JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Ole Hagen

Usaklig oppsigelse

Hovedtillitsvalgt ble oppsagt: – Det er tøft å stå i dette

Alf-Tore Albrigtsen har hele El og IT Forbundet i ryggen etter at han ble oppsagt fra jobben der han i 12 år har virket som hovedtillitsvalgt. Men ledelsen står på sitt.28.03.2023
11:04
28.03.2023 14:29

knut.viggen@lomedia.no

– Det er tøft å stå i dette her, men så er jeg jo veldig sta da, sier Alf-Tore Albrigtsen (56), hovedtillitsvalgt i Helgeland Kraft, nå Linea A/S.

Etter en flere måneder lang konflikt med ledelsen i strømnettselskapet, har Albrigtsen nå fått beskjed om at han er oppsagt fra stillingen som energimontør/skipper i Sandnessjøen.

Nylig var Albrigtsen innkalt til styremøte i Bergen. Samme dag møtte han også EL og IT Forbundets nyvalgte leder, Geir Ove Kulseth, som var deltager på Fornybar Norges vinterkonferanse.

EL og IT Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsens sak.

– Alf-Tore har full støtte fra forbundet. Vi kan ikke akseptere at tillitsvalgte blir behandlet på denne måten, sier forbundslederen til Nettverk.

Nå er det kalt inn til et såkalt 17.3-møte. 17.3 er paragrafen i Arbeidsmiljøloven som omhandler ulovlig oppsigelse. Møtet er berammet til 30. mars.

Saken ble tidligere i uken sendt over til forbundet. Så vil den bli oversendt LO juridiske.

Skipper, montør og tillitsvalgt

Etter 12 år som hovedtillitsvalgt, har ikke Alf-Tore Albrigtsen lenger noen jobb å gå til. En jobb han har trivdes i og skjøttet godt etter de flestes mening.

Albrigtsen har til nå vært frikjøpt femti prosent som tillitsvalgt, kombinert med jobben som båtfører, i første rekke til øyene utenfor helgelandsbyen.

I mange år gikk samarbeidet med ledelsen i selskapet veldig bra, begge parter skjønte rollene sine og det var aldri noen problemer med å få tid til tillitsvalgtarbeid, forteller Albrigtsen.

Endret seg med skille

Det endret seg etter at produksjonsselskap og nettselskap skilte lag for rundt tre år siden.

Tillitsmannsapparatet i EL og IT-klubben med over 100 medlemmer ble mer utelatt, de og mistet blant annet tillitsvalgt-posisjonen i konsernstyret.

Han forteller om et forhold til ledelsen som etter hvert ble vanskeligere og vanskeligere.

De ble ikke lenger tatt med på råd. Det ble for eksempel slutt på at klubben fikk være med på jobbintervjuer,

For to år siden ble han beskyldt på et tidspunkt å ha stjålet båten, dette ble tilbakevist. Det var planlagt kjøring.

Ba om forsoningsmøte

Den siste utviklingen i saken startet, etter Albrigtsens oppfatning utpå seinsommeren i fjor.

– Det startet med noen mindre ting, uoverensstemmelser med nærmeste leder, forteller Alf-Tore Albrigtsen.

Han ba om et forsoningsmøte, ble innkalt til et møte i Sandnessjøen. Der møtte han opp alene, ledelsen stilte med tre stykk.

Han fikk beskyldinger om ulovlig fravær og ulovlig bruk av firmabil.

– Jeg fikk disse beskyldningene, men tilbakeviste alt.

– Jeg kunne jo dokumentere at det var feil, sier han.

Men han fikk ingen beklagelse etterpå.

Så eskalerte det. Inntil han i slutten av februar ble kalt inn til møte med beskjed om at han var oppsagt fra stillingen sin som energimontør/skipper i Sandnessjøen.

Kulturforskjeller

Han mener det dreier seg om kulturforskjeller. At de som har kommet inn i ledelsen de siste årene ikke har bakgrunn fra kraftbransjen, men fra andre bransjer.

Helgeland Kraft har i mer enn 75 år preget utviklingen av lokalsamfunnene i hele distriktet, det har hele tiden vært tette bånd mellom ansatte, ledelse, fagbevegelse og politikere.

Nå handler målene mest om å tjene penger, mener Albrigtsen.

– Kjører et hardt løp

Albrigtsen sier at ledelsen kjører et hardt løp mot ham.

– Jeg har fått anbefaling om ikke å sykemelde meg, så det vil jeg ikke gjøre, sier han.

Han har fått god støtte fra Ulf Iversen og nå det siste året også Kim Haugen, begge distriktssekretærer i EL og IT Forbundet.

– Ja, og ikke minst fra kjerringa heime. Hun sier jeg bare må holde ut, sier han.

– Jeg sliter jo med dette, det er ikke å legge skjul på. Jeg greier ikke å legge det fra meg når jeg kommer hjem. Tankene surrer rundt dette hele tida, sånn er det, sier han.

– Driver forskjellsbehandling

EL og IT-klubben har tillitsvalgte både i Mosjøen, i Sandnessjøen, i Mo i Rana og i Brønnøysund.

– Alf-Tore opplever at det ofte blir stilt spørsmål ved – og dratt i tvil – den tida han skriver opp som tillitsvalgttid. Når vi snakker med andre tillitsvalgte, så opplever de aldri det. Så vi ser helt klart at dette er en forskjellsbehandling av Alf-Tore i forhold til de andre, sier distriktssekretær Kim Haugen.

Saken fortsetter under bildet.

Hovedtillitsvalgt Alf-Tore Albrigtsen (t.v.) har fått mye støtte, blant annet av distriktssekretær i EL og IT Nordland, Kim Haugen.

Hovedtillitsvalgt Alf-Tore Albrigtsen (t.v.) har fått mye støtte, blant annet av distriktssekretær i EL og IT Nordland, Kim Haugen.

Knut Viggen

– Vi har sett masse eksempler på forskjellsbehandling. De hadde en felles middag i Sandnessjøen der samtlige 16 var invitert, selv de som var langtidssykemeldt. Men de gikk utenom Alf-Tore. Det var bare tilfeldig at han fikk vite om det, forteller Haugen.

– Forsøk på å kneble tillitsvalge

– Vi har fått signaler fra andre medlemmer om at bedriften er veldig «på» for å fiske etter negative ting om Alf-Tore, sier Haugen.

– De andre tillitsvalgte i selskapet opplever dette som et forsøk på å kneble tillitsvalgte. De frykter at hvis Alf-Tore forsvinner ut av bedriften er det bare et spørsmål om hvem den neste blir.

Det er et angrep på tillitsvalgte, de synes han har for mye makt. Det har de sagt rett ut.

– Han har stått opp for medlemmene. Det er jo en del upopulære ting han har tatt opp på vegne av medlemmene sine mot de endringene som har vært, sier distriktssekretæren.

Ville danne nytt datterselskap

Alf-Tore Albrigtsen sier at det siste var opprettelsen av et nytt datterselskap.

– Så ville de jo gjerne at også den største fagforeninga skulle gå inn for dette. Det gjorde vi ikke, for de hadde ikke gitt tilstrekkelig informasjon om hva det nye selskapet skulle drive på med, sier Alf-Tore.

– Der var vi på linje med eierne, det vil si kommunene. De gikk heller ikke inn for det. Vi er jo redd for at det skal skje det samme her som i Bodø. Med at montørene blir skilt ut i et eget entreprenørselskap, sier Alf-Tore Albrigtsen.

Linea AS: – Ingen ytterligere kommentar

Nettverk har før denne saken ble publisert kontaktet daglig leder i Linea AS, Steinar Benum, for en kommentar på uttalelsene som kommer fram i våre intervjuer med Albrigtsen og distriktssekretær Kim Haugen.

Han sier at selskapet ikke har noen ytterligere kommentar, utover kommentaren de ga i den forrige saken.

I en e-post i forrige uke skrev Benum blant annet.

– Vi er grunnleggende uenig i påstanden om at vi har brutt tariffavtale, hovedavtale eller arbeidsmiljølov og tar sterkt avstand fra påstandene om at hovedtillitsvalgt «trakasseres, mobbes og forfølges» av ledelsen i Linea. Videre kan vi heller ikke se at det er grunnlag for påstanden om at arbeidsgiver skaper splittelse blant medlemmene i EL og IT-klubben.

Han kommenterte også oppsigelsen av Albrigtsen.

– De avgjørelser som er tatt fra vår side i denne saken har sammenheng med samarbeidsrelasjoner og arbeidsmiljøutfordringer der arbeidsgiver har plikt til å gå inn og vurdere tiltak, sier Benum.

– Vi vil oppfordre alle som er involverte i denne saken til å ta ansvar for å ikke sette fram påstander eller opptre på en måte som bidrar til ytterligere eskalering til skade for de ansatte og arbeidsplassen deres.

28.03.2023
11:04
28.03.2023 14:29Mest lest

Anne Myklebust Odland

Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen

Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.

Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.

Colourbox

Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar

Debatt

Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.

Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.

Erlend Angelo

Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister

I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.

I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.

Colourbox

Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet

Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.

Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.

André Kjernsli

Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring

– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet. 

– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet. 

Alf Ragnar Olsen

Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene

Erlend Angelo

Nå er norske Freia-ansatte bekymret

– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.

– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.

Leif Martin Kirknes

Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet

Anna Granqvist

Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer

Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.

Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.

Stian Lysberg Solum / NTB

Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling

Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.

Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.

Sissel M. Rasmussen

Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss

Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.

Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.

Håvard Sæbø

1200 oppsagt i byggebransjen

Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.

Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.

Colorbox.com

Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen

Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.

Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.

Ylva Seiff Berge

Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen

Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.

Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.

Tina Brandt

Streik kan føre til søppelkaos neste uke

Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.

Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.

Frederik Ringnes / NTB

Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre

Da Eva Kristin Wedøe fikk diagnosen falt mange brikker på plass.

Da Eva Kristin Wedøe fikk diagnosen falt mange brikker på plass.

Tormod Ytrehus

Eva Kristin har ADHD: – Fint å vite at folk ikke tror jeg er helt «løk i huet»

Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.

Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.

Brian Cliff Olguin

Lønna spises opp av prisveksten

Beate Oma Dahle / NTB

Rødt krever krisepakke før sommerferien

Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.

Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.

Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox

Her er de vanligste jobbene i Norge


Flere saker