JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærlinger i korona-krisa:

Slik er korona-situasjonen for lærlinger

Lærlinger skal nevnes i revidert statsbudsjett og Nav jobber med å få på plass systemer for å sikre eventuelle permitterte lærlinger godtgjørelse. Men hvor mange det dreier seg om vet ikke Nav.
LÆRLINGER: Her illustrert med en skikkelse fra yrkes-NM 2018, fra billakk-faget.

LÆRLINGER: Her illustrert med en skikkelse fra yrkes-NM 2018, fra billakk-faget.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

leif.kirknes@lomedia.no

– Noen av dem som er permitterte er også lærlinger, som kan være urolige for hvordan det kommer til å gå for lærlingløpet deres, sier Hadia Tajik i Arbeiderpartiet under fremleggelsen av «koronakrisepakke 3».

Nå har Stortingspartiene blitt enige om at regjeringen må legge fram et forslag i mai, i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som skal sørge for «flyt i opplæringsløpet» og at det blir tegnet flere lærekontrakter.

– Sånn at lærlingene også kan føle trygghet for framtida si, sier Tajik.

Lærlinglønn

Lærlinger skal i det lengste skånes fra permittering, men det kan skje at bedrifter ikke klarer å gi tilfredsstillende opplæring på grunn av korona-krisa.

Ungdomsleder i EL og IT Sandra Åberg Kristiansen er glad for at det gjennom tidligere krisepakker er fastslått at lærlinger i så fall sikres lønn.

– Vi har fått avklart hva intensjonen bak Stortingets vedtak. Det skal sørge for at alle lærlinger er sikret tilsvarende lærlinglønnen. Jeg tar det som en selvfølge at arbeidsdepartementet ivaretar denne intensjonen, sier ungdomsleder i EL og IT Forbundet, Sandra Åberg Kristiansen til FriFagbevegelse.

(Fortsetter under bildet)

UNGDOMSLEDER: Sandra Åberg Kristiansen i EL og IT er glad for at lærlinger skal få dagpenger tilsvarende lærlinglønn hvis de skulle bli permittert.

UNGDOMSLEDER: Sandra Åberg Kristiansen i EL og IT er glad for at lærlinger skal få dagpenger tilsvarende lærlinglønn hvis de skulle bli permittert.

Leif Martin Kirknes

Pengetap

At lærlinger som mister lærlinglass skal ha inntekt på nivå med lærlinglønnen, var blant tiltakene som ble kjent gjennom krisepakkeforhandlingene 16. mars.

Også lærlinger som ikke har tjent 0,75 G skal omfattes av ordningen.

Kristiansen poengterer at hovedregelen er at lærlinger ikke skal bli permittert. Det er ikke til å unngå for mange i dagens situasjon.

p

– Da må regjeringen ta ansvar slik at ingen skal tape for mye. Du tjener ikke mye som lærling. Det er knapt så enkelte klarer seg i utgangspunktet. Mange har flyttet langt for å bli lærling, og må bo på hybel. Nå kan enkelte risikere å miste alt, poengterer Kristiansen.

Skal være sikret

Utdanningsdirektoratet fastslår på sin nettside at bedrifter kan permittere lærlinger om de ikke er i stand til å gi opplæring grunnet korona-situasjonen. Lærlingen har fortsatt rett til å fullføre læretid, men tiden vil trolig utsettes. Bedriften må varsle fylkeskommunen om dette.

Lærlingene skal være sikret lønn.

Lærekontrakten kan heves via fylkeskommunen, for eksempel ved konkurs. Lærlingene har i så fall fortsatt rett til å fullføre lærtiden. Fylkeskommunen må da finne andre løsninger. Det vil ta noe tid, varsler Utdanningsdirektoratet, opplæringa vil bli satt på vent i mellomtiden.

Mangler statistikk og teknisk løsning

I Navs systemer er det ingen avkryssingsfelt for folk som er under utdanning og er lærlinger, og blant annet Oslo kommune har derfor lagt ut en oppskrift på hva lærlinger bør føre inn hvis de blir permitterte.

Nav selv sier at vedtaket om inntekt på nivå med lærlinglønnen er en midlertidig ordning som blir iverksatt så snart Nav får på plass en teknisk løsning.

Nav har ikke statistikk over permitterte lærlinger i dag, opplyser de til Frifagbevegelse.

Arbeids- og sosialdepartementet har følgende kommentar:

– Et samlet politisk Norge er enig om at det er viktig å få på plass en inntektssikring for lærlinger som nå permitteres, slik at disse får en økonomisk håndterbar situasjon. Vi jobber nå med hvordan denne ordningen konkret skal utformes, sier Vegard Einan, statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet i en epost.

Departementet har ikke svart på spørsmålet om hvorvidt om de har mottatt henvendelser om permitteringer av lærlinger eller bekymrede henvendelser om temaet.

Prøver

Utdanningsdirektoratet tror det kan ta noe tid å gjennomføre fagprøver Hvis fagprøven utsettes har lærlinger rett til å gjennomføre denne senere. Praksiskandidater må også smøre seg inn med tålmodighet, ifølge direktoratet, via informasjonen sist oppdatert 25. mars.

Noen fylkeskommuner har nylig iverksatt alternative prøveformer i visse fag. Viken gjenopptok denne uken lærlingprøver gitt at de er i henhold til Folkehelseinstituttets anbefalinger og samtidig opplæringsloven.

«På grunn av omstendighetene kan prøvenemnda se bort fra kravet om fysiske møter med kandidatene ved prøvestart og prøveslutt. Disse møtene kan gjennomføres digitalt,» skriver blant annet Viken.

p

Hovedavtalen

NHO fastslår på sine nettsider at hovedavtalen ligger til grunn ved permitteringer av lærlinger og lærekandidater, og der går det fram at disse som hovedregel er unntatt permittering som følge av redusert ordretilgang.

Men permittering kan skje i tilfeller der bedriften ikke klarer å gi tilfredsstillende opplæring. Hvis arbeidsmangelen antas å bli varig er det en mulighet å heve kontrakten og omplassere til annen virksomhet, skriver NHO.

(Artikel oppdatert 1. april kl 08:40 - lagt til svar fra departementet)

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse