Slik blir EL og ITs landsmøte
Politikken til EL og IT Forbundet de fire neste årene meisles ut under landsmøtet i Oslo 8. - 11. mars
2015: En forskjell fra landsmøtet for fire år siden blir at avstemming i år vil skje digitalt.
Ylva Seiff Berge
nettverk@lomedia.no
I mars samles delegater fra hele landet til EL og IT Forbundets 5. ordinære landsmøte. Landsmøtet består av til sammen 249 delegater med tale- og stemmerett og holdes i Oslo kongressenter, Folkets Hus.
Det er ordinært landsmøte hvert fjerde år. I motsetning til for fire år siden er landsmøtet denne gangen lagt til en helg, noe forbundet sparer rundt en million kroner på. Fristen for å levere forslag gikk ut 1. oktober. Sakene har vært til sortering og behandling i administrasjonen og i forbundsstyret. Det er kommet inn rundt 550 forslag. Det er laget rundt 100 innstillinger på bakgrunn av disse forslagene.
Ingen store sverdslag
Slagordet for landsmøtet er «Framtida bygges med EL og IT». Forbundet er gjennom årene kjent for heftige politiske debatter. Denne gangen tyder mye på at de store politiske sverdslagene uteblir, man er stort sett enige om politikken på viktige områder som energi, klima og forholdet til EØS-avtalen (forbundet mener vi må si opp avtalen og erstatte den med en handelsavtale red. anm.).
Kamp mot bemanningsbyråer, innleie og for faste ansettelser har preget de siste fire årene. Denne gangen kan debatten rundt organisasjon, kontingent og vedtekter bli de viktigste, det kommer blant annet flere forslag om aldersgrense for ledelsen. I dag er det ingen slik grense. Se heller ikke bort fra at rettferdig pensjon vil bli et tema. En tredel av medlemmene i EL og IT er under 30 år og jobber i private bedrifter der pensjonsvilkårene i dag er dårlige.
Gjenvalg
Samtlige fem i ledelsen har sagt at de stiller til gjenvalg og det er ikke offisielt fremmet noen motkandidater. Her forteller de om hvorfor de vil fortsette å være i ledelsen og hva som blir viktig fremover:
Det knytter seg spenning til de øvrige 14 som skal inn i forbundsstyret. I utgangspunktet ligger det an til store utskiftninger, fordi så mange av dagens representanter enten går ut på grunn av alder, eller andre forhold.
I EL og IT Forbundet er landsstyret høyeste myndighet utenom landsmøtene. Det består av alle medlemmene av forbundsstyret samt representanter for distriktene fordelt etter medlemsantall.
Representantene i landstyret velges av distriktene. Landsstyret møtes to ganger i året. Mellom landsstyremøtene er det forbundsstyret som bestemmer. Det består av en ledelse på fem personer, samt 14 forbundsstyremedlemmer som velges på landsmøtet.
(Fortsetter under bildet)
MYE UGJORT: De ble valgt i 2015, men har fortsatt mye ugjort, fra venstre Jan Olav Andersen, Vidar Hennum, Odd Helge Reppe, Monica Derbakk og BJørn Fornes.
Leif Martin Kirknes
Opposisjonen
Tradisjonelt taler LOs leder og Aps leder på landsmøtet. Denne gangen legges det for første gang opp til en politisk debatt med alle fire partier på rødgrønn side. For Ap stiller nestleder Hadja Tajik, for Sosialistisk Venstreparti, leder Audun Lysbakken, Bjørnar Moxnes, leder i Rødt og Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik.
Rogalendingene er det nærmeste man kommer en opposisjon i EL og IT Forbundet i dag. Selv om det ikke er ventet de helt store sverdslagene rundt politikken og handlingsprogrammet på det kommende landsmøtet, regn med at i alle fall noen rogalendinger vil entre talerstolen med endringsforslag.
Det handler en del om arbeidsplasser, olje- og gass, samferdsel, kraftpolitikk, men også om forbundets egen organisasjon og økonomi.
– Da vi stilte med en egen lederkandidat i 2015 var det for at vi virkelig ønsket oss en endring. Vi ville noe mer. Selv om vi denne gangen ikke stiller med noen motkandidat til ledelsen er det fortsatt vårt ønske at forbundet skal ha noen klare ambisjoner for framtida, sier Leif-Egil Thorsen, leder i olje- og anleggsutvalget i fagforeningen, når Nettverk møter han og leder i EL og IT Distrikt Rogaland, Arvid Erga til en pre-landsmøteprat tidlig i januar.
(Fortsetter under bildet)
ROGALAND: Arvid Erga, Leif Egil Thorsen og John Helge Kallvik. - Verden ser litt annerledes ut sett fra Stavanger enn den gjør inne i Oslo, sier Erga.
Leif Martin Kirknes
Pensjon
Distrikt Rogaland har blant annet mange medlemmer som jobber i oljerelatert virksomhet. At formuleringene i handlingsprogrammet også tar hensyn til dem er viktig. Distrikt Rogaland er også blant annet imot bygging av flere kraftutenlandskabler.
– Vi ønsker oss derfor et sterkere og mer aktivt forbundsstyre enn det vi har i dag, et forbundsstyre med ambisjoner. Derfor blir det viktig for oss å være med på å bestemme hvem som skal sitte i det nye forbundsstyret, sier Thorsen.
Der er de på linje med distrikt Hedmark og Oppland. De har ikke tradisjon for barrikadestorming, men har sendt inn forslag om at det bør være én fra hvert distrikt i forbundsstyret.
Thore Hagen (69) fra distriktet mener for øvrig pensjon blir viktig på landsmøtet. Han er en av de eldste delegatene på landsmøtet i Oslo i mars.
– Pensjon er først og fremst viktig for de som er unge i dag, det er for dem kampen om bedre pensjon må føres, sier Hagen, som for n’te gang er klar for deltagelse på et forbundslandsmøte.
(Fortsetter under bildet)
KAKESTUND: Thore Hagen og noen av kollegene i Caverion Hamar i kantina en fredag ettermiddag i januar. Samlet til kaffe og en bit av kaka kona til Thore hadde bakt.
Knut Viggen
IKT
De to distriktene lengst nord i landet, Troms/Svalbard og Finmark, har hatt sine delegater på samling for å gjennomgå landsmøtepapirene. De har ingen virkelig store kampsaker i år. Men selv om de to ikke har noen tydelige åpenbare kampsaker, har de likevel noen tanker om hva slags retning El og IT bør følge de neste fire åra. Bjørn Klaussen, distriktsleder i Finnmark, håper at forbundet prioriterer å få opp IKT-andelen.
– Jeg håper vi kan bli mer synlig på IKT. Der er det rimelig dødt i Finnmark, sier han.
På landsstyret er det elektrikerne og energimontørene som dominerer fra disse distriktene, Finnmark har ingen fra IKT-siden. Det er heller ikke så mange IT-bedrifter å velge i, ifølge Klaussen, det er noen få i Alta og Hammerfest og litt flere i Kirkenes.
– Det er ingen som er aktive innen IKT for EL og IT i Finnmark. Det er vanskelig å komme i kontakt med dem. Vi må jo rekruttere dem før vi kan engasjere dem i ting som landsmøte, sier Klaussen.
(Fortsetter under bildet)
MØTE Distrikts Troms/Svalbard og distrikt Finnmark møttes mot slutten av januar for å diskutere i forkant av landsmøtet.
Leif Martin Kirknes
Ungdom
Kent Roger Helgesen, fungerende distriktsleder i Troms / Svalbard, er enig i problematisk IKT-rekruttering i området. Det har blitt ganske få EL og IT-ere innenfor IKT-sektoren i distriktet etter at Telenor har stengt sine lokasjoner en etter en.
– Vi har hatt store IKT-bedrifter vi har kunnet rekruttere fra, men nå er de utradert. I tillegg har vi ikke vært gode nok på å gjøre jobben det ute, så der har vi en jobb å gjøre sammen med forbundet. Det er én IKT-delegat med fra distriktet, sier Helgesen og peker på seg selv.
De to er også bekymret med tanke på rekruttering til forbundet generelt. Flere unge må inn, mener de.
– Vi sitter litt fast der. Vi må satse på ungdommen. Vi må få aktivert dem, og få flere nye ungdommer inn, sier Helgesen.
Han snakker da om en sentral innsats, og forteller at de ser at distriktene sliter med ungdomsrekruttering.
(Fortsetter under bildet)
NORD: Distriktsleder Bjørn Klaussen i Finnmark og distriktsleder Kent Roger Helgesen i Troms/Svalbard.
Leif Martin Kirknes
Følg landsmøtet digitalt
Det relativt nye datasystemet Mymeet skal brukes på landsmøter, en digital portal for møteavvikling der man kan levere forlag, lese forslag, melde seg på talerliste og stemme. Landsstyret i EL og IT testet systemet i mindre skala i på forbundsstyremøter i fjor, og fikk justert inn og grundig testet ut de ulike funksjonene i landsstyremøtet før jul. Mymeet har også blitt brukt i andre forbund.
Det er den kommersielle avdelingen til LO Media som står bak systemet, det er for ordens skyld også utgiveren til bladet Nettverk og andre fagblader i LO-systemet. Alle slags enheter kan få tilgang til systemet. Innen landsmøtet skal det etter planen også lanseres egne apper til Iphone og Android-telefoner. De som ikke skal være til stede i Folkets Hus i Oslo den berammede helga i mars, kan følge hele landsmøtet via internett og få tilgang til både talerliste og opptak av de som har vært på talerstolen.
I helga har for øvrig EL og IT ungdommen sitt forhåndslandsmøte, på Sørmarka.
FORHÅNDS: Ørkan Pedersen, Sandra Åberge Kristiansen, Henrik Blomvik og Dagfinn Svanøe skal preppe EL og IT-ungdommen før landsmøte denne helga.
Leif Martin Kirknes