JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Foran avgjørelsen om oljeskatten:

Høye skuldre og vondt i magen for tillitsvalgt i leverandørindustrien

Avtroppende konserntillitsvalgt Atle Teigland i Aker Solutions følger med spenning innspurten foran Stortingets behandling av forslaget til endringer i skatteregimet for oljeindustrien.
TILLITSVALGT: AtleTeigland er avtroppende konserntillitsvalgt  og ansatterepresentant i styret i Aker Solutions ASA,

TILLITSVALGT: AtleTeigland er avtroppende konserntillitsvalgt og ansatterepresentant i styret i Aker Solutions ASA,

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Jeg er litt bekymra over at det er politikere som ikke forstår sammenhengen her. Karbonfangst i Norge er Aker Solutions. Det er vi som har muskler og kompetanse til dette. Sånn er det også med havvind og elektrifisering. Får vi ikke en flytende overgang er alternativet titusenvis av ledige og ikke noe grønt skifte å gjennomføre i regi av norske bedrifter, sier Atle Teigland.

Teigland er avtroppende konserntillitsvalgt og ansatterepresentant i styret i Aker Solutions ASA, og har startet nedtrappingen av sitt mangeårige engasjement som konserntillitsvalgt i bedriften for LO-klubbene i konsernet. Han blir AFP-pensjonist om få måneder, men har beholdt et sterkt engasjement for det han mener er en nøkkelbedrift i overgangen fra fossil til fornybar.

Krisestemning

Oljeprisfallet kombinert med koronakrisen har spredt krisestemning i leverandørindustrien. Prosjekter på sokkelen legges på is, det er veldig usikre prognoser for industrien går vi bare noen måneder fram i tid. Mange av bedriftene har permittert ansatte.

Aker Solutions er ikke noe unntak. Over 900 innleide er sendt ut og ca 500 egne er permittert i øyeblikket

En samlet bransje med både fagbevegelse og bedrifter la frem et felles forslag om en tidsbegrenset endring i avskrivingsreglene for å unngå bråstopp i investeringene. I forbindelse med revidert statsbudsjett la regjeringen fram et forslag til en skatteendring som skulle gjøre situasjonen lettere for oljeindustrien. Det er snakk om en midlertidig endring for å hjelpe industrien over kneika.

Regjeringens forslag falt ikke i god jord hverken hos industrien, hos fagbevegelsen eller NHO. Det har lenge vært kjent at opposisjonen på Stortinget vil gå lenger enn regjeringen, men hva resultatet av tautrekkingen mellom i første rekke Sp og Ap blir er uvisst.

Venter på avklaring

Da Nettverk snakket med Teigland midt i mai, håpet han at det ville komme en politisk avklaring ikke lenge etter. Nå har det gått litt som han fryktet, vi er inne i juni måned og venter på konklusjon fra Finanskomiteen den 4 juni. Deretter skal saken opp til behandling i Stortinget midt i juni.

– Jeg håper Ap gir klarsignal for den pakken både Frp og Sp er enige om. Statsminister Erna Solberg har allerede sagt at hun aksepterer å komme i et mindretall, men jeg må si at Høyre her spiller et høyt spill, de kunne ha kommet de andre i møte, mener Teigland.

– Sitter med løsningene

– Det som har skjedd er at oljeselskapene har satt over 30 prosent av sine prosjekter på hold. Det er disse prosjektene vi ønsker en fortgang på. Så er det noen som mener vi holder en næring kunstig i live. Det er etter min mening feil. Det som i stedet kan skje er at bedriftene stenger ned, sier han.

Teigland mener at Aker Solutions og andre industribedrifter langs kysten sitter med noen av løsningene for oljeindustrien.

Karbonfangst og havvind

På samme tid i fjor samlet Aker Solutions deler av fagbevegelsen til seminar for å fortelle om arbeidet de gjør for å overføre kompetanse fra fossil til fornybar.

Selskapet har nemlig over flere tiår utviklet teknologi innen karbonfangst. På havvind har selskapet teknologi klar som er utviklet og basert på kompetanse fra olje og gass. Det kan gi titusenvis av nye arbeidsplasser, var signalene den gang.

– Om norske politikere tør og vil satse, som det ble sagt under debatten.

Siden i fjor har det skjedd ting.

Venter på konklusjon

– Nå nærmer vi oss en konklusjon på sementfabrikken i Brevik, vi venter bare på Erna (Solberg red anm.), sier Teigland.

– Bare CO2-fangsten i Brevik representerer utslippene fra 200.000 fossilbiler, søppelforbrenningen på Klemetsrud er i samme størrelsesorden. Vi har allerede solgt et karbonfangstanlegg til Nederland og i forrige uke startet vi opp med et CO2 testanlegg i Lysekil, Sverige.

Da begynner det å monne, sier han.

– Jeg velger å tro at CO2-fangst er viktig, de store statslederne i Europa sier at skal vi nå målene i Paris-avtalen, så må CO2 med, men da må vi ha volumer på det, Og man må våge å satse stort, sier Teigland.

– Det er en sammenheng

Han mener vi må forstå sammenhengen mellom det å holde liv i leverandørindustrien og det grønne skiftet.

– Det er noen som innbiller seg at vår framtid skal være teknologiarbeidsplasser der vi trykker på tastaturer, det mangler en forståelse av at vi er helt avhengige av industrien vår, sa Teigland til Nettverk i fjor.

Vil få store konsekvenser

En kollaps i leverandørindustrien vil også kunne gi dramatiske utslag i lokalsamfunnene der industrien er lokalisert.

– Om Aker Solutions trapper ned virksomheten med 1.000 medarbeidere i Oslo vil det knapt merkes. I Egersund, med 4-500 lokale arbeidstakere i sving nå kan du gange opp antall ansatte med minst fire, så får du tallet på dem som påvirkes av en nedstenging, I tillegg får du manglende skatteinntekter og i stedet utgifter til ledige. Vi har sett dette før, sier Teigland.

Han mener industrien nå trenger et lyspunkt etter måneder med usikkerhet.

– Vi ringer politikerne og forsøker å få dem til å skjønne hva dette dreier seg om. Og vi blir lyttet til, men vår største frykt er at ikke alle helt får med seg alvoret og sammenhengen, sier Atle Teigland.

GRØNNE LØSNINGER: Atle Teigland og EL og IT-leder Jan Olav Andersen hadde mye å snakke om uner fjoråets seminar der Aker Solutions presenterte sine planer for karbonfangst og lagring og utbygging av havvind.

GRØNNE LØSNINGER: Atle Teigland og EL og IT-leder Jan Olav Andersen hadde mye å snakke om uner fjoråets seminar der Aker Solutions presenterte sine planer for karbonfangst og lagring og utbygging av havvind.

Knut Viggen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse