gudas egne forklaringer.
Gudas påstår han ble bedt om å rive en heis, hvorpå han ble skadet i heissjakten etter å ha blitt dratt femten meter til værs av en wire. Arbeidslederen har påstått at Gudas ordre var å rydde på arbeidsplassen, ikke å demontere heisen. En arbeidskollega av Gudas, som ikke var vitne til selve ulykken, skal ha støttet arbeidslederens påstander. Politiets konkluderte med at det fremstår som uklart hvorfor Gudas var inne i heisrommet og at de strafferettslig anså dette som en arbeidsulykke.
Indikasjoner
HMF reagerte på sin side, fordi foreningen mener det er svært mange indikasjoner som tilsier at Gudas må ha fått beskjed om å rive heisen. Blant annet at ulykken skjedde (og dels var forårsaket av) en fallsikringsline, i tillegg til at heissjakta ikke var låst – det er bare autoriserte heismontører og vaktmestere som har tilgang til spesialnøklene som brukes.
HMF har antydet at politiet og norsk arbeidstilsyn må ha sett lett på saken, på bakgrunn av at Gudas er østeuropeer.
Overfor Nettverk har politiadvokaten ikke ønsket å kommentere HMFs uttalelser, fordi HMF ikke har vært involvert i den konkrete straffesaken. Arbeidstilsynet har på sin side fremhevet at de utelukkende ser på om regelverket de forvalter er fulgt, uavhengig av nasjonalitet.
Saken har også vært oppe blant Stortingets utspørringer.
Budstikka har tidligere skrevet at det litauiske arbeidstilsynet selv har valgt å se på saken. Til dem har arbeidsleder-vitnet forklart seg annerledes, og sagt «det var snakket (om) at vi skulle demontere heisen. Da begynte jeg og Ramunas å demontere heisens finpuss. Etterpå gikk jeg for å kaste søppel og Ramunas ble igjen i heisen,» ifølge Budstikka.
Trumfet gjennom
Likevel kunne Budstikka i midten av juni melde at politiadvokaten ikke ville gjenoppta saken fordi det i forklaringen ikke fremkommer en spesifikk ordre om å rive heis og at det ikke finnes tilstrekkelig bevis for å holde noen strafferettslig ansvarlig.
Men nå har altså statsadvokat Røhne trumfet gjennom og bedt politidistriktet etterforske ytterligere. Arbeidstilsynet hyller avgjørelsen i dagens papirutgave Budstikka. Der forteller Gudas selv at han er glad politiet skal etterforske saken på nytt.
Til avisa sier politiadvokaten at de nok en gang vil forsøke komme til bunns i hvorvidt heisrivingen var påbegynt eller ikke. I tillegg vil de denne runden også se om hovedentreprenør RVS må ta ansvar på vegne av underleverandøren Gudas jobbet for. Politiet vil også se nærmere på de to ulike arbeidskontraktene.
– Forhåpentligvis vil politiet sammen med arbeidstilsynet gjennomgå saken på nytt, se på den med nye øyne og foreta flere avhør. Jeg håper også de vil ta kontakt med oss slik at vi kan gjennomgå hvordan en heis rives og hvor viktig sikkerhet er i dette arbeidet. Jeg registrerer at etterforskningen nå også skal fokusere mer på hovedentrepenøren og et mulig ansvar der, kommenterer HMF-Hansen.
Moralsk ansvar
Hansen hyller både Budstikka og HMFs egne «detektiver», særlig Rune Larsen i HMF, som har jobbet hardt for å opprettholde fokus på denne saken.
– Tanken med at en person bare har startet å rive en heis fordi han skulle tøffe seg henger ikke på greip hos noen, forteller han.
Nå mener Hansen RVS burde engasjere seg mer i saken, utover å bare kutte bånd til underleverandøren Gudas formelt jobbet for. Han mener RVS og deres oppdragsgiver ABBL har et moralsk ansvar for å følge opp Gudas.
– RVS kunne i det minste betalt sykehusregningen til Ramunas Gudas så han slapp å tenke på inkassoselskapet som var etter ham i Litauen på grunn av nevnte sykehusregning. Hvor er moralen?, spør Hansen, som minner om at HMFs innsamlingsaksjon fortsatt er i gang på konto 1207.15.17630.
Så langt har de fått inn 10.000 kroner som allerede er sendt Gudas.
RVS kunne i det minste betalt sykehusregningen til Ramunas Gudas
Markus Hansen, leder Heismontørenes Fagforening
Ikke kontraktspart
Asker og Bærum Boligbyggelag AL (ABBL) sier de ikke er kontraktspart i arbeidsforholdet til Ramunas Gudas og mener uttalelsene fra Heismontørenes Fagforening får stå for deres egen regning.
– Vi har ingen innflytelse over hva disse til enhver tid måtte mene eller uttale, sier adm. direktør i ABBL, Søren Pedersen, men understreker at boligbyggelaget står til tjeneste hvis politiet skulle ønske bistand. Han forteller at ABBL kun er informert gjennom pressen om at politiets etterforskning av arbeidsulykken skal gjenopptas.
Vil ikke diskutere ansvar
Entreprenørfirmaet RVS, som hyret inn underleverandøren der Ramunas Gudas var ansatt, ønsker ikke å delta i noen offentlig diskusjon om ansvarsforhold før etterforskningen er avsluttet og politiet har konkludert.
– Vi har i 25 år arbeidet tett sammen med oppdragsgivere og leverandører for å levere prosjekter av høy kvalitet og i samsvar med gjeldende lover og regler. Ansvarsforholdene reguleres mellom partene. Den skadde i saken var ikke ansatt hos RVS, men hos en underleverandør som vi har avviklet kontrakten med, sier styreleder i RVS, Preben Holter Ellingsen, til Nettverk. Styret i RVS er kjent med at den ansatte får oppfølging fra advokat, og legger til grunn at hans rettigheter som ansatt hos arbeidsgiver avklares.
– Vi vil selsvagt samarbeide med politiet dersom de ønsker ytterligere opplysninger, sier Holter Ellingsen.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Jan-Erik Østlie
LO-lederen om regjeringens au pair-nyhet: – En stor seier
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Brian Cliff Olguin