Raufossingene Eskil Myhre (EL og IT-medlem) og Vetle Midteng (NITO-medlem) pakket i dag sakene og dro til yrkeskonkurranse i Polen.
Jonas Fagereng Jacobsen
Yrkesfag
Her drar EL og ITs medaljehåp til Yrkes-EM i Polen
Eskil Myhre skal representere Norge i det yrkesfaglige europamesterskapet som automatiker.
leif.kirknes@lomedia.no
I dag drar EL og IT-eren Eskil Myhre, som vanligvis jobber i Nammo Raufoss, til Gdansk i Polen for å representere Norge i Worldskill-europamesterskapet som skjer denne uka.
Det er innenfor automatiker-faget, også kjent som mekatronikk, det vil kort og enkelt forklart si industrielektriker.
Automatiker-konkurransen er en lagsport, og makkeren til Myhre heter Vetle Midteng og jobber vanligvis i Hexagon Ragasco, Raufoss. De to kjenner hverandre fra videregående.
– Eskil tar seg av mye av skruinga, så tar jeg meg av programmeringa, sier Midteng.
– Der er en ganske fin arbeidsfordeling, sier Myhre.
Ikke optimal øve-situasjon
Oppladingen til Yrkes-EM har vært litt spesiell. De ble Norgesmestere våren 2021, men Norge trakk seg fra EM i Østerrike senere samme år grunnet korona.
Egentlig skulle de to representert Norge i Yrkes-VM i Shanghai i 2022, men også det mesterskapet ble korona-amputert for det meste av den norske yrkeslandslagstroppen.
Så har det rent litt vann ut i fjorden siden den tid.
Myhre ble akkurat ferdig med førstegangstjenesten i juli i år, og Midteng har flyttet til Sandefjord og studerer der. Så øve-forholdene har ikke vært helt optimale.
– Vi har prøvd å øve litt, så godt som mulig. Men det har vært litt vanskelig på grunn av militæret og tilgang på utstyr, sier Myhre.
Millimeterpresisjon, men tidspress
Det er et hardt felt. I mange andre land er satsingen på yrkesfagskonkurranser betydelig sterkere, forteller de to.
– I andre land er det et veldig annet fokus på Worldskills, sier Myhre.
– Det er flere land der du har dette som tilnærmet en jobb, sier Midteng.
– Hvordan er EM sammenlignet med normal norsk arbeidsdag som automatiker?
– Det er ganske mye likt, men er mer finspikkeri i konkurransen, sier Myhre.
– Her er det nøye med stripsavstand, som gjerne tas på øyemål nå du jobber her. Der er det på millimeteren. Og så er du kanskje mer nøye når du programmer på jobben, mens i konkurransen må du prioritere å rekke å bli ferdig, sier Midteng
På forhånd har de sendt ned en pall med verktøy og utstyr. I dag har de bare med seg to store kofferter som virker å være iskaldt beregnet til akkurat å være innenfor vektgrensa til flyselskapet.
BAGASJELAPP: Koffertene var eksemplarisk akkurat innafor vektgrensa, men de to har på forhånd fått sendt en pall med utstyr til Gdansk.
Jonas Fagereng Jacobsen
14 fag
Det er åpningsseremoni tirsdag, konkurransen begynner onsdag. Fredag kveld vil det vise seg om det blir pallplassering eller øvrige utmerkelsesmedaljer for duoen.
Innen tilsvarende fagfelt, skal Fredrik Vehus Skjerve fra NTE Elektro Verdal representere Norge i elektriker-faget.
Han deltok i et nedskalert, desentralisert korona-VM i 2022 – en lang historie kort så var det noen få fag som gjennomførte VM spredd over en rekke ulike land – og Skjerve tok bronse i Salzburg i Østerrike.
Det var da første VM-medalje innen elektrofaget for Norge på elleve år.
Det andre faget med norsk utøver som fikk anledning til å delta i det noe uvanlige korona-VM-et, som Worldskills selv kaller «special edition», var for øvrig gullsmed, der konkurransen gikk av stabelen i Sveits. Der ble det ingen medalje.
Nå som vi er i et foreløpig relativt koronafritt 2023 er det igjen en ganske stor landslagstropp som drar til utlandet for å prøve lykken.
Foruten automatiker og elektriker, skal kremen av norske fagarbeidere representere Norge innenfor anleggsgartner, bilfaget for lette kjøretøy, bilfaget for unge kjøretøy, billakkererfaget, bilskadefaget, CAD, frisør, gulvleggerfaget, helsefagarbeider, møbelsnekring, resepsjonist-faget og sveising.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
– Jeg er kvalifisert til alle de jobbene jeg søker på, men får dem ikke
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB