JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen vil gi frekvens-rabatt i bytte mot bredbåndsdekning i grisgrendte strøk

Det er fortsatt deler av landet som mangler tilfredsstillende bredbåndsdekning. Nå håper regjeringen på å gjøre en byttehandel.
Linda Hofstad Helleland da hun åpnet Telias 5G-nett i Lillestrøm.

Linda Hofstad Helleland da hun åpnet Telias 5G-nett i Lillestrøm.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– Grepet vi tar er en slags byttehandel. Vi gir inntil 560 millioner kroner i rabatt på frekvensauksjon mot å bygge ut bredbåndskapasitet i distriktene, sier Erna Solberg, landets statsminister.

Bakgrunnen er at det fortsatt er folk i landet som ikke har tilfredsstillende bredbåndsdekning. Til felles har de at de formodentlig bor i områder der teleaktørene anser det som ikke-lønnsomt å bygge ut, og derfor har det heller ikke blitt bygge ut. Nå håper statsministeren og hennes kollegaer å lokke operatørene med på en deal.

Opptil 560 mill. i rabatt

Frekvenser er noe alle mobiloperatører trenger, det er det de bruker for å gi deg mobildekning og derved også datakapasitet på både mobiltelefon og mobilt bredbånd, for dem som har det. Myndighetene pleier å la operatørene å konkurrere om på frekvensauksjon arrangert av Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet). Det er frekvensene som trengs for 5G-teknologien som er interessante for teleoperatørene nå. I Norge er det normalt Telenor, Telia og Ice som vil konkurrere om disse.

– Rabatten på auksjonen betyr 560 millioner kroner til utbygging i spredtbygde strøk. Det er en historisk satsing, sier Solberg, som påpeker at 5G betyr at du kan få svært raskt bredbånd rett inn i huset – men at det også kan brukes til mange forskjellige andre ting, enten det er i næringslivet eller i offentlig sektor – for eksempel innen helsesektoren, i ambulanser.

– 5G vil åpne opp for en rekke nye løsninger. Derfor er det viktig at Norge er tidlig ute, og at norske virksomheter får drahjelpen som ligger i dette. Dem som er først ute med 5G vil være først ute med ny teknologi som kan eksporteres til andre land. Med det løftet vi gjør nå, vil 5G bli tilgjengelig over hele landet, sier Solberg.

Ti prosent mangler

Det er distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland som trommet sammen dagens pressekonferanse. Hun synes dagen i dag er en topp dag å være distrikts- og digitaliseringsminister.

– Det vi gjør i dag vil skape vekst og utvikling i distriktene, sier hun, og peker ikke minst på fortreffeligheten av 5G i kombinasjon med andre teknologier som er i vinden for tiden, som kunstig intelligens og tingenes internett.

Det er fortsatt ti prosent av landet som ikke har fått tatt del i gleden av å ha raskt bredbånd fordi det er for dyrt å bygge ut der, påpeker hun.

– Derfor er det viktig at regjeringen kommer med klare tiltak som gjør at dem som bor og arbeider i distriktene får tilgang til høyhastighetsbredbånd. Det får vi til gjennom at tilbyderne påtar seg en forpliktelse til å bygge ut høyhastighetsbredbånd i områder som har mangelfullt bredbånd i dag, sier Helleland.

– Hvordan sikre at områdene som sliter mest med tilgangsnivå på bredbånd faktisk blir prioritert?

– Ordningen er innrettet slik at midler må dokumenteres brukt i områder uten tilbud om høyhastighetsbredbånd. Det er vanlig praksis med dekningskrav i auksjoner, og Nkom vil følge opp dekningsforpliktelsen etter etablerte rutiner – dette har vi god erfaring med. Ved tidligere auksjoner har for eksempel dekning langs viktige vei- og jernbanestrekninger blitt prioritert, skriver Helleland til Nettverk.

Mobil

– Det var mye snakk om 5G i dagens seanse. I hvilken grad kan/vil/bør fiberlinjer bli en del av auksjonen/kriteriene/utbyggingen/vurderingene?

– Dette er ikke en tilskuddsordning – men en målrettet dekningsforpliktelse i en frekvensauksjon. En frekvensauksjon handler om trådløs teknologi – det er derfor utbyggingsforpliktelsen knytter seg til trådløs teknologi, skriver Helleland til Nettverk.

Hun legger til at auksjonene er teknologinøytrale. 100 mbit/s bredbånd kan løses på 4G, men sannsynligvis blir det realisert med 5G-teknologi i årene framover, mener Helleland, og legger til at det i prinsippet også kan løses ved annen radiobasert teknologi som tilfredsstiller hastighetskravet, om noen skulle velge dette.

– Vi har i tillegg en egen etablert bredbåndstilskuddsordning. Denne er også teknologinøytral. Samtidig har det vist seg at fiber-teknologien har vært klart mest brukt (les: mest konkurransedyktig) så langt i denne ordningen. Vi har sett eksempler på prosjekt som bruker radioløsninger, men den store hovedvekten har vært fiber. Vår tilnærming er alltid teknologinøytralitet, skriver ministeren.

– Ellers er det verd å merke seg at også i en 5G- løsning så kreves det mye fiber i nettene, fram til basestasjonene – det er det siste leddet som er radiobasert gjennom bruk av frekvenser.

Håper på fair auksjon

Administrerende direktør i IKT-Norge, Øyvind Husby, synes det er positivt at regjeringen ser på hvordan landet kan sikre bredbånd til alle, men presiserer at det ikke har kommet noe konkret om hvordan auksjonen skal foregå i praksis ennå. Det er viktig for ham at det blir en fair frekvensauksjon.

– Det er viktig at tildelingen av 5G-frekvenser blir gitt på en måte som ikke negativt påvirker infrastrukturkonkurransen eller ødelegger en teknologinøytral videre utbygging, sier han, og utdyper:

– Det som har vært suksessoppskriften til Norge har vært at infrastrukturkonkurransen mellom selskapene, der private teleselskaper og kraftselskapene har konkurrert så filla fyker og bygget ut både fastnett og mobilnett. Det er unikt for Norge at vi er i toppen på begge nettene. Derfor er det viktig at vi fortsetter slik, og at denne tildelingen ikke gjør at det blir skjevfordeling mot mobil på bekostning av fiberutbygging. 5G kan ikke erstatte fiber, fiber vil alltid har større kapasitet og være bedre på en del områder. Det er kombinasjonen som er bra.

Byggesten

Han har flere IT-ønsker fra regjeringen utover bare 5G. Deriblant studieplasser, fiberlinjer, systematisk etter- og videreutdanning, målrettet satsing på kunstig intelligens med mer.

– 5G er viktig. Brukt på riktig måte kan de sikre bredbånd til alle nordmenn, og blant annet motvirke digitalt utenforskap. Men 5G er ikke noe mer enn det, en byggestein i grunnmuren. Hvis du skal bygge nytt hus, trenger du mer enn bare grunnmuren, mener han, og tror det trengs en milliard kroner hvert år de neste fem år for å sikre bredbånd til alle.

Helleland forklarer til Nettverk at de detaljerte reglene sendes ut på høring i morgen, fredag.

– Det er også viktig at mobil- og bredbåndsselskapene som skal investere store beløp får god tid til å forberede seg til denne viktige auksjonen. Selve auksjonen planlegges over sommeren, sier hun.

Det er også konferanse om auksjonen fredag morgen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse