JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

1. mai-demonstranter ble møtt med tåregass og steiner

Mens 1. maimarkeringene i Norge forløp fredelige, ble det en helt annen og langt mer brutal feiring i Honduras.
Fra demonstrasjonene.

Fra demonstrasjonene.

Resumen Latinamericano

knut.viggen@lomedia.no

Rapportene fra Honduras viser at det fortsatt er langt fram for folks rettigheter i det mellomamerikanske landet. 1. mai-markeringen i hovedstaden Tegucigalpa, gikk alt annet enn rolig for seg.

HONDURAS: I hovedstaden Tegucigalpa ble 1. maidemonstrasjonen møtt med tåregass, steiner og brutal framferd.

HONDURAS: I hovedstaden Tegucigalpa ble 1. maidemonstrasjonen møtt med tåregass, steiner og brutal framferd.

Resumen Latinamericano

Den i utgangspunktet fredelige demonstrasjonen, i regi av noen av landets største fagforeninger, ble møtt med tåregass og steiner, ordensstyrker fra politiet og det militære samt infiltratører som gjorde det de kunne for å forhindre marsjen.

Brutal opptreden

Barn, kvinner, eldre og journalister som deltok i protestene mot den økonomisk krisen og volden i landet, ble mest utsatt, i følge en rapport.

På sosiale medier ble det meldt om brutal opptreden fra de uniformerts side.

Net til privatisering var blant slagordene.

Net til privatisering var blant slagordene.

Resumen Latinamericano

Med slagord, rop og bannere, protesterte arbeiderne for lønnskrav, bedre velferdstilbud og mot høye levekostnader. Regjeringen ble kritisert for å ha fremmet lover som skaper et utrygt arbeidsliv.

Utrygt i 59 land

Dermed ble årets 1. mai nok en påminnelse på at den internasjonale kampdagen fortsatt trengs. I følge Norsk Folkehjelp var 2016 året da det ble registrert det høyeste antallet angrep mot fagforeningsaktivister noensinne. I 2017 ble det rapportert ti prosent økning i antall stater som bruker vold mot rettighetsforkjempere. I hele 59 land i verden kan du ikke være trygg som organisert.

Les: Sterke reaksjoner etter drap i Honduras.

1. maiaksjon

Årets 1. maiaksjon i Norge under slagordet "Folk forandrer verden: Organisering mot ulikhet", samlet forøvrig inn midler til blant annet aktivister i Honduras.

– Folkelig organisering er for Norsk Folkehjelp den viktigste måten å bekjempe de stadig økende ulikhetene i verden på. Skal folk uten penger eller posisjoner få makt til å påvirke samfunnsutviklingen, må de organisere seg, sier prosjektleder for årets 1. maiaksjon, Mona Staven Lundereng.

– Arbeiderbevegelsen har spilt en ledende rolle i å endre Norge fra å være et fattig land i verdens utkant til å bli et moderne velferdssamfunn, sier Lundereng.

Les: EL og IT-delegasjon til Honduras for å feire radiojubileum

Sterk organisering

– Den norske modellen kjennetegnes av små ulikheter, høye lønninger, høye skatter, en sterk velferdsstat og et sterkt sivilsamfunn med høy folkelig deltakelse i organisasjonslivet. Mange andre land som er rike på naturressurser har endt opp med at en liten elite stikker av med rikdommen, mens vi i Norge har klart å fordele ressursene slik at de kommer hele befolkningen til gode. Nøkkelen til det har vært sterk organisering gjennom fagbevegelsen, arbeiderbevegelsen og kirkelige og frilynte organisasjoner, sier Lundereng.

EL og IT Forbundet har gjennom flere år støttet Norsk Folkehjelps arbeid i Honduras økonomisk.

Les: Norsk Folkehjelp-partner i Honduras raides og drapstrues etter omstridt valg

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse