JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Linda Hofstad Helleland da hun åpnet Telias 5G-nett i Lillestrøm.

Linda Hofstad Helleland da hun åpnet Telias 5G-nett i Lillestrøm.

Leif Martin Kirknes

Regjeringen vil gi frekvens-rabatt i bytte mot bredbåndsdekning i grisgrendte strøk

Det er fortsatt deler av landet som mangler tilfredsstillende bredbåndsdekning. Nå håper regjeringen på å gjøre en byttehandel.04.02.2021
20:37
05.02.2021 10:23

leif.kirknes@lomedia.no

– Grepet vi tar er en slags byttehandel. Vi gir inntil 560 millioner kroner i rabatt på frekvensauksjon mot å bygge ut bredbåndskapasitet i distriktene, sier Erna Solberg, landets statsminister.

Bakgrunnen er at det fortsatt er folk i landet som ikke har tilfredsstillende bredbåndsdekning. Til felles har de at de formodentlig bor i områder der teleaktørene anser det som ikke-lønnsomt å bygge ut, og derfor har det heller ikke blitt bygge ut. Nå håper statsministeren og hennes kollegaer å lokke operatørene med på en deal.

Opptil 560 mill. i rabatt

Frekvenser er noe alle mobiloperatører trenger, det er det de bruker for å gi deg mobildekning og derved også datakapasitet på både mobiltelefon og mobilt bredbånd, for dem som har det. Myndighetene pleier å la operatørene å konkurrere om på frekvensauksjon arrangert av Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet). Det er frekvensene som trengs for 5G-teknologien som er interessante for teleoperatørene nå. I Norge er det normalt Telenor, Telia og Ice som vil konkurrere om disse.

– Rabatten på auksjonen betyr 560 millioner kroner til utbygging i spredtbygde strøk. Det er en historisk satsing, sier Solberg, som påpeker at 5G betyr at du kan få svært raskt bredbånd rett inn i huset – men at det også kan brukes til mange forskjellige andre ting, enten det er i næringslivet eller i offentlig sektor – for eksempel innen helsesektoren, i ambulanser.

– 5G vil åpne opp for en rekke nye løsninger. Derfor er det viktig at Norge er tidlig ute, og at norske virksomheter får drahjelpen som ligger i dette. Dem som er først ute med 5G vil være først ute med ny teknologi som kan eksporteres til andre land. Med det løftet vi gjør nå, vil 5G bli tilgjengelig over hele landet, sier Solberg.

Ti prosent mangler

Det er distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland som trommet sammen dagens pressekonferanse. Hun synes dagen i dag er en topp dag å være distrikts- og digitaliseringsminister.

– Det vi gjør i dag vil skape vekst og utvikling i distriktene, sier hun, og peker ikke minst på fortreffeligheten av 5G i kombinasjon med andre teknologier som er i vinden for tiden, som kunstig intelligens og tingenes internett.

Det er fortsatt ti prosent av landet som ikke har fått tatt del i gleden av å ha raskt bredbånd fordi det er for dyrt å bygge ut der, påpeker hun.

– Derfor er det viktig at regjeringen kommer med klare tiltak som gjør at dem som bor og arbeider i distriktene får tilgang til høyhastighetsbredbånd. Det får vi til gjennom at tilbyderne påtar seg en forpliktelse til å bygge ut høyhastighetsbredbånd i områder som har mangelfullt bredbånd i dag, sier Helleland.

– Hvordan sikre at områdene som sliter mest med tilgangsnivå på bredbånd faktisk blir prioritert?

– Ordningen er innrettet slik at midler må dokumenteres brukt i områder uten tilbud om høyhastighetsbredbånd. Det er vanlig praksis med dekningskrav i auksjoner, og Nkom vil følge opp dekningsforpliktelsen etter etablerte rutiner – dette har vi god erfaring med. Ved tidligere auksjoner har for eksempel dekning langs viktige vei- og jernbanestrekninger blitt prioritert, skriver Helleland til Nettverk.

Mobil

– Det var mye snakk om 5G i dagens seanse. I hvilken grad kan/vil/bør fiberlinjer bli en del av auksjonen/kriteriene/utbyggingen/vurderingene?

– Dette er ikke en tilskuddsordning – men en målrettet dekningsforpliktelse i en frekvensauksjon. En frekvensauksjon handler om trådløs teknologi – det er derfor utbyggingsforpliktelsen knytter seg til trådløs teknologi, skriver Helleland til Nettverk.

Hun legger til at auksjonene er teknologinøytrale. 100 mbit/s bredbånd kan løses på 4G, men sannsynligvis blir det realisert med 5G-teknologi i årene framover, mener Helleland, og legger til at det i prinsippet også kan løses ved annen radiobasert teknologi som tilfredsstiller hastighetskravet, om noen skulle velge dette.

– Vi har i tillegg en egen etablert bredbåndstilskuddsordning. Denne er også teknologinøytral. Samtidig har det vist seg at fiber-teknologien har vært klart mest brukt (les: mest konkurransedyktig) så langt i denne ordningen. Vi har sett eksempler på prosjekt som bruker radioløsninger, men den store hovedvekten har vært fiber. Vår tilnærming er alltid teknologinøytralitet, skriver ministeren.

– Ellers er det verd å merke seg at også i en 5G- løsning så kreves det mye fiber i nettene, fram til basestasjonene – det er det siste leddet som er radiobasert gjennom bruk av frekvenser.

Håper på fair auksjon

Administrerende direktør i IKT-Norge, Øyvind Husby, synes det er positivt at regjeringen ser på hvordan landet kan sikre bredbånd til alle, men presiserer at det ikke har kommet noe konkret om hvordan auksjonen skal foregå i praksis ennå. Det er viktig for ham at det blir en fair frekvensauksjon.

– Det er viktig at tildelingen av 5G-frekvenser blir gitt på en måte som ikke negativt påvirker infrastrukturkonkurransen eller ødelegger en teknologinøytral videre utbygging, sier han, og utdyper:

– Det som har vært suksessoppskriften til Norge har vært at infrastrukturkonkurransen mellom selskapene, der private teleselskaper og kraftselskapene har konkurrert så filla fyker og bygget ut både fastnett og mobilnett. Det er unikt for Norge at vi er i toppen på begge nettene. Derfor er det viktig at vi fortsetter slik, og at denne tildelingen ikke gjør at det blir skjevfordeling mot mobil på bekostning av fiberutbygging. 5G kan ikke erstatte fiber, fiber vil alltid har større kapasitet og være bedre på en del områder. Det er kombinasjonen som er bra.

Byggesten

Han har flere IT-ønsker fra regjeringen utover bare 5G. Deriblant studieplasser, fiberlinjer, systematisk etter- og videreutdanning, målrettet satsing på kunstig intelligens med mer.

– 5G er viktig. Brukt på riktig måte kan de sikre bredbånd til alle nordmenn, og blant annet motvirke digitalt utenforskap. Men 5G er ikke noe mer enn det, en byggestein i grunnmuren. Hvis du skal bygge nytt hus, trenger du mer enn bare grunnmuren, mener han, og tror det trengs en milliard kroner hvert år de neste fem år for å sikre bredbånd til alle.

Helleland forklarer til Nettverk at de detaljerte reglene sendes ut på høring i morgen, fredag.

– Det er også viktig at mobil- og bredbåndsselskapene som skal investere store beløp får god tid til å forberede seg til denne viktige auksjonen. Selve auksjonen planlegges over sommeren, sier hun.

Det er også konferanse om auksjonen fredag morgen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.02.2021
20:37
05.02.2021 10:23Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

Line Mette Finnøy

Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Martin Guttormsen Slørdal

Stadig større SV-motstand i Senterpartiet

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Anita Arntzen

Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene

Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.

Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.

Martin Guttormsen Slørdal

Rødt vil sprenge sperregrensa

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

Øyvind Sætre

Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen


Flere saker