JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik blir den nye stortingsmeldingen om ekom

Særlig tre tema blir sentrale i meldingen.
KOMMUNIKASJON ESSENSIELT: Nikolai Astrup påpeker at digitaliseringen som skal finne sted i Norge fremover er avhengig av stabil kommuniksjon.

KOMMUNIKASJON ESSENSIELT: Nikolai Astrup påpeker at digitaliseringen som skal finne sted i Norge fremover er avhengig av stabil kommuniksjon.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

I går fortalte digitaliseringsminister Nikolai Astrup at han er i gang med å hente inn innspill til sin kommende stortingsmelding om ekom.

Blant annet blir sikkerhet og beredskap en viktig del av meldingen.

– Jølster i sommer viser hvor sårbare vi er, men også hvilke forventninger vi står overfor. Når nettene bærer høyere verdier, er det desto mer viktig at de er oppe, sa ministeren på Teknas ekom-konferanse på Fornebu.

Etter rekordnedbør, «tohundreårsregn», skjedde det i juli et dramatisk jordras i Jølster i Sogn og Fjordane. Raset kuttet bygdas veier, både de fysiske og de digitale. Strøm og internett kom tilbake etter et døgns tid, men det tok Telenor to døgn å få på plass mobilnettet igjen.

Telenor har uttalt at deres personell var forhindret fra å dra inn i området for å reparere det som viste seg å være blant annet massive fiberbrudd før området ble klarert som trygt.

«Uvær is coming»

Astrup mener vi står overfor mer ekstremvær som i Jølster fremover, og at vi derfor må være forberedt. Da må en tenke nytt, og ta bruk ny teknologi. Han fremhever at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet i en rimelig ny rapport har pekt på droner som en mulig måte å raskt få etablert mobildekning i tilfeller à la Jølster, der dronene kan sendes opp i lufta med backup-basestasjoner.

– Dette blir det ikke myndighetene som håndterer alene, vi må gå sammen med ulike deler av bransjen, sa Astrup.

Det finnes allerede en prototyp av en slik dekningsdrone, som også ble snakket om på Tekna-konferansen. Eggemoen-selskapet Robot Aviation har et ubemannet 200 kilos fly med 20 timers flytid de har testet ut på Svalbard.

Bredbåndskrav og bredbåndsmål

Ellers vil stortingsmeldingen gå inn for leveringsplikt på bredbånd, der standarden skal være 10–20 mbit/s. Slik skal alle husholdninger og selskaper i Norge sikres grunnleggende tjenester. Leveringsplikt-forslaget er ute på høring med frist 3. desember.

Et tredje tema meldingen vil ta opp, er konkurranse i sluttbrukermarkedet for fiber.

– Det er viktig at det ikke bare finnes et bredbåndstilbud, men at folk har råd til å ta det i bruk, sa Astrup, som mener det derfor må finnes tiltak som fører til økt konkurranse i fibertilbudet.

Stortingsmeldingen skal også drøfte hvilke mål vi skal ha fremover.

– Hvor vi skal videre og hvor raskt vi skal komme dit blir en viktig debatt, og hvordan vi kommer dit, sa Astrup, som mener digitaliseringsreisen som pågår, inklusive den nasjonale strategien for kunstig intelligens som snart legges fram, datasenterstrategien og ønsket om å levere tjenester som forenkler innbyggerne liv, bygger på forutsetninger om stabil og god infrastruktur.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse