JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Her fra en militærparade i Honduras' hovedstad.

Her fra en militærparade i Honduras' hovedstad.

Orlando SIERRA / AFP / NTB Scanpix

Honduras:

Norsk Folkehjelps samarbeidspartnere jages i Honduras

Norsk Folkehjelp er dypt bekymret over utviklingen i Honduras, der medlemmer av organisasjoner de samarbeider med, blir forfulgt og drept.

– Norsk Folkehjelp ser med stor bekymring på kriminaliseringen av miljø- og menneskerettighetsforkjempere i Honduras. Nesten all form for politisk motstand blir møtt med trusler, trakassering, straffeforfølgning eller vold, sier generalsekretær Henriette Killi Westhrin.

I forrige uke ble to medlemmer av Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon MADJ skutt og drept. De tilhørte et lokalsamfunn som i lang tid har kjempet for å beskytte skogen i Tolupan-territoriet mot hogst og kommersiell utnytting.

En annen av Norsk Folkehjelps partnere, Leonel George fra organisasjonen COPA, ble nylig pågrepet og fengslet for sin motstand mot et omstridt gruveprosjekt i Guapinol.

Gruvedriften kan ifølge flere forskningsinstitusjoner ødelegge drikkevannet til over 90.000 mennesker. Lokalbefolkningen har kjempet mot prosjektet i flere år, men situasjonen har det siste året tilspisset seg og mange miljøaktivister er arrestert.

Les også: Folkehjelpas Rwanda-prosjekt får fornyet støtte fra NTL: – Dette vil hjelpe svært mange kvinner

Tvinges på flukt

– Honduranske myndigheter bruker fengsling og arrestordre for å sette sosiale ledere ute av spill. Mange blir tvunget til å flykte til en annen del av landet, og uten dem er det vanskelig for lokalsamfunnet å fortsette motstanden. Fengsling og arrestordre er en effektiv skremmetaktikk, sier Westhrin.

Honduras er et av verdens farligste land for menneskerettighetsforkjempere. Flere andre ledere i Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner har mottatt trusler og er tvunget til å gå under jorda. Av hensyn til sikkerheten deres må Norsk Folkehjelp holde detaljene skjult.

Norge jobber for resolusjon

Ifølge FNs generalsekretær ble det drept fire miljøvernere hver eneste uke i fjor, og mange av dem tilhørte urfolksgrupper som kjemper for å forsvare skog, vann og landområder.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har også uttrykt bekymring for situasjonen, og Norge stiller seg bak en resolusjon i FNs menneskerettsråd, som nå sitter samlet i Genève.

– Vi er glad for at Norge tar dette på alvor og arbeider for å få til en ny resolusjon om miljøforsvareres rettigheter på møtet i Genève. Vi håper Norge også vil benytte anledningen til å ta opp situasjonen i Honduras med landets myndigheter og si klart ifra om at behandlingen av miljøaktivister er uakseptabel, sier Westhrin.

Les også: 1. mai-demonstranter ble møtt med tåregass og steiner

Les også: Dette er verdens 10 verste land for arbeidstakere

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss