JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Ole Hagen

Usaklig oppsigelse

Hovedtillitsvalgt ble oppsagt: – Det er tøft å stå i dette

Alf-Tore Albrigtsen har hele El og IT Forbundet i ryggen etter at han ble oppsagt fra jobben der han i 12 år har virket som hovedtillitsvalgt. Men ledelsen står på sitt.


28.03.2023
11:04
28.03.2023 14:29

knut.viggen@lomedia.no

– Det er tøft å stå i dette her, men så er jeg jo veldig sta da, sier Alf-Tore Albrigtsen (56), hovedtillitsvalgt i Helgeland Kraft, nå Linea A/S.

Etter en flere måneder lang konflikt med ledelsen i strømnettselskapet, har Albrigtsen nå fått beskjed om at han er oppsagt fra stillingen som energimontør/skipper i Sandnessjøen.

Nylig var Albrigtsen innkalt til styremøte i Bergen. Samme dag møtte han også EL og IT Forbundets nyvalgte leder, Geir Ove Kulseth, som var deltager på Fornybar Norges vinterkonferanse.

EL og IT Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsens sak.

– Alf-Tore har full støtte fra forbundet. Vi kan ikke akseptere at tillitsvalgte blir behandlet på denne måten, sier forbundslederen til Nettverk.

Nå er det kalt inn til et såkalt 17.3-møte. 17.3 er paragrafen i Arbeidsmiljøloven som omhandler ulovlig oppsigelse. Møtet er berammet til 30. mars.

Saken ble tidligere i uken sendt over til forbundet. Så vil den bli oversendt LO juridiske.

Skipper, montør og tillitsvalgt

Etter 12 år som hovedtillitsvalgt, har ikke Alf-Tore Albrigtsen lenger noen jobb å gå til. En jobb han har trivdes i og skjøttet godt etter de flestes mening.

Albrigtsen har til nå vært frikjøpt femti prosent som tillitsvalgt, kombinert med jobben som båtfører, i første rekke til øyene utenfor helgelandsbyen.

I mange år gikk samarbeidet med ledelsen i selskapet veldig bra, begge parter skjønte rollene sine og det var aldri noen problemer med å få tid til tillitsvalgtarbeid, forteller Albrigtsen.

Endret seg med skille

Det endret seg etter at produksjonsselskap og nettselskap skilte lag for rundt tre år siden.

Tillitsmannsapparatet i EL og IT-klubben med over 100 medlemmer ble mer utelatt, de og mistet blant annet tillitsvalgt-posisjonen i konsernstyret.

Han forteller om et forhold til ledelsen som etter hvert ble vanskeligere og vanskeligere.

De ble ikke lenger tatt med på råd. Det ble for eksempel slutt på at klubben fikk være med på jobbintervjuer,

For to år siden ble han beskyldt på et tidspunkt å ha stjålet båten, dette ble tilbakevist. Det var planlagt kjøring.

Ba om forsoningsmøte

Den siste utviklingen i saken startet, etter Albrigtsens oppfatning utpå seinsommeren i fjor.

– Det startet med noen mindre ting, uoverensstemmelser med nærmeste leder, forteller Alf-Tore Albrigtsen.

Han ba om et forsoningsmøte, ble innkalt til et møte i Sandnessjøen. Der møtte han opp alene, ledelsen stilte med tre stykk.

Han fikk beskyldinger om ulovlig fravær og ulovlig bruk av firmabil.

– Jeg fikk disse beskyldningene, men tilbakeviste alt.

– Jeg kunne jo dokumentere at det var feil, sier han.

Men han fikk ingen beklagelse etterpå.

Så eskalerte det. Inntil han i slutten av februar ble kalt inn til møte med beskjed om at han var oppsagt fra stillingen sin som energimontør/skipper i Sandnessjøen.

Kulturforskjeller

Han mener det dreier seg om kulturforskjeller. At de som har kommet inn i ledelsen de siste årene ikke har bakgrunn fra kraftbransjen, men fra andre bransjer.

Helgeland Kraft har i mer enn 75 år preget utviklingen av lokalsamfunnene i hele distriktet, det har hele tiden vært tette bånd mellom ansatte, ledelse, fagbevegelse og politikere.

Nå handler målene mest om å tjene penger, mener Albrigtsen.

– Kjører et hardt løp

Albrigtsen sier at ledelsen kjører et hardt løp mot ham.

– Jeg har fått anbefaling om ikke å sykemelde meg, så det vil jeg ikke gjøre, sier han.

Han har fått god støtte fra Ulf Iversen og nå det siste året også Kim Haugen, begge distriktssekretærer i EL og IT Forbundet.

– Ja, og ikke minst fra kjerringa heime. Hun sier jeg bare må holde ut, sier han.

– Jeg sliter jo med dette, det er ikke å legge skjul på. Jeg greier ikke å legge det fra meg når jeg kommer hjem. Tankene surrer rundt dette hele tida, sånn er det, sier han.

– Driver forskjellsbehandling

EL og IT-klubben har tillitsvalgte både i Mosjøen, i Sandnessjøen, i Mo i Rana og i Brønnøysund.

– Alf-Tore opplever at det ofte blir stilt spørsmål ved – og dratt i tvil – den tida han skriver opp som tillitsvalgttid. Når vi snakker med andre tillitsvalgte, så opplever de aldri det. Så vi ser helt klart at dette er en forskjellsbehandling av Alf-Tore i forhold til de andre, sier distriktssekretær Kim Haugen.

Saken fortsetter under bildet.

Hovedtillitsvalgt Alf-Tore Albrigtsen (t.v.) har fått mye støtte, blant annet av distriktssekretær i EL og IT Nordland, Kim Haugen.

Hovedtillitsvalgt Alf-Tore Albrigtsen (t.v.) har fått mye støtte, blant annet av distriktssekretær i EL og IT Nordland, Kim Haugen.

Knut Viggen

– Vi har sett masse eksempler på forskjellsbehandling. De hadde en felles middag i Sandnessjøen der samtlige 16 var invitert, selv de som var langtidssykemeldt. Men de gikk utenom Alf-Tore. Det var bare tilfeldig at han fikk vite om det, forteller Haugen.

– Forsøk på å kneble tillitsvalge

– Vi har fått signaler fra andre medlemmer om at bedriften er veldig «på» for å fiske etter negative ting om Alf-Tore, sier Haugen.

– De andre tillitsvalgte i selskapet opplever dette som et forsøk på å kneble tillitsvalgte. De frykter at hvis Alf-Tore forsvinner ut av bedriften er det bare et spørsmål om hvem den neste blir.

Det er et angrep på tillitsvalgte, de synes han har for mye makt. Det har de sagt rett ut.

– Han har stått opp for medlemmene. Det er jo en del upopulære ting han har tatt opp på vegne av medlemmene sine mot de endringene som har vært, sier distriktssekretæren.

Ville danne nytt datterselskap

Alf-Tore Albrigtsen sier at det siste var opprettelsen av et nytt datterselskap.

– Så ville de jo gjerne at også den største fagforeninga skulle gå inn for dette. Det gjorde vi ikke, for de hadde ikke gitt tilstrekkelig informasjon om hva det nye selskapet skulle drive på med, sier Alf-Tore.

– Der var vi på linje med eierne, det vil si kommunene. De gikk heller ikke inn for det. Vi er jo redd for at det skal skje det samme her som i Bodø. Med at montørene blir skilt ut i et eget entreprenørselskap, sier Alf-Tore Albrigtsen.

Linea AS: – Ingen ytterligere kommentar

Nettverk har før denne saken ble publisert kontaktet daglig leder i Linea AS, Steinar Benum, for en kommentar på uttalelsene som kommer fram i våre intervjuer med Albrigtsen og distriktssekretær Kim Haugen.

Han sier at selskapet ikke har noen ytterligere kommentar, utover kommentaren de ga i den forrige saken.

I en e-post i forrige uke skrev Benum blant annet.

– Vi er grunnleggende uenig i påstanden om at vi har brutt tariffavtale, hovedavtale eller arbeidsmiljølov og tar sterkt avstand fra påstandene om at hovedtillitsvalgt «trakasseres, mobbes og forfølges» av ledelsen i Linea. Videre kan vi heller ikke se at det er grunnlag for påstanden om at arbeidsgiver skaper splittelse blant medlemmene i EL og IT-klubben.

Han kommenterte også oppsigelsen av Albrigtsen.

– De avgjørelser som er tatt fra vår side i denne saken har sammenheng med samarbeidsrelasjoner og arbeidsmiljøutfordringer der arbeidsgiver har plikt til å gå inn og vurdere tiltak, sier Benum.

– Vi vil oppfordre alle som er involverte i denne saken til å ta ansvar for å ikke sette fram påstander eller opptre på en måte som bidrar til ytterligere eskalering til skade for de ansatte og arbeidsplassen deres.

28.03.2023
11:04
28.03.2023 14:29



Mest lest

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerne Rita og Morten mister tilleggspensjonen AFP: – Dette er så bittert

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle av med tidligpensjon: – Kroppen blir utslitt

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på sykefraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Slik gikk Lene og Vegard opp til sammen 120.000 kroner i lønn

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

LO sier ikke ja til pensjonsalder på 70 år. Dette har de gått med på

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

Erlend Angelo

Hva betyr pensjonsforliket for deg? Her får du detaljene

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

Pensjonsprotest: – Sju partier har valgt å kaste hele det arbeidende folk under bussen

Purser Bente Arnesen er tillitsvalgt for et klassisk kvinnedominert lavtlønnsyrke: Kabinansatte i luftfarten. Hun mener det må en skikkelig opprydning til i flybransjen for å sikre de ansatte bedre lønn, bedre arbeidstid og bedre medvirkning.

Purser Bente Arnesen er tillitsvalgt for et klassisk kvinnedominert lavtlønnsyrke: Kabinansatte i luftfarten. Hun mener det må en skikkelig opprydning til i flybransjen for å sikre de ansatte bedre lønn, bedre arbeidstid og bedre medvirkning.

Privat

På jobb i lufta: Trusler, vold og seksuell trakassering

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Frp-ledelsen er ikke ferdig med Amundsen-saken. Det som har skjedd vil nå bli tema i partiets organisasjonskomité, skriver Kjell Werner.

Frp-ledelsen er ikke ferdig med Amundsen-saken. Det som har skjedd vil nå bli tema i partiets organisasjonskomité, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Facebook, sprit og Frp er en dårlig miks

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Flytter fra rottene i Postgirobygget – de har til og med fått navn


Flere saker