Det kan bli underskudd på folk med kompetanse på havvindkraft om noen få år. Både av dem med høyere utdanning og dem med bakgrunn fra fagskole og yrkesfag. Illustrasjonsbildet er fra Kramøy-traktene.
Leif Martin Kirknes
Kraftbransjen
Ny rapport: 35.000 arbeidsfolk i manko i grønne industrier
Norge skriker etter folk med havvind-kompetanse.
leif.kirknes@lomedia.no
Det vil bli hard kamp om fagarbeidere og ingeniører når havvind-sektoren skal konkurrere om arbeidskraften med andre grønne industrier. Det viser en ny rapport som ble lansert tirsdag.
Behovet gjelder for alle nivåer, både universitet, høyskole, fagskole og yrkesfag.
Det er Menon Economics som har laget rapporten på vegne av Norwegian Offshore Wind (NOW) og fagorganisasjonen Tekna.
– Gitt ambisjonene til myndighetene, vil det være behov for nærmere 25.000 sysselsatte i 2025, sier Maren Nygård Basso fra Menon.
Kollega Even Winje bemerker at det er snakk om arbeidsplasser knyttet direkte til offshore havvind, både for utbygging i Norge og med tanke på eksport.
Så er det lite til hjelp for havvind-industrien at det også er en del andre i energirelatert sektor som også er på jakt etter samme folka.
«Konkurrentnæringer» finnes innenfor batteri, hydrogen, samt karbonfangst- og lagring (CCS).
Om man summerer behovene fra disse, pluss havvind trengs det 35.000 arbeidsfolk med rett kompetanse allerede i 2030.
Industri, teknologi, elektro, data
Innen yrkesfag trengs særlig dem med høyere yrkesfaglig utdanning, men også fagarbeidere og lærlinger.
Teknologi- og industrifag samt fag innen elektro og datateknologi peker seg ut både innen videregående skole og fagskole. Slike folk trengs særlig til arbeid innenfor installasjon og sammenstilling, samt havn og logistikk.
Det er store og viktige områder for å bygge havvind både i Norge og for eksportindustrien, poengterer Winje.
Innen høyere utdanning er det ingeniører som trengs, både med master og bachelor.
Det trengs flere studieplasser, ifølge Menon-rapporten. Særlig innen akademia. Men også innen yrkesfag.
Yrkesfag har det med seg at det tar kortere tid å få folk «gjennom kverna». Men det vil være sterk konkurranse om arbeiderne.
– Det må gjøres noe for å ta unna behovene innen havvind, kombinert med behovene i andre næringer som CCS, hydrogen, batteri og så videre, sier Winje.
Arvid Nesse, leder i NOW, mener det haster med å sikre nok folk.
– Vi er i en fase der vi skal bygge opp næringen, sier han.
Det trengs både akademikere og yrkesfaglig kompetanse. Behovene er forskjellg i verdikjeden.
Leif Martin Kirknes
Vindkraft på videregående
Når det gjelder dem med høyere utdanning, poengterer han at det tar 8–9 år fra videregående til ferdig ingeniør, og at det fordrer at elever velger realfag.
Det er det ikke alle som gjør, poengterer rapport-partner Tekna.
– Vi ser over tid at det har blitt mindre fokus på realfag. Det er ikke «kult» nok. Det må vi snu, sier Tekna-president Elisabeth Haugsbø, som legger til at bedre muligheter for etter og videreutdanning også må på plass.
Når det gjelder fagutdanning trekker Nesse fram vindkraft-linja på Dalane videregående skole som noe det bør bli mer av.
– Rapporten vi har lagt fram viser en stor mangel på fagarbeidere. Nå er det i gang utdanning av fagarbeidere i Egersund, og vi håper på flere slike. Men vi ser og at da må industrien være med for å sikre læreplasser, sier han.
– Også elektro, og automasjonsfagarbeidere, er det stort behov for, legger han til.
NOW har framover planer om å få nye rapporter som går mer i detalj rundt hva havvindbransjen trenger med tanke på fagarbeidere, opplyser informasjonssjef Arne Vatnøy.
Mangler folk – generelt
Statssekretær Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet (OED) erkjenner at ikke alle utfordringer som må til for å få en storstilt havvindsnæring er løst ennå, men mener det går rette veien.
OED jobber med havvind, men må koordinere arbeidet også med andre departementer, poengterer han, slik som Kunnskapsdepartementet.
Eriksen peker også på en underliggende gordisk knute: det er mange bransjer som trenger folk.
Og i Norge vil det i 2050 være rundt to yrkesaktive per pensjonist, sammenlignet med fire per pensjonist i dag.
– Utfordringen med å skaffe hoder handler ikke bare om grønne næringer, men også andre samfunnsbehov som helsevesenet, byråkrati og andre private virksomheter, poengterer han.
Noe ser han kan løses ved hjelp av riktige studieplasser, noe kan løses ved at folk bytter yrke, men noe må også løses med mer effektive digitale verktøy, tenker Eriksen.
– Det bli en tilleggsdimensjon som vi må klare å snakke fornuftig om, sier han.
F.v. Maren Nygård Basso, Even Winje,Andreas Bjelland Eriksen, Elisabet Haugsbø og Arvid Nesse.
Leif Martin Kirknes
Mest lest
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Kokk Vebjørn Furuseth og verftsarbeiderne Steinar Skomedal Rasmussen og Odd Magne Sjursen Skogland er alle delegater på Fellesforbundets landsmøte. Debatten om framtidas AFP blir het.
Full strid om pensjon før landsmøtet. Nå blir det kamp om AFP
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Etter 13 år får Rune millionerstatning: – Tårene triller her nå
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Fjern den nye kakseskatten
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
TJENER GODT, OG BETALER HØY KONTINGENT: En del oljearbeidere og andre høytlønte i Fellesforbundet mener det burde være et tak på hvor mye man betaler i kontingent.
Håvard Sæbø
Blir det billigere å være medlem i Fellesforbundet?
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox