JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klubbleder: – Reisetid må regnes som arbeidstid

Tillitsvalgt i Nettpartner AS, Per Olav Stokke, har mange medlemmer som i dag må reise til og fra anlegg på egen fritid.
At reisetid skal regnes som arbeidstid er hovedkravet til montørene under meklingen som startet torsdag.

At reisetid skal regnes som arbeidstid er hovedkravet til montørene under meklingen som startet torsdag.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Delegasjonene til Energi Norge og EL og IT Forbundet møtes hos Riksmekleren for å å forsøke å bli enige om en ny lønnsavtale på Energioverenskomsten.

Forhandlingene strandet i mai og nå er det riksmekler Mats Ruland som skal lede to dager med mekling. Fristen er ved midnatt natt til lørdag 3. juni.

EL og IT Forbundet har varslet streikeuttak for 1.100 medlemmer i 14 entreprenørbedrifter over hele landet.

Blir det ikke enighet i meklingen legger de ned arbeidet fra arbeidstids start mandag 5. september.

Siste streik i 2006

Entreprenørselskapene i energibransjen jobber både med utbyggingsprosjekter og med beredskapsvakter i tilfelle strømutfall.

En streik vil kunne bety at pågående og nye prosjekter utsettes og at beredskapen i noen tilfeller blir svekket. Det tas likevel hensyn til liv og helse, hvis det skulle bli streik.

EL og IT Forbundet var siste gang i streik på denne overenskomsten i 2006.

Enige på LOK

Hovedkravet om at reisetid skal regnes som arbeidstid har en del likheter med hovedkravet som også ble fremmet av forbundet på landsoverenskomsten for elektrofag (LOK), og som det ble enighet om i oppgjøret mellom Nelfo og EL og IT Forbundet i mai. Da handlet det også om reisetid.

På energioverenskomsten er det i hovedsak i entreprenørbransjen at det jobbes slik at reisetid blir en aktuell problemstilling.

Reiser på fritida

I tariffavtalen i dag heter det at reiser til og fra anlegg, unntatt oppstart og avslutning, skal foregå på egen fritid, altså at den ikke er betalt.

I dag har mange arbeidstidsordninger skifte på mandag, noe som gjør at noen faktisk må reise på anlegget dagen før.

Ved en 12-9 arbeidstidsordning (12 dager på og 9 dager fri) på et prosjekt som varer i seks måneder, betyr det rundt fem slike reiser. Oppstart og avslutning kommer i tillegg.

Får ikke betalt

Flere bedrifter i entreprenørbransjen betaler i dag helt eller delvis for reisetiden, men ikke alle. Per Olav Stokkes arbeidsgiver er blant dem som ikke gjør det.

Reisene kan vare, avhengig av reisevei og reiseruter, i alt fra én til 12 timer. I en undersøkelse forbundet har foretatt ligger snittet på rundt tre timer og tjue minutter.

– Vi har en god del medlemmer som i dag må reise på anlegg for eksempel på en søndag og som ikke får betalt for det, forklarer han.

Kravet som stilles nå er at disse reisene blir regnet som arbeidstid og at reise på søndag skal utløse overtid.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse