– Mange bedrifter spør spesielt om å få jenter inn som lærlinger, sier Lisa Marie Mo. Hun kom på Nelfos årskonferanse for å fortelle om jentenettverket i Sogn og Fjordane.
Knut Viggen
Lisa Marie ble årets elektrokvinne: – Mannfolka må også engasjere seg
Hun laget kvinnenettverk i Sogn og Fjordane og fikk pris. Nå ber Lisa Marie Mo om større engasjement for å øke mangfoldet i bransjen.
knut.viggen@lomedia.no
– Vi trenger at også mannfolka engasjerer seg i dette, sier Lisa Marie Mo, lærlingkonsulent ved Opplæringskontoret for elektrofag i Sogn og Fjordane og årets elektrokvinne, kåret av Elektroforeningen på Arendalsuka i august.
Bakgrunnen for kåringen er at hun står bak etableringen av et kvinnenettverk i det tidligere vestlandsfylket, som har oppnådd imponerende resultater.
Ved årets lærlingopptak var hele 14 prosent av dem som ble tatt inn jenter - i en bransje som normalt har bare 3-4 prosent kvinnelige montører.
Før hun ble ansatt ved opplæringskontoret jobbet hun ti år som lærling og fagarbeider hos Framo Flatøy AS, en bedrift som leverer blant annet marine pumper til olje- og gassindustrien. Mo er utdannet automatiker og EL og ITer.
Mangfold og rekruttering var ett av temaene under Nelfos årskonferanse 1. november. Mo var invitert for å fortelle om hva de har fått til i det tidligere vestlandsfylket.
Stort aldersspenn
Nettverket ble etablert i 2020/21 og inkluderer alt fra elever og faglærere, til ingeniører, fagarbeidere og daglige ledere.
I dag teller det rundt 60 medlemmer. Aldersspennet i nettverket er alt fra 16-åringer til pensjonister. Målet er å gjøre elektrobransjen til en mer attraktiv bransje for kvinner.
Det startet med å samle jentene på en Facebook-gruppe. nettverket arrangerer samlinger en gang i året.
Økonomi er selvsagt en utfordring, men nå har de fått etablert en ordning gjennom ELBUS, som det går an å søke om midler fra. Det planlegges en ny samling i april, men de vet ennå ikke om de får penger til den.
En rollemodell
Juryen som kåret Lisa Marie til årets elektrokvinne i august la særlig vekt på hennes utrettelige engasjement, og at hun er en rollemodell i arbeidet med å rekruttere jenter til elektrobransjen.
Etableringen av nettverket har utelukkende fått positive tilbakemeldinger. De eldre i nettverket skulle ønsket at de også hadde et slikt nettverk da de kom inn i bransjen.
Mo mener det er en stor fordel for bransjen å få flere kvinner inn.
– Vi er forskjellige mennesker, vi tenker forskjellig, for bedriftene som får jenter inn som lærlinger er det en vinn-vinn-situasjon, mener hun.
– Mange bedrifter spør spesielt om å få jenter inn som lærlinger, forteller Mo videre.
– Vi opplever en holdningsendring blant foreldrene. 70-80-tallskidsa er blitt foreldre og har nå barn som er blitt ungdomsskoleelever og lærlinger. De er oppvokst med likestilling. Det må vi dra fordel av, sier hun.
Tafsing, kommentarer, utestenging
Når det positive er sagt, legger ikke Mo skjul på at det også er utfordringer. Det er fortellinger jentene selv kommer med om tafsing, kommentarer og utestenging. Ofte er det den eldre generasjonen som ikke vet hvor grensene går for akseptabel oppførsel.
– Jentene har hverdagen sin, det kommer fram når vi har samlinger, eller jeg kan få en telefon fra en av dem. Da knekker de helt nedpå. Dette er ting de har gått og båret på lenge og etter min mening noe som må plukkes opp på et mye tidligere stadium, forteller Mo.
– Min jobb er å holde motet opp på jenter som blir rakka ned på og trakassert. De tar kontakt med oss og vi har kanskje litt mer kunnskap på hvor de kan få hjelp.
Kan gjøre mye selv
Mo mener bedriftene kan gjøre mye for å øke rekrutteringa.
– Det er en ting hva vi kan bli enige om på en slik Nelfo-konferanse, men så flyr folk hjem og det er da jobben begynner, mener hun.
– La det ikke være tvil om at kvinnene skal trives, sett av tid, ta kvinnene på alvor. Da kan vi gjøre en forskjell, tror Lisa Marie Mo.
Hun mener det er jordnære tiltak som gjelder og da ting du kan gjøre noe med ganske enkelt.
– Da tenker jeg at vi må ha lokale kvinnenettverk i hver region.
Hun snakker også med flere mannlige bedriftsledere. Hun opplever at menn ofte blir litt nervøse for å si feil ting, når mangfold og rekruttering bringes på banen. Derfor oppfordringen i starten om at dette også må bli en sak for mannfolka.\
Lisa Marie Mo fikk selskap på årskonferansen til Nelfo av Heidi Lie, nytilsatt forbundssekretær i EL og IT Forbundet og en av initiativtagerne bak Montørentene i Distrikt Vestland.
Knut Viggen
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge