JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lisa Marie ble årets elektrokvinne: – Mannfolka må også engasjere seg

Hun laget kvinnenettverk i Sogn og Fjordane og fikk pris. Nå ber Lisa Marie Mo om større engasjement for å øke mangfoldet i bransjen.
– Mange bedrifter spør spesielt om å få jenter inn som lærlinger, sier Lisa Marie Mo. Hun kom på Nelfos årskonferanse for å fortelle om jentenettverket i Sogn og Fjordane.

– Mange bedrifter spør spesielt om å få jenter inn som lærlinger, sier Lisa Marie Mo. Hun kom på Nelfos årskonferanse for å fortelle om jentenettverket i Sogn og Fjordane.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Vi trenger at også mannfolka engasjerer seg i dette, sier Lisa Marie Mo, lærlingkonsulent ved Opplæringskontoret for elektrofag i Sogn og Fjordane og årets elektrokvinne, kåret av Elektroforeningen på Arendalsuka i august.

Bakgrunnen for kåringen er at hun står bak etableringen av et kvinnenettverk i det tidligere vestlandsfylket, som har oppnådd imponerende resultater.

Ved årets lærlingopptak var hele 14 prosent av dem som ble tatt inn jenter - i en bransje som normalt har bare 3-4 prosent kvinnelige montører.

Før hun ble ansatt ved opplæringskontoret jobbet hun ti år som lærling og fagarbeider hos Framo Flatøy AS, en bedrift som leverer blant annet marine pumper til olje- og gassindustrien. Mo er utdannet automatiker og EL og ITer.

Mangfold og rekruttering var ett av temaene under Nelfos årskonferanse 1. november. Mo var invitert for å fortelle om hva de har fått til i det tidligere vestlandsfylket.

Stort aldersspenn

Nettverket ble etablert i 2020/21 og inkluderer alt fra elever og faglærere, til ingeniører, fagarbeidere og daglige ledere.

I dag teller det rundt 60 medlemmer. Aldersspennet i nettverket er alt fra 16-åringer til pensjonister. Målet er å gjøre elektrobransjen til en mer attraktiv bransje for kvinner. 

Det startet med å samle jentene på en Facebook-gruppe. nettverket arrangerer samlinger en gang i året.

Økonomi er selvsagt en utfordring, men nå har de fått etablert en ordning gjennom ELBUS, som det går an å søke om midler fra. Det planlegges en ny samling i april, men de vet ennå ikke om de får penger til den.

En rollemodell

Juryen som kåret Lisa Marie til årets elektrokvinne i august la særlig vekt på hennes utrettelige engasjement, og at hun er en rollemodell i arbeidet med å rekruttere jenter til elektrobransjen.

Etableringen av nettverket har utelukkende fått positive tilbakemeldinger. De eldre i nettverket skulle ønsket at de også hadde et slikt nettverk da de kom inn i bransjen.

Mo mener det er en stor fordel for bransjen å få flere kvinner inn.

– Vi er forskjellige mennesker, vi tenker forskjellig, for bedriftene som får jenter inn som lærlinger er det en vinn-vinn-situasjon, mener hun.

– Mange bedrifter spør spesielt om å få jenter inn som lærlinger, forteller Mo videre.

– Vi opplever en holdningsendring blant foreldrene. 70-80-tallskidsa er blitt foreldre og har nå barn som er blitt ungdomsskoleelever og lærlinger. De er oppvokst med likestilling. Det må vi dra fordel av, sier hun.

Tafsing, kommentarer, utestenging

Når det positive er sagt, legger ikke Mo skjul på at det også er utfordringer. Det er fortellinger jentene selv kommer med om tafsing, kommentarer og utestenging. Ofte er det den eldre generasjonen som ikke vet hvor grensene går for akseptabel oppførsel.

– Jentene har hverdagen sin, det kommer fram når vi har samlinger, eller jeg kan få en telefon fra en av dem. Da knekker de helt nedpå. Dette er ting de har gått og båret på lenge og etter min mening noe som må plukkes opp på et mye tidligere stadium, forteller Mo.

– Min jobb er å holde motet opp på jenter som blir rakka ned på og trakassert. De tar kontakt med oss og vi har kanskje litt mer kunnskap på hvor de kan få hjelp.

Kan gjøre mye selv

Mo mener bedriftene kan gjøre mye for å øke rekrutteringa.

– Det er en ting hva vi kan bli enige om på en slik Nelfo-konferanse, men så flyr folk hjem og det er da jobben begynner, mener hun.

– La det ikke være tvil om at kvinnene skal trives, sett av tid, ta kvinnene på alvor. Da kan vi gjøre en forskjell, tror Lisa Marie Mo.

Hun mener det er jordnære tiltak som gjelder og da ting du kan gjøre noe med ganske enkelt.

– Da tenker jeg at vi må ha lokale kvinnenettverk i hver region.

Hun snakker også med flere mannlige bedriftsledere. Hun opplever at menn ofte blir litt nervøse for å si feil ting, når mangfold og rekruttering bringes på banen. Derfor oppfordringen i starten om at dette også må bli en sak for mannfolka.\

Lisa Marie Mo fikk selskap på årskonferansen til Nelfo av Heidi Lie, nytilsatt forbundssekretær i EL og IT Forbundet og en av initiativtagerne bak Montørentene i Distrikt Vestland.

Lisa Marie Mo fikk selskap på årskonferansen til Nelfo av Heidi Lie, nytilsatt forbundssekretær i EL og IT Forbundet og en av initiativtagerne bak Montørentene i Distrikt Vestland.

Knut Viggen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse