Her er listen over IT-bransjens 50 mest innflytelsesrike kvinner
I dag ble det kjent hvem som er IT-bransjens 50 mest innflytelsesrike kvinner.
VERTSKAP: Kristine Hofer Næss fra Oda og Håkon Haugli fra Abelia.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
Det er 24 prosent kvinner i IT-bransjen i Norge. 16 prosent i bransjens toppledelse. To av ti teknologistudenter er kvinner. Andelen gikk ned 2015-2016.
I dag, på kvinnedagen, valgte Abelia og Oda-nettverket å trekke frem 50 kvinner som har utmerket seg i bransjen.
Ideen kom på banen i fjor og skal gjøres til en tradisjon.
Navnelisten over topp 50 innflytelsesrike kvinner i IT-bransjen ble offentliggjort i forbindelse med et arrangement om temaet på Næringslivets hus (NHO) i dag. Opplegget er en del av STAR, et samarbeid mellom Abelia og Oda.
NHOs Kristin Skogen Lund holdt innlegg.
– Trenger vi kåringer som dette? Ja, det gjør vi faktisk. Det synes jeg vi får bekreftet hele tiden. Det er viktig med arrangementer som dette. Det er viktig å løfte folk frem og gi dem et lite push. Vi må gjøre en innsats for å få flere jenter til å velge teknologifag, sier hun.
Hun mener det er bra å løfte frem rollemodeller, slik som de 50 kvinnene i dagens liste (se hele listen nederst i denne saken).
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
«Hidden gems»
Juryen har prioritert å plukke ut navn som ikke nødvendigvis er blant «the usual suspects», selv om disse også ble gitt hederlig omtale (se faktaboks). Det kom 400 nominasjoner.
– Det har vært viktig fra oss å få frem «the hidden gems», derfor laget vi en liste over dem vi mente var godt etablerte navn som fikk hederlig omtale, sier Oda-nettverkets leder Kristine Hofer Næss, som også har vært en av de fem som har sittet i juryen.
Teknisk Ukeblad-redaktør Jan M. Moberg, som også har sittet i juryen, er klar for flere kvinner inn i IT-bransjen.
– Det er veldig kjedelig for oss som dekker teknologibransjen at det er masse grå menn, kanskje med blårutete skjorter, på sidene våre, sier Moberg, for anledningen ikledd blårutete skjorte.
– Makt er gøy!
Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet, var også invitert til Næringslivets hus for å holde innlegg i dag. Hun slo fast at vi trenger hele befolkningen for å løse fremtidens utfordringer, som eldrebølgen, og demed også mer jevn kjønnsbalanse i IT-bransjen og i ledelsen i selskaper, selskaper som ikke minst skal skape velferdsteknologien som skal hjelpe samfunnet blant annet til å få eldre til å bo hjemme lenger.
– Hvis damene ikke er med når disse løsningene skal utvikles, er det ikke først og fremst damene det er synd for, men samfunnet, sier Tajik.
– Siden damene utgjør halve jorda og begjærer halve himmelen må vi også utgjøre halve makta!
Hun legger til at det er viktig å få frem moroa som ligger i det å stikke hodet frem:
– Dager som dette handler ofte om kamper som ikke er bekjempet. Men jeg synes også det er viktig å minne oss selv om hvor bra og utrolig gøy det er å få ting til å skje. Så først og fremst er det gøy! Det å komme seg opp og frem som politiker, leder, gründer eller hva det måtte være, er krevende. Men jeg har en hemmelighet: makt er gøy! Og med utgangspunkt i at det er gøy, kan vi ta det derfra, sier hun, og legger til at hun mener rollemodeller er en del av løsningen for å få flere kvinner inn i IT-bransjen ved at de fungerer som eksempler på at kvinner kan lykkes i denne for tiden mannsdominertebransjen. Også prosjekter som Girl Tech-fest og lignende konsepter der unge jenter får kursing i koding, nevner Ap-nestlederen.
Ting går fort
NHO-direktør Lund mener det har den siste tiden har kommet spenstige politiske forslag som trekker familiepolitikken lenger, slik som å gi mor og far like rettigheter til å opparbeide seg foreldrepermisjon, gratis barnehage og økt innsats for å støtte barn i lavinntektsfamilier.
Hun tviler på at alle slike ting blir vedtatt med en gang, men ber om at det heies på dem som foreslår slike ting:
– Det er med å drive utviklingen i riktig retning. Husk at det som virket voldsomt radikalt for ti år siden nå har blitt normalt. Ting går fort!, sier Lund.
• – Netthetsen mot kvinner kan bli et demokratisk problem
Her er listen over IT-bransjens 50 mest innflytelsesrike kvinner
.
Topp innflytelsesrike gründere:
Anita Schjøll Brede (IrisAI)
Karen Dolva (No Islation)
Agnes Dyvik (VIO)
Siri Engesæth (Factlines)
Nuria Espallargas (Seram Coatings)
Jeanette Dyhre Kvisvik (Villoid)
Runa Sandvik (Tor Project)
Christine Spiten (Blue Eye)
Beate Størkson (Visceario)
Ingrid Oline Skeide Ødegaard (Appear.in)
Topp innflytelsesrike ledere:
Laxmi Akkaraju (Evry)
Birgit Bjørnsen (Telenor)
Marit Collin (Kantega)
Liv Fiksdahl (DNB)
Kjersti Jamne (Telia Norge)
Lena Lundgren (Microsoft)
Anine Ragnit (Cap Gemini)
Anne Berit Rørlien (Viken Fiber)
Trine Strømsnes (Cisco)
Ellen Dahler Tuset (Kongsberg Norspace)
Topp innflytelsesrike fagpersoner:
Stine Raste Amundsen, TV2
Merete Asak, Cisco
Marit Berre, Google
Jannicke Birkevold, DNB
Liza Collin, Visma Education
Marthe Dyrud, Atea
Janicke Holst Eckbo, Amnet
Kristine Evensen, Accenture
Anne Gretland, Compello
Henriette Høyer, Bouvet
Ida Jaklin Johansen, Kongsberg Spacetec
Elisabeth Brevik Karlsen, eSmart Systems
Jeanine Lilleng, Telenor Digital
Yvonne Meier, IBM
Jannicke Mikkelsen, VR-filmregissør
Marie Moe, SINTEF
Stine B. Neteland, EVRY
Anna Olsson, Microsoft
Vibeke Reigstad, Skandiabanken
Tine Reuterdahl, Telia
Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk
Gøril Rønning, Capgemini
Lillian Røstad, Sopra Steria
Cathrine Holter Saxebøl, Gjensidige
Stine Skinnes, Geodata
Hege Stokke, IBM
Bente Sollid Storehaug, ESV Digital
Hildegunn Vada, UNINETT
Nina Volstad, DesignIt
Anne Worsøe, Bakken & Bæck
Hederlig omtale:
Alexandra Bech Gjørv, SINTEF
Anette Mellbye, Schibsted
Anne Marit Panengstuen, Siemens
Anne Sofie Risåsen, IBM
Berit Kjøll, Huawei
Berit Svendsen, Telenor
Grethe Viksaas, Basefarm
Hege Skryseth, Kongsberg Digital
Hilde Tonne, Digital Norway
Kimberly Lein-Mathisen, Microsoft
Tonje Sandberg, Accenture
Toril Nag, Lyse
Fakta:
.
Juryen:
Har bestått av Telenor Norge-direktør Berit Svendsen, Teknisk Ukeblad-redaktør Jan M. Moberg, Anne Grethe Solberg fra Arbeidsforskningsinstituttet, Kristine Hofer Næss fra Oda og Abelias Håkon Haugli.
Det kåres ti grundere, ti ledere og 30 fagpersoner
Ny kåring neste år.
Dette er Oda:
Oda-Nettverk er Nordens ledende nettverk for kvinner i IT-bransjen. Nettverket teller pr april 2016 over 6 000 medlemmer. Nettverket har 29 samarbeidspartnere – bedrifter fra IT-bransjen.
Oda-Nettverk drivets på fritiden, og ble startet som et selvstendig organ i 2005 av en gruppe kvinner fra forskjellige selskaper i IT-bransjen. Disse kvinnene har siden den gang bygget opp, og drevet nettverket på fritiden, og har nå ca 30 frivillige ansatte.
Oda-Nettverk sitt mål er å inspirere kvinner i teknologi til å bidra til å styrke kvinner stilling, øke kvinneandelen i IT-bransjen, fremme kvinner, kvinnelige ledere og kvinnelige forretningseiere - til å være mer synlige, og bidra til å skape endring for kvinner i IT.
INNLEGG: Hadia Tajik, nestleder i Ap, og Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO, holdt innlegg. Til venstre: Abelias administrerende direktør Håkon Haugli.
Leif Martin Kirknes
MANGE: Arrangementet var fullstappet av deltakere, med venteliste.
Leif Martin Kirknes
TRE AV FEMTI: Til høyre er tre representanter blant de 50 som ble kåret som innflytelsesrike. Vi ser, fra høyre, Gøril Rønning, CRM-leder i Capgemini, Anne Berit Rørlien, administrerende direktør i Viken Fiber og Siri Engesæth, gründer og daglig leder i Factlines. Helt til venstre står næringspolitisk direktør i Abelia, Hilde Widerøe Wibe.
Leif Martin Kirknes
JURY: Fra høyre Oda-leder Kristine Hofer Næss, Anne Grethe Solberg fra Arbeidsforskningsinstituttet, Teknisk Ukeblad-redaktør Jan M. Moberg og Abelias Håkon Haugli. Berit Svendsen fra Telenor manglet under dagens seanse.
Leif Martin Kirknes