Stortingsvalget 2025
Partimåling blant EL og IT-medlemmer ryster forbundslederen
Både Frp og Ap får 18 prosent i en ny partimåling blant EL og IT-medlemmer. Men størst av alle er sofapartiet.
En betenkt forbundsleder, Geir Ove Kulseth, frykter en mørkeblå regjering etter stortingsvalget.
Leif Martin Kirknes
knut.viggen@lomedia.no
– Det er mørkt, veldig mørkt, folkens, sier forbundsleder Geir Ove Kulseth.
I dag er det 285 dager igjen til valgdagen.
For en drøy uke siden kom NRK med ei måling som viser at Fremskrittspartiet akkurat nå er større enn Arbeiderpartiet og Senterpartiet til sammen. FrP og Høyre har på denne målingen flertall alene.
EL og IT Forbundet har nylig spurt medlemmene sine om hva de vil stemme i stortingsvalget 8. september 2025.
De foreløpige resultatene viser at partiene med størst oppslutning i EL og IT akkurat nå, er Arbeiderpartiet og FrP, som begge har 18 prosent.
Et godt stykke bak ligger Rødt og Høyre med henholdsvis 8 og 6 prosent. SV får 5 prosent oppslutning.
Det er en meningsmåling blant kun 351 respondenter, så forbundet presenterer ikke dette som en fullstendig måling.
Men det er likevel noe som ryster et forbund, som de siste årene har vært regnet blant de mest radikale i LO-familien og politisk godt plassert på venstresiden.
– Norges statsminister i slutten av september neste år kan hete Sylvi Listhaug. For oss som er opptatt av arbeidstakerrettigheter og fellesskap, er det mørkt. Veldig mørkt, sier Geir Ove Kulseth, som selv er medlem i SV – i likhet med sin forgjenger, Jan Olav Andersen.
Partimåling for november: Dette er Sylvi Listhaugs nye velgere
– Folk er misfornøyde
Han prøver å forklare hvorfor det er blitt slik.
– Mye handler om at folk ikke er fornøyde med dagens regjering. Folk har dårligere råd. Det meste er blitt dyrere – mye dyrere. Maten, strømmen og ikke minst lånet. Dette merkes. Når regjeringa enten ikke kan eller vil løse dette, så blir de straffet på meningsmålingene. Saker om interne konflikter og pendlerboliger hjelper heller ikke, konstaterer Kulseth.
Han tror regjeringen også blir straffet av globale trender.
– Venstresiden taper oppslutning blant gutta i mange land – særlig de unge gutta, sier forbundslederen.
– Misforstått maskulinitet
EL og IT Forbundet domineres av elektrikerne og der er mange av medlemmene nettopp unge gutter. En av tre medlemmer i forbundet er under 30 år.
– Vi så det nylig i USA og det samme ser ut til å skje i Norge. I motsetning til meg speiler ikke dagens unge verden gjennom tradisjonelle medier, men gjennom sosiale medier. Og her fôrer logaritmer guttene med glansbildet av en misforstått maskulinitet som går mot viktige verdier som fellesskap og likestilling, tror Kulseth.
EL og IT Forbundet har blant annet medlemmer innen elektriker-yrket, energimontører, kraftstasjoner, telekom og i IT-bransjen. (Illustrasjonsfoto)
Leif Martin Kirknes
– Tjener på vanskelige saker
Han mener det er et paradoks at Listhaug og Frp får stor oppslutning på tross av at de ikke liker LO – eller fagbevegelsen.
– I det siste har vi sett hvordan partiet prøver å slå en kile inn fellesskapet vårt ved å hevde at LO har mistet kontakten medlemmene sine. De løfter fram saker som vi vet er vanskelige – for eksempel olje og gass, kraft og pensjon, påpeker Kulseth.
– Politikken er skumlest
Han mener styrken i fagbevegelsen alltid har ligget i fellesskapet og at man klarer å stå sammen om kravene.
– I et så stort fellesskap vil det være forskjellige meninger, men dette løser vi gjennom dialog og medlemsdemokratiet. Frp og Listhaug vet at klarer de å svekke fellesskapet vil de også svekke arbeidsfolks innflytelse på samfunnsutviklingen. Og vi skal ikke la henne lykkes, sier forbundslederen.
Han er usikker på om oppslag om hvem LO blir skrekkslagne av å få i en ny regjering, er egnet til å få mange til å skifte mening.
– Folk er en ting, men det som virkelig er skummelt for arbeidsfolk, er politikken de vil føre, påpeker Kulseth.
– Frp og Høyre slipper altfor lett unna. For hva vil et nytt mørkeblått flertall egentlig gjennomføre?
Spør Kulseth og mener det er sannsynlig at innleieforbudet fjernes, en sak der EL og IT Forbundet har vært en pådriver i mer enn to tiår.
Mer midlertidighet, mindre elektrifisering
Han frykter også at et regjeringsskifte vil bety ja til mer midlertidighet framfor faste ansettelser, brems på klimakutt og elektrifisering – begge kjernesaker for forbundet – og bort med fylkeskommunene og videregående skoler som ikke drives kostnadseffektivt.
I talen til landsstyremøtet siterte forbundslederen Listhaug på dette hun skal ha uttalt:
– Men OK hva mener dere selv om velferd da, FrP? Jo, ingen under 40 år skal få uføretrygd. I skole og helse skal det privatiseres. Kapitaleiere skal både tjene penger på velferden vår og de skal kunne få det beste tilbudet. Dette ønsker ikke folk, konstaterer Kulseth.
Syliv Listhaug (arkivfoto)
Leif Martin Kirknes
Listhaug svarer på kritikken
Frp-leder Sylvi Listhaug sier til FriFagbevegelse at hun ønsker flere LO-medlemmer velkommen til Fremskrittspartiet.
Som svar på kritikken av Frps politikk fra forbundsleder Kulseth, har hun disse kommentarene:
– Jeg synes det er synd at forbundsleder Kulseth må ty til usannheter om Frps politikk. Samtidig er jeg ikke overrasket over at en politiker fra SV, et parti som i tre år har vært støttehjul for regjeringen og garantisten for en kurs som sterkt har bidratt til at mange arbeidsfolk har fått dårligere råd, forsøker å bløffe om våre løsninger, sier hun.
– Skal vi øke folks trygghet trenger vi å få flere i jobb og gi flere sjansen til å prøve seg i arbeidslivet. Da er det viktig at vi myker opp og gir litt mer fleksibilitet, også for de ansatte. I tillegg mener jeg det er avgjørende at vi legger om skolesystemet og ser hver enkelt elev, slik at for eksempel elever som er praktisk anlagt tidligere skal få slippe teoritung undervisning og heller få jobbe med praktiske fag, kommenterer Listhaug.
Få folk opp av sofaen
– Listhaug bare bekrefter det jeg sa på landsstyret om FrPs politikk. Når FrP snakker om fleksibilitet, er dette først og fremst for arbeidsgiverne. For arbeidstakerne betyr dette mer midlertidig og innleie, svarer Geir Ove Kulseth på at FrP-lederen mener han farer med usannheter.
Han mener det fortsatt er tid til å påvirke valgresultatet neste høst. Men da må engasjementet blant medlemmene opp.
– Da jeg sa at FrP og Arbeiderpartiet var størst blant våre medlemmer var det bare delvis riktig. Hele 20 prosent svarte at de ikke var sikker på hva de skulle stemme. «Sofapartiet» er altså det største partiet i forbundet nå. Dette er en mulighet for oss folkens, avslutter Geir Ove Kulseth.