JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MDG splittet om elektrifisering av oljefelt

Elektrifisering av oljefelt skaper uenighet i MDG foran landsmøtet. Flere går inn for å droppe kravet.
(Illu.foto)

(Illu.foto)

Erlend Angelo

Slutt på olje- og gassproduksjon i Norge innen 2035.

Og kutt i klimautslippene i Norge på 80 prosent innen 2030.

Det er to av hovedgrepene i programforslaget som nå skal opp til behandling på MDGs landsmøte. Landsmøtet starter torsdag og går over fire dager til søndag.

Men programforslaget har utløst en vanskelig diskusjon i MDG om elektrifisering av oljefelt på norsk sokkel.

Flere motforslag

I utkastet til nytt partiprogram for 2021–2025 går programkomiteen inn for å stille krav om elektrifisering av oljefelt som allerede har fått tillatelse til utbygging, og som ikke kan stanses.

Denne elektrifiseringen skal skje ved hjelp av havvind som skal produsere energi til strømnettet når oljefeltene tas ut av produksjon.

Men flere grupperinger i partiet går mot kravet.

En gruppe på tolv MDG-politikere, blant dem profiler som Truls Gulowsen og Kristoffer Robin Haug, foreslår å stryke hele punktet. De stiller spørsmål ved hvor lurt det er å elektrifisere og viser til at gassen som gir oljeplattformene energi i dag, vil bli solgt på markedet i stedet.

Vil ha stans

Vestland MDG går enda lenger og foreslår et krav om stans i elektrifiseringen av oljefelt.

Fylkeslaget har vært splittet internt i saken, men påpeker i sitt innspill til landsmøtet at MDGs mål er full oljestans innen 2035.

«Det tar tid å bygge ut havvind, og det er urealistisk at det vil kunne elektrifisere mye avsektoren innen 2035», skriver fylkeslaget i forslagsteksten. Ifølge Vestland MDG bør landsmøtet «si tydelig nei til elektrifisering som ødelegger norsk natur for å pynte på Norges klimaregnskap».

Oslo MDG mener partiet bør «gå mot å bruke store summer på elektrifisering av olje- og gassfelt ettersom de uansett må legges ned for å nå klimamålene».

Usikkerhet om havvind

Ask Ibsen Lindal har på vegne av Trøndelag MDG fremmet et mer åpent forslag der partiet ikke binder seg til havvind som kraftløsning.

Han frykter «dyre og dårlige» prosjekter hvis utbyggingen av havvind bindes direkte til elektrifisering av hvert enkelt felt på sokkelen. Utbygging av havvind må i stedet komme som en selvstendig satsing, mener Lindal, som også er MDGs energipolitisk talsperson nasjonalt.

Ifølge ham er det vanskelig å lese stemningen i partiet, spesielt når så mye foregår digitalt.

– Men jeg blir overrasket hvis det blir gjennomslag for å fjerne punktet helt, for dette henger veldig tett sammen med klimamålene. Hvis man setter et mål om 80 prosents kutt innen 2030, som det ikke er noen motforslag mot, så må det henge sammen med tiltakene. Da er elektrifisering i en eller annen form et «nødvendig onde», sier Lindal til NTB.

Forsvarer komitéforslaget

MDGs nestleder Arild Hermstad mener det er programkomiteens forslag som er det mest troverdige alternativet.

Bekymringen, forklarer han, er at en massiv satsing på elektrifisering vil føre til stort press på vindkraft og vannkraft, samtidig som oljeproduksjonen grønnvaskes og sokkelen spiser opp kraftproduksjon som ellers kunne gått til satsinger som batterifabrikker eller produksjon av grønt hydrogen.

Ifølge Hermstad er det likevel bred enighet i MDG om at et utslippskutt på 80 prosent innen 2030 er det overordnede.

– Og det må ligge til grunn for tiltakene vi har for å bli kvitt utslippene på sokkelen.

(©NTB)

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse