JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokalvalgets kvaler: Alle vil det beste for de eldre

Eldre velgere i Oslo får en utfordring når de skal gå til stemmeurnene 8. og 9. september. Partiene de skal stemme på byr nemlig over hverandre i gode tiltak for pensjonistene.
PANEL: F.v. Lars Petter Solar (Frp), James Stove Lorentzen (H), Julianne Ferskhaug (V), Espen Andreas Hasle (Krf), Tone Tellevik Dahl (Ap), Petter Eide (Sv) og Maren Rismyhr (Rødt) kjempet om popularitet hos Oslos pensjonister.

PANEL: F.v. Lars Petter Solar (Frp), James Stove Lorentzen (H), Julianne Ferskhaug (V), Espen Andreas Hasle (Krf), Tone Tellevik Dahl (Ap), Petter Eide (Sv) og Maren Rismyhr (Rødt) kjempet om popularitet hos Oslos pensjonister.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

leif.kirknes@lomedia.no

- Valgkamp er en blanding av krampaktig og artig, men det er viktig, sa debattleder Robert Kippe, kommunikasjonssjef i EL og IT Forbundet, da Pensjonistforbundet Oslo og Akershus og Fagforbundet inviterte til eldredebatt på Røde Kors-huset i Oslo.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FRP, Høyre og Venstre: Til venstre Frps Lars Petter Solar, Til høyre Venstres Julianne Ferskhaug og i sentrum sitter Høyres James Stove Lorentzen.

FRP, Høyre og Venstre: Til venstre Frps Lars Petter Solar, Til høyre Venstres Julianne Ferskhaug og i sentrum sitter Høyres James Stove Lorentzen.

Leif Martin Kirknes

I tillegg til stortingsrepresentant Petter Eide (SV) og Arbeiderpartiets Tone Tellevik Dahl (4. kandidat på Aps liste i Oslo og byråd for eldre, helse og arbeid), besto panelet av Lars Petter Solås (Frps 4. kandidat), James Lorentzen (Høyres 7. kandidat), Julianne Ferskaug (Venstre), Espen Andreas Hasle (1. kandidat KrF), Aleksander Breiby Herseth (Sps 4. kandidat) og Maren Rismyhr (Rødts 2. kandidat).

Også Miljøpartiet de Grønne (MdG) og Folkeaksjonen nei til Bompenger (FNB) var invitert til debatten, men takket nei, til skuffelse for arrangørene.

Valgfrihet

Frps Lars Petter Solås fikk æren av å innlede debatten. Han startet med å legge vekt på hvor viktig pensjonistene er for samfunnet.

– De bruker tid på samfunnet, frivillighet og familien sin, sa Solås, før han pekte på at Frp skal legge til rette for at pensjonister skal leve fritt.

– Vi skal også ha valgfrihet i pensjonisttilværelsen, sa han. Å være hjemme lenger, at man skal kunne det når man ønsker det, men at det også må stå sykehjemsplasser klare om man ønsker det, sa Solås.

– Liten uenighet

James Stove Lorentzen (H) mente det ikke var stor uenighet rundt eldreomsorgen blant partiene i bystyret og viste til at det allerede under forrige Høyrestyrte byråd ble laget en egen seniormelding, en strategisk plan, som nåværende byråd i stor grad har videreført.

– Vi vet at det er et stort problem med ensomhet, med underernæring, at det skapes møteplasser og at eldre får hjelp, sa han. Det ligger et stort potensial i å se på eldre som en ressurs, sa han. Skillet går mellom de som ønsker å slippe til private tilbydere eller ikke.

– Vi er ikke for privatisering, men det er et spørsmål om hvem som leverer tjenestene. Vi tror det blir bedre med konkurranse, mens andre mener det ikke stemmer, sa han.

Byens fremtid

Julianne Ferskaug, 3. kandidat på Venstres liste og i dag vara til finanskomiteen i Oslo bystyre, la vekt på eldre er opptatt av byens fremtid på samme måte som andre.

– Vi går til valg på størst mulig frihet, vi prioriterer skole, vi satser på kollektivtrafikk, en by som tar vare på natyuren, kutter utslipp, et fritt kulturliv og å skape flere egne arbeidsplasser. Vi går inn for mange tiltak som hver for seg kan virke små, som å plassere ut benker på startegiske steder, at det strøs og måkes når det skal, sa Ferskaug.

- Samme verdi

Espen Andreas Hasle (KrF) er ny i politikken og kommer fra jobben som sogneprest i Manglerud i Oslo.

– Jeg har egentlig grua meg til bli gammel, men møtet med seniorene på Manglerud fikk meg til å endre mening. Der har de startet prosjektet «aldri for sent å å en bestevenn». Eldre er ikke annerledes enn andre. Grunnleggende er at alle mennesker har samme verdi, sa han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KRF, SP OG AP: Espen Andreas Hasle (Krf), Aleksander B. Herseth (Sp) og Tone Tellevik Dahl (Ap).

KRF, SP OG AP: Espen Andreas Hasle (Krf), Aleksander B. Herseth (Sp) og Tone Tellevik Dahl (Ap).

Leif Martin Kirknes

– Vi er opptatt av at alle skal få hjelp og så vil vi styrke kirken i Oslo, sa Hasle.

Hvis vi skulle ha gitt karakter for fremførelse (og derpåfølgende applaus fra salen) ville Aleksander Breiby Herseth (4. kandidat Sp) fått toppscore. Han startet med Vidar Sandbeck-sitat og fortsatte på rein odøling med å snakke varmt for Ullevål sykehus og Aker og lokalmiljøene i byen. Det er 20 år siden Senterpartiet hadde plass i Oslo bystyre. Det kan ende med et mandat eller to i årets valg, men fire representanter er nok i meste laget, tross Herseths åpenbare talegaver.

Fire år med rødgrønt

Tone Tellevik Dahl pekte på at de har fått styre byen i fire år og at det har ført til forandringer; biltrafikken går ned, t-bane, trikk og busser går oftere og klimautslippene går ned, 3.000 barnehageplasser er på plass, 1. klassingene har fått gratis AKS og det jobbes for å få på plass skolefrokost.

– Byens pensjonister er opptatt av alle sider ved politikken, vi er opptatt av å gjøre det mulig å være sjef i eget liv, sa Tellevik Dahl.

– Vi lever lenger år for år. I dag er vi snitt pensjonister i 24 år, vi blir 50.000 flere pensjonister de neste 20 årene, sa Tellevik Dahl. Hun sier bystyret har satt i gang en storstilt omstilling også i elderomsorgen.

– For fire år siden sto utfordringene i kø, vi slet med rekruttering og bemanning i eldreomsorgen. Vi har innført aktivitetstid, og går inn for rosa busser i alle bydeler og menyvalg på sykehjemmene. Vi ruster opp slik at vi kan tilbyr en ny sykehjemsplass hver dag. Vi ønsker en eldreomsorg som skal være best mulig, ikke billigst mulig, sa hun.

Klima og forskjeller

SVs Petter Eide, den eneste stortingsrepresentanten og dermed ikke lokalpolitiker, er enig med James i at det nok ikke er så store forskjeller mellom partiene på eldreomsorg. Han fortalte om vennen Ruth, som bor på sykehjem i Oslo.

– Hun er ikke opptatt av eldreomsorg, men skryter av de ansatte på sykehjemmet. 95 prosent av dem kommer fra andre land. Eide mener den største utfordringen i politikken er de dramatiske klimaendringene, som igjen fører til enorme endringer for folk i Oslo.

(artikkelen fortsetter under bildet.)

AP, SV og RØDT: Tone Tellevik DAhl (Ap), Petter Eide (SV) og Maren Rismyhr (Rødt)

AP, SV og RØDT: Tone Tellevik DAhl (Ap), Petter Eide (SV) og Maren Rismyhr (Rødt)

Leif Martin Kirknes

– Frps politikk er dårlig klimapolitikk, vi er et grønt parti som mener omtrent det samme som MdG. Ved siden av klima er økende forskjeller en utfordring. En stadig større gruppe milliardærer får skattelette, mens vi har en raskt økende gruppe med fattige barn. Fattigdomsutviklingen ødelegger det som er bra i Norge. Vi ønsker et samfunn bygget på tillit. Det er dette dere skal ta stilling til i dette valget, sa Eide.

Bydelsøkonomi

Maren Rismyhr, Rødts 2. kandidat, har lang erfaring som bydelspolitiker i Grorud, men stiller nå til innsats for partiet i bystyret. Hun pekte på økonomien i bydelene og at Rødt går inn for å styrke den.

– Det har skjedd en voldsom velstandsutvikling, men mange av oss gruer oss litt til den dagen vi måtte trenge hjelpen som mest, sa hun.

– Samfunnet hadde ikke gått rundt uten pensjonistene, sa hun. Rismyhr mener velferdsordningene er under angrep og at kampen mot disse endringene er Rødts viktigste sak.

– Mye av det som er i dag er veldig bra, men jeg frykter at lommeboka i større grad skal avgjøre hva slags tjenester folk skal få, sa hun.

Ullevål og Aker

Første tema ut i debatten var helse og omsorg. og her ble naturlig nok spørsmålet om bevaring av sykehusene Ullevål og Aker sentral. Aleksander Herseth var klar på at Sp går inn for dette både i Oslo og på Stortinget. Rødt krever utredning i likhet med mange andre, minus Arbeiderpartiet og Høyre. Espen Andreas Hasle synes planene som de fremstår i dag er for massive, mens Petter Eide mente Ullevål og Aker fungerer godt i dag, så hvorfor Gaustad?

– Regjeringen ønsker å legge ned Ullevål, men partiene som vil bevare Ullevål er i vekst. Dette er et spørsmål som er i spill, sa han.

Tone Tellevik Dahl helte kaldt vann i blodet til de ivrigste Ullevål-tilhengerne.

– Uansett hva dere stemmer på, så bestemmes ikke dette av oss åtte som sitter i panelet her, sa hun. Tellevik Dahl vil ha flere sykehussenger.

Julianne Ferskaug pekte på dette spørsmålet er en het potet, grovt regnet er partiene med mer enn 15 prosent oppslutning for planene om et nytt sykehus på Gaustad, partier med mindre oppslutning i mot.

– I Oslo vil vi si nei til denne utbyggingen, sa hun. James Lorentzen mente denne saken blir avgjort på Stortinget i oktober og synes det er ganske oppsiktsvekkende når noen sier nei til en plan de ennå ikke har sett.

God alderdom

Debattleder Robert Kippe pekte på at Pensjonistforbundet er opptatt av en god alderdom og oppfattet ikke at politikerpanelet var særlig uenig i det. På spørsmål om hvordan Oslo kommune skulle ha dette som mål, nærmest overgikk politikerne i panelet hverandre i gode tiltak.

(artikkelen fortsetter under bildet)

ORDSTYRER: Robert Kippe.

ORDSTYRER: Robert Kippe.

Leif Martin Kirknes

– Vi gikk til valg i 2015 på 500 flere ansatte innen omsorg i 2015, vi er på 450 nå, Det var helt avgjørende å øke kapasiteten i hjemmetjenesten. Dette klarer vi å finansiere gjennom at vi betaler inn litt mer til fellesskapet via eiendomsskatten, sa TellevikDahl.

Også Petter Eide mente byrådet hadde levert.

– Det er opplagt at drivkraften i velferden skal være det offentlige, sa han.

– Kun det offentlige gir lik rett til omsorg, sa han og høstet applaus fra salen.

Strid om eiendomsskatt

Lars Petter Solås mener den lille moderate eiendomsskatten som Tellevik Dahl refererte til betyr mye for den som må betale.

– Eldreomsorgen har ikke behov for eiendomsskatt, mente Solås og pekte på at Oslo går med overskudd. Tone Tellevik Dahl fikk replikk på det og mente overskuddet var et engangstilfelle og at hun var stolt over å ha vært med på å finansiere blant annet en nødvendig opprusting i barnehagesektoren.

Lars Petter Solås pekte på at eiendomsskatten utgjør 2,6 prosent av kommunens økonomi.

- De som trenger tjenester skal få den uavhengig av egen lommebok, det spiller ingen rolle hvilken logo det er på trøya, sa han.

Ikke hele historien

James Lorentzen ville kommentere byrådens lyst til å fortelle hvor mye de hadde oppnådd.

– De forteller bare den ene delen av historien. det er 200 flere som går i barnehage, ikke 3.000. Det kommunen sparer penger på er at flere eldre er hjemme, sa han.

Tone Tellevik Dahl poengterte at det er et faktum at antall ansatte innen helse og omsorg har økt med over 400 og at finansieringen er gjort ved at noen flere betaler inn noe mer til fellesskapet.

Espen Andreas Hasle er først og fremst opptatt av de ideelle organisasjonenes plass i systemet, enten det dreier seg om Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen eller andre.

– Vi er åpne for en miks, sa han.

"Dødens forværelse"

– Da vi overtok var 18 prosent av sykehjemmene drevet av ideelle. Målet er 25 prosent av sykehjemmene innen 2025, sa Tellevik Dahl.

Maren Rismyhr er glad for at det er nei til profitt i velferd, men har merket seg at terskelen for å komme på sykehjem er blitt høyere.

– Det er i større grad blitt et "dødens forværelse", mente hun.

Litt kjekling ble det mellom Rødt og SV i spørsmålet om privatisering og Petter Eide mente Rødt var litt freidige i å ta æren for det før nevnte privatiserings-neiet.

– SV er 60 år og har alltid gått imot privatisering, hvor gammelt er Rødt, spurte han. Eide viste blant annet til Aleris-saken og advarte mot å slippe til kommersielle aktører som kutter i lønn til ansatte for å øke overskuddet til selskaper med adresse Cayman Island.

– Skremselspropaganda

Venstres Julianne Ferskaug mener at de som er i jobb skal jobbe med det de er utdannet for og at velferdsteknologi aldri kan erstatte det menneskelige. James Lorentzen mente Rødt og SV drev med ren skremselspropaganda når de angrep de private tilbyderne.

– De selger en tjeneste til Oslo kommune, alle de norske betaler skatt til Norge, to av selskapene betaler skatt til Sverige. Attendo er et stort selskap med mye ekspertise, de har flere ansatte enn hele Oslo kommune. Dette er svært erfarne og profesjonelle medarbeidere. Nå må dere slutte å snakk om Cayman Island. Vi har egenandeler og de er progressive. 10 mennesker i Oslo betaler 850.000 kroner for å ha plass på sykehjem. Lommeboken betyr noe, de som har mest betaler mest, sa han.

Aleksander B. Herset mente det var helt avgjørende at det offentlige tar ansvar.

– Men vi vil at en større del av eldreomsorgen skal være i bydelene, sa han.

Forhandlingsrett og tannhelse

De første spørsmålene fra salen gikk på Pensjonistforbundets forhandlingsrett og tannhelse. Forhandlingsretten fikk lokalpolitikerne litt problemer med å svare på og det er heller ikke et spørsmål som løses lokalt. Petter Eide mener det er helt åpenbart at eldre må lyttes mer til.

– SV har programfestet gratis tannhelse, sa han.

Rødts Maren Rismyhr sa at Rødt altid har vært mot underreguleringer av pensjoner og mener det sjongleres for mye med deltid i bydelene.

James Lorentzen mente spørsmålet om tannhelse var todelt.

– I bystyret har vi fremmet forslag om å gjøre noe med tannhelsen for dem som er på sykehjem eller avhengige av hjemmetjeneste. Når det gjelder heltid er Oslo på over 60 prosent. Vi er alle enige om at de som har lyst på heltid skal få det, men vi har en arbeidsmiljølov og turnusordninger som gjør at det er vrient å få til. Det er en stor vanskelig sak og et forhold mellom arbeidsgiverne og fagforeningene, sa han. Espen Andreas Halse vile snu noen flere steiner, mens Lars Petter Solås henviste videre til Carl I. Hagen.

– Selvsagt er tennene en del av kroppen. Vi mener det skal være forutsigbarhet. Staten skal stå klar med sjekken, men avgjørelsene skal skje lokalt, sa han.

Petter Eide mente det var underlig å høre Frp i Oslo snakke helt motsatt av det partiet stemmer for i regjering. Sp går inn for at mer skal avgjøres av bydelene, mens Espen Andreas Halse er skeptisk til at det kan bli for store forskjeller mellom bydelene.

– En god debatt

Hans Felix, leder i Pensjonistforbundet, Oslo og Akershus, kunne konstatere at det hadde vært en god debatt. Spørsmålet om forhandlingsrett for forbundet løses ikke i bystyret, men han pekte på at det var 5.000 ganske irriterte pensjonister utenfor Stortinget under en markering der 6. juni.

– Jeg er glad i debatter, men ikke den kjeftesmellingen man til tider kan se på NRK og TV2. slik har ikke debatten vært i dag,sa Felix.

PENSJONISTFORBUNDET: Hans O. Felix,, leder i Pensjonistforbundet Oslo og Akershus.

PENSJONISTFORBUNDET: Hans O. Felix,, leder i Pensjonistforbundet Oslo og Akershus.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse