JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Muskel- og skjelettplager er hoveddiagnosen bak rundt 38 prosent av alle tapte dagsverk

Om lag like utbredt i dag som for 20 år siden. Også arbeidsmiljøet kan påvirke plagene.
ELEKTRO: Elektrikere i bygg og anlegg kan ha belastende arbeidsoppgaver. (Illustrasjonsfoto)

ELEKTRO: Elektrikere i bygg og anlegg kan ha belastende arbeidsoppgaver. (Illustrasjonsfoto)

Knut Viggen

leif.kirknes@lomedia.no

Tall fra Nav viser at muskel- og skjelettplager er hoveddiagnosen bak rundt 38 prosent av alle tapte dagsverk. Det skriver Arbeidstilsynet i en pressemelding. Andelen har holdt seg stabil de siste ti årene og problemet er om lag like utbredt som for 20 år siden.

Årsakene til smerter i muskel- og skjelettsystemet er ofte sammensatte, og arbeidsmiljøet kan være en direkte årsak til plagene eller kan bidra til å forverre eksisterende plager, kan man også lese i meldingen.

Tradisjonelt har arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager blitt forbundet med tunge løft og ensidige bevegelser, men forskning viser at plagene også kan ha helt andre årsaker.

Arbeidsmiljø

Ansatte som opplever høye krav, men liten mulighet til å påvirke egen arbeidssituasjon, kan oftere ha smerter i ryggen. Og ansatte som stadig opplever uklare forventninger til arbeidet, eller får motstridende krav fra ulike personer, har økt risiko for både rygg- og nakkeplager, skriver Arbeidstilsynet.

Mens et godt arbeidsmiljø der ansatte har mulighet til å påvirke arbeidshverdagen sin, opplever rettferdige ledere og har en forutsigbar arbeidssituasjon, kan gi mindre risiko for å utvikle slike plager, legger de til.

Arbeidsgivere må se på hele arbeidsmiljøet for å minske risikoen for at ansatte utvikler muskel- og skjelettplager. Fysiske belastninger – også kalt mekaniske belastninger – som tunge løft og ensidig arbeid har fortsatt mye av skylden for disse plagene. Men altfor få arbeidsgivere har tatt innover seg at plager og sykefravær også kan skyldes helt andre typer belastninger, som at ansatte ikke kan påvirke hvordan de utfører arbeidet, mener Vollheim.

– Vi ser at mange arbeidsgivere mangler kunnskap om årsakene til muskel- og skjelettplager. Dermed er det også lett å overse hvordan disse plagene kan forebygges, skriver direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet i meldingen.

Noen yrker «utmerker seg»

Plagene gjør seg gjeldende i alle aldre og i alle typer jobber, og også andre europeiske land rapporterer om muskel- og skjelettplager som en av hovedgrunnene til sykefravær.

27 prosent av alle yrkesaktive oppgir at de har ganske eller svært store smerter, og om lag halvparten av disse oppgir at plagene helt eller delvis skyldes jobben.

De vanligste plagene er relatert til smerter i nakke-/skulderregionen (1,1 millioner yrkesaktive) og i korsrygg eller nedre del av ryggen (950 000 yrkesaktive).

Særlig disse gruppene er utsatt, ifølge meldingen:

• bygge- og anleggsarbeidere

• sjåfører

• mekanikere og operatører i industrien

• renholdere

• frisører

• barnehage- og skoleassistenter

• pleie- og omsorgsarbeidere

Kampanje

Arbeidstilsynet vil nå sette søkelys på sammenhengen mellom arbeidsmiljø og muskel- og skjeletthelse.

Den europeiske arbeidsmiljøkampanjen «Gode arbeidsplasser sikrer rett belastning» skal bidra til at flere virksomheter jobber systematisk med å forebygge skader og sykdom. Den går fra 2020 til 2022 og har som mål å øke bevisstheten om arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager, og å fremme en kultur for å forebygge slike helseplager.

ELEKTRO: Elektrikere i bygg og anlegg kan ha belastende arbeidsoppgaver. Her under arbeid med utvidelsen av Gardermoen / OSL noen år tilbake.

ELEKTRO: Elektrikere i bygg og anlegg kan ha belastende arbeidsoppgaver. Her under arbeid med utvidelsen av Gardermoen / OSL noen år tilbake.

Leif Martin Kirknes

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse