Strømprisene
Makspris på strøm er ikke eneste vei ut av denne krisa, mener LO Grenland
Politikerne skal ta kontroll over strømprisene, men dialog med regjeringen har større muligheter for å lykkes enn konfrontasjon, er budskapet.
TA KONTROLL: - Vi forventer at dagens politikere tar kontroll over kraftprisene, innledet Tom Egil Flata fra LO Grenland under markeringen i Porsgrunn tirsdag.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
Rundt 300 møtte opp i Rådhustrappa i Porsgrunn tirsdag til markering for politisk kontroll av strømprisene. Appelantene var leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, leder av Fagforbundet i Vestfold og Telemark, Marianne Nilsen Skjønstad og direktør i Herøya Næringspark, Sverre Gotaas.
– Vi forventer at dagens politikere tar kontroll over kraftprisene, innledet Tom Egil Flata fra LO Grenland, som arrangerte markeringen sammen med Fagforbundet og Fellesforbundet.
– LO Grenland mener at en dialog med regjeringa har større muligheter for å lykkes enn å stille opp på sidelinjen og demonstrere mot alt dagens regjering foretar seg, fortsatte Flata.
– De fleste som demonstrerer rundt om i landet har makspris på strøm som den eneste veien ut av denne krisa. LO i Grenland er ikke enig i dette. Vi forventer politisk styring av strømprisene og vi oppfordrer til at dette gjøres innenfor det tradisjonelle trepartssamarbeidet mellom LO, NHO og Regjeringen, sa Flata.
Kommentar: «Vi bør få lik strømpris i hele landet»
Må rydde opp i salg av strøm
Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, viste til at hele det europeiske kraftsystemet er i endring og at den er helt nødvendig for å redusere klimagassutslippene. Han kom i sin appell med fire klare råd til regjeringen. Det første var å gjøre dagens strømstøtte til en permanent ordning hvis strømprisene i Sør-Norge fortsetter å være rekordhøye også utover mars måned. Han mente også at dagens ordning med at folk får strømstøtte er bra og er en klar og tydelig forsikring mot alt for høye strømpriser.
Andersen oppfordret også til opprydding i markedet for salg av strøm. I tillegg mener han at planene for utbygging av havvind er bra, men bare må være starten, samt at man også må komme i gang med mer vindkraft på land.
– Vi trenger også bedre støtteordninger for å spare strøm. Det er ikke alltid de som bruker mest strøm som er de rikeste, sa Andersen.
Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Dreier seg om arbeidsplasser
Sverre Gotaas, direktør i Herøya Industripark understreket i sin appell at vi trenger mer strøm, blant annet får å sikre tusenvis av dagens industriarbeidsplasser. Han mener også at vi må foreta noen tunge prioriteringer for å sikre at vi har nok energi i fremtiden.
– Mitt lille nødrop til dere er at vi må stå sammen om dette. Til syvende og sist dreier det seg om arbeidsplassene våre, sa Gotaas.
Marianne Nilsen Skjølstad mente dagens strømpriskrise også er en fattigdomskrise. Den rammer folk som har det trangt fra før. Hun oppfordret til at de som sliter mest får bedre støtte enn de gjør i dag.
Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, har snakket med mange medlemmer som opplever at strømregningene slår rett inn på familieøkonomien. Han oppfordret regjeringen til å evaluere dagens ordning og komme med flere støttetiltak. i likhet med Andersen mener han at det må bli slutt på dagens virvar av strømavtaler og at vi må bygge ut mer kraft for å klare det grønne skiftet.
Debatt: «Ta strømmen tilbake i folkets makt!»
Fra scenen underholdt Ragnar Sør Olsen og Paal Jensen, blant annet med en egenprodusert avgiftsfri sang, spesialskrevet for dagen.
Knut Viggen