JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
(Arkivfoto)

(Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Håndverkere er mangelvare:

NHO-bedrifter får ikke tak i folka de trenger

«Velger du håndverksfag eller tekniske fag/ingeniørfag, står bedriftene i kø for å møte deg,» forsøker NHO å lokke med.12.03.2021
13:24
18.03.2021 13:07

leif.kirknes@lomedia.no

I dag legger NHO fram sitt årlige kompetansebarometer, ført i pennen av Nifu, som gir et pekepinn på hvorvidt norske selskaper i NHO-fellesskapet får til å ansette personer som besitter kunnskapen de ønsker.

Det viser det samme som det pleier, men det er også lagt til et par nye vektorer.

Det er udekket kompetansebehov blant NHO-bedriftene. Åtte prosent av de spurte NHO-bedriftene har i stor grad udekket kompetansebehov, mens for 50 prosent gjelder det «i noen grad».

Det er omtrent på nivå med tidligere år, pluss/minus noen småprosenter.

Men til forskjell fra tidligere år, da kompetansebehovet ble vurdert fra et femårsperspektiv, gjelder årets undersøkelse bedriftenes kompetansebehov i dag.

For å dekke kompetansegapet svarer 80 prosent at de vil øke kompetansen blant sine nåværende ansatte, og 75 prosent søker etter nye å ansette.

Å videreutdanne ansatte mener NHO-leder Ole-Erik Almlid er en god plan.

– Hvis du synes kompetanse er dyrt, bør du prøve inkompetanse. Det er dyrt, det, sier han.

Håndverkere fortsatt mangelvare

Det er fortsatt håndverksfag som er mest etterspurt, der 48 prosent av NHO-selskapene i stor eller i noen grad har udekket kompetanse. Dernest følger ingeniør og tekniske fag på 42 prosent, med samfunns-, økonomi-, administrasjons- og juridiske fag på 32 prosent.

«Velger du håndverksfag eller tekniske fag/ingeniørfag, står bedriftene i kø for å møte deg,» prøver NHO å lokke med via en ny nettside.

– Det er ganske stabil etterspørsel etter håndverksfagene. Det har vært en liten reduksjon de senere årene, forklarer NIFU-seniorrådgiver Kristoffer Rørstad.

58 prosent av bedriftene har behov for folk med yrkesfaglig videregående utdanning. Det er særlig fra yrkesfaglinjene teknologi- og industrifag, bygg- og anleggsteknikk og innen elektro og datateknologi at det er større etterspørsel enn tilbud. Andelen bedrifter som hadde behov for elektro og datateknologi har økt prosent for prosent fra første måling i 2015.

Rundt 49 prosent av bedriftene har behov for folk på fagskolenivå. Også her er naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag på topp. Bachelor-etterspørselen er på 39 prosent, master på 32 og doktorgrad på 5. På ingeniør-nivå er det også bygg som ruver; henholdsvis er det særlig vanskelig for selskapene å få fatt på elektroingeniør, maskiningeniør, byggingeniør og dataingeniør.

Digital kommunikasjon en utfordring

Nytt av året har kompetansebarometeret forsøkt å finne ut av hva slags kompetanse bedrifter som sier de mangler IT-kompetanse egentlig er ute etter. Tre prosent av bedriftene har totalt mangel på tilstrekkelig IKT-kompetanse, mens 21 prosent i liten grad har tilstrekkelig IKT-kompetanse.

«Vi ser at landsforeninger med behov for høyt utdannet kompetanse skiller seg ut med få bedrifter som mangler IKT-kompetanse. Samtidig ser vi at andelen bedrifter med utilstrekkelig IKT-kompetanse er høyt i de landsforeningene hvor det generelt er høy grad av udekket kompetansebehov,» skriver NIFU i rapporten.

Det behovet flest sier de mangler IKT-kompetanse på, er «kommunisere på digitale plattformer» (64 prosent), publisere informasjon på digitale plattformer (51 prosent) og digital sikkerhet (31 prosent). Derimot er ikke ønsket om kunnskap på robot-/automatisering, stordataanalyse og maskinlæring spesielt høyt for norske bedrifter flest, selv om de store selskapene med over 250 ansatte skiller seg veldig ut her med etterspørsel på pluss/minus 60 prosent innenfor de tre nevnte områdene.

– De mer spesialiserte områdene er det først og fremst de store bedriftene som har behov for, fastslår Rørstad.

Omstillingsbarometer

Nytt av året i kompetansebarometeret er også temaet grønn omstilling. Der svarer 74 prosent av bedriftene at de er berørt av klima-/miljøkrav, mens 70 prosent sier de har planer om å gjøre produkter/tjenester grønnere. 69 prosent har gjort konkrete tiltak som følge av krav stilt til dem. 50 prosent tror etterspørsel til bedriftens tjenester/varer vil øke som følge av grønn omstilling.

«De landsforeningene hvor bedriftene oppgir at de blir mest berørt av klima- og miljøkrav er NHO Sjøfart, NHO Transport, Norsk olje og gass og Energi Norge, hvor flere enn 9 av 10 bedrifter oppgir å bli berørt. I motsatt ende, oppgir Abelia og Mediebedriftene at bare om lag halvparten av bedriftene blir berørt,» skriver Nifu.

«Når det kommer til hva slags kompetanse og på hvilke nivå bedriftene har behov for i forbindelse med omstillingen, oppgir litt flere enn halvparten at de vil ha et større behov for lederkompetanse. Blant fagkompetanser, oppgir halvparten at de vil ha mer behov for fagarbeiderkompetanser og IKT-kompetanse, mens ca. 40 prosent oppgir at de vil ha større behov for teknologisk/ingeniørkompetanse.»

En viss optimisme, tross korona

Barometerets tredje nyhet er at det tar for seg dimensjonering og rekruttering. Nifu skriver blant annet:

«I grove trekk synes bedriftene å øyne en viss optimisme og flertallet av bedriftene forventer enten vekst eller en stabil bemanningssituasjon inneværende år (2021) sammenlignet med fjoråret (2020). Dette kan muligens tilskrives den pågående pandemisituasjonen hvor de mest optimistiske i mindre grad er påvirket av koronatiltak, og er mindre berørt av langtidseffekter av pandemien. Samtidig ser vi at bedrifter innenfor transport og reiseliv i mindre grad deler den samme optimismen, da disse bransjene i større grad er negativt påvirket av langtidseffekter av den pågående pandemien.»

En tredjedel av bedriftene har forsøkt å rekruttere personer uten å få tak i ønsket kompetanse. Størst vansker har det vært i bygg, båt, bil, og elektrobransjen, mens tallene for blant annet logistikk/transport og olje/gass er lavere. Problemet har i størst grad vært at det var ingen eller få kvalifiserte søkere i bedriftens region, i større grad enn for eksempel for høye lønnskrav.

Det presiseres at NHO-barometeret gjelder NHO-bedrifter og kan skille seg fra øvrig næringsliv. Svarprosenten er på 28.

Vanskelig å vite på forhånd

Blant annet kommenterte Agder Energis konserndirektør Steffen Syvertsen undersøkelsen. Han poengterte at det er vanskelig å spå hva slags kompetanse som trengs framover.

– Vi kjenner ikke kompetansekravene i 2030. Hadde vi gått tilbake til 2010 og sett hva vi trodde vi trengte i 2020, tror jeg vi hadde sagt en del andre ting. Det som er avgjørende, er at vi som ledere, bedrifter og politikere følger med på trendene og de nytenkende ideene og utdanner våre ansatte, sier han.

Han legger til at en problemstilling for Agder Energi også handler om å overføre den tunge kunnskapen mange av deres aldrende ansatte besitter om energisystemer og vannkraftverk til nye generasjoner.

– Vi må ta vare på kjernekompetansen vår, sier han.

Ikke digitale supermennesker av koronaen

Også Telia-sjef Stein Erik Vellan kommenterte. Han poengterte blant annet at det ikke finnes et etter- og videreutdanningstilbud som er egnet for deres bruk i dag, og at de derfor tar saken i egne hender.

Videre fraråder han folk å tro at Norge har fått god digital kompetanse på grunn av koronaen, siden vi nå kan ha videomøter på internett.

Han har tro på det han kaller «crossover-kompetanse», og med det mener han at det ikke hjelper å forstå for eksempel olje- og gass alene eller å ta inn noen som er kjempegod på teknologi – det trengs noen som forstår begge delene for å skape suksess, mener han.

– Vi lurer oss selv hvis vi tror vi gjennom pandemien det siste året har lært oss digitale verktøy. Vi har til en viss grad løftet bunn-nivået, men jeg tror ikke vi har greid å løfte oss på toppnivå, sier han.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.03.2021
13:24
18.03.2021 13:07Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Ragnhild Lied

Ragnhild Lied

Ole Palmstrøm

Unio vil kreve mer i lønnsvekst


Flere saker