JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-forbund vil stramme inn på midlertidige ansettelser

EL og IT Forbundet, Arbeidsmandsforbundet og Fagforbundet er blant flere LO-forbund som støtter representantforslag om å fjerne den utvidede adgangen til å ansette midlertidig.
HØRING: Karianne Hansen Heien fremførte EL og IT Forbundets innspill i stortingshøringen om midlertidige ansettelser mandag.

HØRING: Karianne Hansen Heien fremførte EL og IT Forbundets innspill i stortingshøringen om midlertidige ansettelser mandag.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Mandag var det høring i arbeids- og sosialkomiteen i forbindelse med behandlingen av et forslag fra flere Ap-representanter om å fjerne en utvidet adgang til midlertidige ansettelser i arbeidsmiljøloven (AML), som ble innført av regjeringen i 2015.

Flere LO-forbund deltok i høringen og ga støtte til forslaget.

EL og IT Forbundet mener at retten til fast jobb må styrkes og at en innstramming må til.

– Arbeidsgiver har i dag anledning til å ansette inntil 15 prosent av sine ansatte i midlertidig stillinger, selv om oppgavene de utfører er faste for bedriften. I tillegg kan de ansette ytterligere i midlertidige stillinger, om arbeidet er av en slik karakter. Det totale omfanget kan med andre ord bli stort. Vår holdning er at regelverket skal legge opp til at faste oppgaver skal utføres av faste ansatte, sa forbundssekretær Karianne Hansen Heien da hun fremførte forbundets høringsinnspill.

Flere midlertidige

Forbundet viser til tall fra SSB om at det fra 2015 til 2016 ble hele 18.000 flere midlertidig ansatte, uten at det var noen nevneverdig økning i samlet sysselsetting. Det gjorde at andelen midlertidig ansatte gikk opp fra 7,9 til 8,7 prosent. I første halvår 2017 gikk imidlertid antallet noe ned igjen til en andel på 8,1 prosent.

EL og IT Forbundet frykter at de største konsekvensene av lovendringen fra 2015 kommer den dagen sysselsettingsandelen øker, og at det da kommer til å se en sterk vekst i andelen midlertidig ansatte.

– Begrunnelsen for lovendringen i 2015 var blant annet at den skulle hjelpe flere ut i arbeid og over i fast jobb. Sysselsettingsandelen har sunket, og EL og IT Forbundets vurdering er at forslaget ikke har fungert slik det ble argumentert med, sa Hansen Heien.

– Vi mener at den generelle adgangen til midlertid ansettelser først og fremst utgjør en omvei til fast jobb, og ikke en raskere vei til fast jobb.

Bred enighet

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) viser til at det er bred enighet om at krav til faste ansettelser er med på å motvirke sosial dumping og arbeidslivskriminalitet,

–Bedriftenes behov for å prøve ut arbeidstakere når det gjelder faglig pålitelighet og egnethet kan effektivt løses med lengre prøvetid. Da sikrer en også at arbeidstager ikke får sitt arbeidsforhold avsluttet på usaklig grunnlag, og at arbeidstakere i arbeidsforhold som ikke blir videreført, får en saklig begrunnelse, sa forbundssekretær Steinar Rindhølen, da han framførte NAFs innspill.

NAF mener fjerning av den utvidede adgangen til å ansette midlertidig vil føre til at mange får en mer stabil tettere tilknytting til arbeidslivet en i dag.

– Å være midlertidig ansatt over tid innebærer en utrygg og lite forutsigbar økonomisk situasjon for den enkelte. For de yngre aldersgruppene bidrar dette til vanskeligheter med å komme inn på boligmarkedet. En slik situasjon er særlig utfordrende for lavlønnsgruppene, som i utgangspunktet har svak økonomi, sa Rindhølen, som representerer et forbund som organiserer store grupper innen blant annet anlegg, renhold, vakt og bergindustri.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse