JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonsstrid kan havne i Arbeidsretten

Fra nyttår innfører Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) en ny innskuddsbasert pensjonsordning. De ansatte er sinte og skuffet. – Mange føler seg lurt, sier konserntillitsvalgt Bjørn Helmersen.
I MOT: Konserntillitsvalgt i Nord-Trøndelag Elektristitetsverk (NTE), Bjørn Helmersen mener ansatte ikke har hatt noen påvirkning i forbindelse med innføringen av ny pensjonsordning i konsernet.

I MOT: Konserntillitsvalgt i Nord-Trøndelag Elektristitetsverk (NTE), Bjørn Helmersen mener ansatte ikke har hatt noen påvirkning i forbindelse med innføringen av ny pensjonsordning i konsernet.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

På styremøtet i NTE tirsdag ble det vedtatt å innføre den nye innskuddsbaserte ordningen. Det skjedde mot de ansattes stemmer. Et forslag om å utsette saken ble nedstemt. Nå setter fagforeningene sin lit til LO og NHO sentralt.

Forslaget til ny pensjon ble forelagt de ansatte i september. Siden da har det vært gjennomført 11 drøftings- og forhandlingsmøter. I tillegg har klubbene forberedt seg så godt de kan. EL & IT-klubben hadde tidligere i høst besøk av DeFactos Stein Stugu, som har jobbet med pensjonsspørsmål i flere år.

Siden klubbene ikke fikk adgang til individuelle beregninger, og dermed ikke fikk eksakte tall på hva hver enkelt arbeidstaker vil tape om han eller hun går av ved fylte 63, 63 eller 64 år, har de ansatte vært særlig skeptisk. De frykter også at AFP-ordningen for ansatte under 55 år vil forsvinne med den nye avtalen og at de ansatte også mister muligheten til å ta med en garantiordning for uføre over i ny jobb. Også kravet om at den nye pensjonsordningen måtte avtales, ikke bare vedtas av styret, ble avvist.

Krevde bistand

Underveis i prosessen fikk fagforeningene avslag på et krav om at sentrale aktører måtte bistå i forhandlingene. På et møte sist mandag ble EL & IT Forbundet og arbeidsgiverorganisasjonen Energi Norge ikke enige da de diskuterte om dette var et avtalebrudd eller ikke. Dermed er saken løftet enda lenger opp i systemet. Helmersen sier til Trønder-Avisa at han håper LO og NHO kan komme til enighet om at NTE har gjort en saksbehandlingsfeil. Hvis ikke, mener han, kan det være et alternativ å ta saken inn for Arbeidsretten.

Leder i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen, legger skylda på arbeidsgiveren.

– At bedriften ønsker å forhandle om en annen pensjonsordning er hverken overraskende eller unikt, men i dette tilfellet handler det først og fremst om at arbeidsgiver har gjort en alt for dårlig jobb, sier Andersen til Nettverk.

Hadde «gullpensjon»

NTE har hele tiden vært heleid av Nord-Trøndelag fylkeskommune og de ansatte nøt i mange år fordelen av å ha de samme betingelsene som offentlig ansatte med en ytelsesbasert tjenestepensjon på 66 prosent. De siste årene har NTE hatt økonomiske problemer, blant annet som følge av flere feilinvesteringer, og ledelsen i bedriften har jaktet på muligheter for å kutte kostnadene. Pensjonskostnadene i konsernet har økt jevnt og trutt. I fjor var de på mellom 100 og 120 mill. kroner og neste år er de beregnet til rundt 140 mill. kroner.

Sparer 40 mill.?

I juni i år skiftet NTE arbeidsgiverorganisasjon fra KS Bedrift til Energi Norge. Det ble blant annet gjort for å åpne opp for en overgang til et nytt og billigere pensjonssystem.

En ny pensjonsordning vil, ifølge NTE, kunne gi besparelser på rundt 40 mill. kroner årlig.

Bedriftsledelsen mener 70 prosent av de ansatte kommer bedre ut med den nye ordningen, mens rundt 30 prosent vil få en dårligere pensjon.

– For de 30 prosent som kommer dårligst ut, vil NTE legge inn en kompensasjon, sa NTE-direktør Christian Stav, ifølge Trønder-Avisa, som fulgte bedriftsforsamlingen i selskapet fra tilhørerbenken tirsdag.

Her har arbeidsgiver gjort en alt for dårlig jobb.

Jan Olav Andersen, leder i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse