JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen

Ny nettleie fra 1. juli: – Jeg er spent på responsen

Det forrige forslaget til ny nettleie ble forkastet, nå håper både nettselskaper, næringsliv-, miljø- og forbrukerorganisasjonene at den nye nettleia skal bli bedre mottatt.
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

knut.viggen@lomedia.no 

– Dette er en viktig sak for oss og vi er selvsagt spente på hvordan dette vil slå ut, sier Andreas Strømsheim-Aamodt, fagsjef næringspolitikk i Nelfo.

Nelfo er en av 18 organisasjoner og 11 nettselskaper som tidligere i år sendte en anbefaling om hvordan de ønsket den nye nettleien utformet.

På tross av at NVE vendte tommelen ned for forslaget ble det gjennomslag i olje- og energidepartementet.

Dermed innføres det fra 1. juli en ny nettleiemodell, som skal gi bedre utnyttelse av det eksisterende strømnettet og dermed håp om lavere nettkostnader for norske strømkunder, fordi det da blir færre utbyggingskostnader.

Noen fallgruver

Men den nye nettleien betyr også at du som forbruker må passe bedre på når på døgnet du bruker strøm, her er det nemlig noen fallgruver du må passe deg for, de kan i verste fall slå kraftig ut på regninga du får fra ditt nettselskap.

For deg som er elektriker i en installasjonsbedrift kan den nye nettleien bety at du får mer å gjøre, ved at det blant annet ventes større etterspørsel etter produkter som styrer strømmen smartere gjennom døgnet. Mer om dette senere i saken.

Andreas Strømsheim-Aamodt har vært Nelfos mann i forbindelse med denne saken. Endringer i nettleien er ikke noe nytt nettselskapene fant på i fjor, bak dette ligger en syv år lang regulatorisk prosess, som startet lenge før strømprisene skjøt i været i Sør-Norge.

Men bråk ble det ikke før det første forslaget til ny nettleie ble presentert like før jul i fjor.

Der kom det blant annet fram at man ville måle deler av nettleia ut fra den timen i måneden kundene brukte mest strøm. Som et eksempel ble det sagt at kundene risikerte å få ei nettleie i desember ut fra hva de brukte når alle i huset hadde dusjet og ribba sto i ovnen klokken 17 på julaften, samtidig som elbilen sto til lading.

Da er det kanskje unødvendig å si at både forbrukere, bransjeorganisasjoner og miljøorganisasjoner protesterte høylydt.

– Frykten fra vår side var at dette forslaget ville dramatisk redusere motivasjonen til energieffektivisering og lokal energiproduksjon, sier Strømsheim-Aamodt.

– For forbrukerne ville det også bli vanskelig å forholde seg til forbruket den ene timen i måneden, forklarer han.

Dette var problemstillinger nettselskapene ikke hadde prioritert da de satte opp sitt opprinnelige forslag, som jo for en stor del var utarbeidet i år med mye lavere strømpriser.

Aktuelt: Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strømfrist

Et kompromiss

I stedet er det blitt et kompromiss. Det har avstedkommet både noen positive og noen negative reaksjoner.

Den viktigste endringen er trolig at en del av nettleien nå skal måles etter de tre timene i måneden du bruker mest strøm og så skal gjennomsnittet av disse tre timene bestemme prisen.

– Nettleien består av to ledd, et fast ledd og et energiledd. Fastleddet skal finne ut hvor mye du legger beslag på i nettet på det meste og det er her disse tre punktene kommer inn. Her har nettselskapene lansert sine egne priser, som et eksempel kan jeg nevne Agder Energi der et høyeste gjennomsnittlig timesforbruk på 9 kWh gir en utgift på 440 kroner. Øker du dette snittet til 10 kW hopper det opp til 815 kroner. Over året vil dette utgjøre 4.500 kroner, så det er snakk om en del penger, sier Strømsheim-Aamodt.

På energileddet får du den største besparelsen ved å legge forbruket til de timene på døgnet da belastningen er minst.

Lage mat eller kjøre støvsugeren slår kanskje ikke så mye ut på forbruket ditt, mens elbil-lading, romoppvarming og varmtvann er de store strømtyvene.

Enova gir tilskudd

Gjennom Enova gis det nå tilskudd hvis man installerer smart energistyring av elbil-lader, varmekabler og varmtvannsberedere.

Det er også en egen tilskuddsordning for de nye smarte varmtvannsberederne som varmer opp vannet når prisen er på det laveste. Vil du ha solceller på taket gir også Enova støtte til det.

Samtidig tilbyr stadig flere selskaper nye smarthus-løsninger som med enkle grep gjør folk i stand til å styre strømforbruket sitt bedre. Kort sagt, penger å spare for forbrukerne og penger å tjene for bedrifter som lever av å levere nye løsninger til kundene.

– De foreløpige tilbakemeldingene vi har fått er at folk fortsatt er skeptiske, men at den nye ordninger er mye bedre enn den som kom før jul, sier Strømsheim-Aamodt.

Kommer på august-regninga

Uansett, resultatene av den nye nettleia vil ikke folk se før på august-regninga.

– Jeg er spent på forbruker-responsen, det er jeg, sier Strømsheim-Aamodt.

Det gjør ikke saken bedre at mange nettselskap nå øker nettleien betraktelig. Det skjer som følge av de økte strømprisene.

– Det er ikke noen tvil om at dagens strømpriser er en stor utfordring for mange forbrukere, men også bedrifter som til nå ikke har fått noen strømstøtte. Kraftselskapene får store inntekter og spørsmålet er nå hvordan dette skal fordeles, mener Strømsheim-Aamodt.

Når det gjelder nettleien er han likevel glad for at én debatt nå er landet og at man kan legge usikkerheten bak seg.

Den nye nettleieordningen er forøvrig ment å vare i første omgang i to år og skal evalueres når den tid kommer.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse