EL og IT Forbundets landsmøte:
Kristine Wendt har vært en kommende stjerne i EL og IT Forbundet – nå vil hun ikke stille på nytt
Den 27 år gamle kvinnelige elektrikeren vil heller installere elektriske anlegg enn å sitte ved en PC og lese lover. Derfor sier hun nei til gjenvalg.
Kristine Wendt ble kastet inn i jobben som klubbleder for et år siden Hun vil ikke ta et nytt år i det tillitsvervet.
Leif Martin Kirknes
torgny@lomedia.no
For et år siden måtte Kristine Wendt overta jobben som klubbleder i en av de største elektrikerklubbene i Oslo, i firmaet Caverion. Samtidig var hun forbundsstyremedlem i EL og IT Forbundet. Wendt som nå har blitt 27 år, har av mange blitt sett på som et fagforeningstalent. Nå trekker hun seg.
– Nei, jeg trekker meg ikke. Jeg bare stiller ikke til gjenvalg, presiserer hun når FriFagbevegelse møter henne i pausen etter at EL og IT Forbundets landsmøte har diskutert Tillitsvalgtåret.
Kastet inn som klubbleder
– Grunnen til at jeg ikke stiller til forbundsstyret er at jeg ble valgt inn som ungdomsrepresentant der på landsmøtet for fire år siden, og jeg synes det er feil at ungdomsrepresentantene sitter i mer enn en periode, forklarer hun.
Da Wendt ble kastet inn som klubbleder var det utenom årsmøtet. Det var fordi den sittende klubblederen møtte veggen, og noen måtte avlaste ham. Han hadde opplevd at det var svært vanskelig å drive tillitsvalgtarbeid i firmaet.
– Hvorfor stiller du ikke til gjenvalg i klubben?
– Da jeg valgte elektro var det ikke fordi jeg ville sitte ved en PC og lese lover. Jeg vil jobbe som elektriker. Jeg har delvis dysleksi, og det er ikke sånn at jeg trekker meg fra alt tillitsvalgtarbeid. Jeg fortsetter som studietillitsvalgt i bedriften.
Karriere som tillitsvalgt
Hun har opplevd at klubblederarbeidet har vært slitsomt blant annet fordi hun ikke har møtt forståelse fra ledelsen i bedriften. Det har vært en konstant diskusjon om å kunne bruke tid på tillitsvalgtarbeid.
Caverion er et finsk selskap og til slutt endte det med at de måtte henvende seg til konsernledelsen i Norge for å få bedre forhold, men det hjalp.
– I diskusjonen her på landsmøtet om Tillitsvalgåret var det noen som mente at det å være tillitsvalgt er en karierevei. Hva synes du om det?
– Folk er forskjellig, for noen er det sikkert bra. For meg er det bedre å være ute og jobbe å diskutere fagforeningsspørsmål og arbeidsmiljøspørsmål i lunsjpausen.
Halvparten er «ute og skrur»
På landsmøtet har Wendt vært med i valgkomitéen som la fram en enstemmig innstilling til ny ledelse og forbundsstyre. Innstillingen ble vedtatt av landsmøtet. Det gjør at hun har førstehåndskjennskap til den nye ledelsen.
– Er det mange av de som ble valgt i dag som er «ute og skrur» eller sitter alle på kontor?
Wendt virker nesten litt overrasket over problemstillinga.
– Minst halvparten er ute og jobber ved siden av tillitsvervet, sier hun og mener at slik må det være.
– En kan ikke sitte på et kontor å vite hvordan folk har det ute på jobben. Du må være ute og jobbe for å vite hvordan folk har det.