JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik fungerer tele-«lampene»

Telenor samarbeider med Huawei om en ny type laveffekts-basestasjon som skal gi næringslivet bedre innendørsdekning.
SKAL GI BEDRE KONTORDEKNING: Et samarbeidsprosjekt mellom Telenor og Huawei tar sikte på å øke kapasitet og dekning i norske næringslokaler.

SKAL GI BEDRE KONTORDEKNING: Et samarbeidsprosjekt mellom Telenor og Huawei tar sikte på å øke kapasitet og dekning i norske næringslokaler.

Leif Martin Kirknes (illu.foot)

Leif.kirknes@lomedia.no

– Ifølge våre prognoser kommer behovet innendørsdekning til å gå «sky high», sier Telenors sjef for mobil aksess-utvikling, Stein Troneng, til Nettverk.

På Wold Mobile Congress ble det i går kjent at kinesiske Huawei og vår egen Telenor samarbeider om en ny type lokal basestasjon med støtte for 3G, LTE og trådløsnett. Norge blir først ute med den nye teknologien man har valgt å kalle RadioLamp, skriver Teknisk Ukeblad. Helt konkret er det snakk om en boks du skrur opp på veggen, som minner om en WiFi-ruter.

Denne radiolampen er primært ment å løse deknings- og kapasitetsproblemer i næringsbygg. Det finnes fra før flere måter å løse slikt på. Erkekonkurrenten Tele2/Network Norway har for eksempel typisk basert seg på såkalt «femtocell»-teknologi i næringsbygg med problemer, også dette en liten dekningsboks som minner om en WiFi-ruter. Dekningsradius er rundt ti meter.

Troneng forteller Nettverk at deres løsning ikke er basert på «femto».

– Teknisk sett er vår samarbeidsløsning med Huawei å anse som en helt normal makrobasestasjon, til forskjell fra femto som er en selvstendig løsning som må forholde seg til et makronett. Vi også har vurdert femto, men lagt det til side. Teknologien vi og Huawei tester er kvalitetsmessig et helt annet «ballgame», sier Troneng til Nettverk.

Trøbbel innendørs

En ting er at mobilbruken øker. Kontorene dropper fasttelefon. Dermed skvises kapasiteten. En løsning på dette er å skyte inn dekning utenfra og inn. Men det er ikke alltid dette er så effektivt.

Det er en relativt kjent problemstilling i telekombransjen at nåtidens arkitektur- og byggetrender skaper hodepine for teleoperatørene. Stål- og glasskonstruksjoner er i skuddet, og det skal være energivennlig. Problemet er at den type lokaler har en tendens til å sperre dekningen ute.

I Oslos velkjente Barcode-prosjekt har Telenor og Netcom måttet samarbeide om å sette basestasjoner fysisk inn i lokalene. Det er ressurskrevende. Flere hundre meter kabel må trilles, både fiber og en rimelig tykk type kostbar coax-kabel. Prisen for gildet har vært høy i Bjørvika.

Men nå skal det altså bli enklere – og billigere. LampSite-boksene treger nemlig bare tradisjonell nettverkskabel for å komme opp og gå. Det gjør installasjon enklere og prisen lavere.

– Vi går innendørs med egne laveffekts basestasjoner. Vi snakker 100 mW-nivå. Det er nesten ingenting sammenlignet med vanlige basestasjoner, men du får god dekning lokalt og systemet vil kunne skalere bra. Du kan bygge mange slike «lamper», som vi kaller dem, utover kontorbygget og i ulike etasjer for å etablere en god og jevn signalstyrke og dertil dekning og kapasitet.

Må planlegges

– Hva med interferens?

– Interferens kommer vi ikke forbi. Som med alt annet radioutstyr må vi også med dette planlegge ut fra å minimere interferens og skape best mulig signal/støy-forhold. I vårt samarbeidsprosjekt med Huawei har vi et utviklingsløp som per nå har begrenset støtte for detektering av interferens, men i «road mapen» vi har foran oss har vi funksjonalitet på gnag som på sikt vil gjøre at vi enklere kan håndtere interferens og at systemet selv vil justere seg for å holde interferensen på et minimum.

– Kommer det til å være telemontører involvert under installasjon?

– Vi må ha et minimum av planlegging, ettersom denne løsningen vil være en del av Telenors «public network». Vi må passe på at vi ikke setter lampene så de støyer mot makrostasjonene eller skaper uheldig samspill med andre løsninger. Utover dette minner installasjonen mer om å sette opp et WiFi-nettverk enn mobil kabling med distribuerte antenner og annet.

Så langt i piloten har de fått testet LTE, og er i ferd med å teste 3G. WiFi er planlagt på sikt inn i samme antenne-boks. Troneng forklarer at Telenor «tar sin egen medisin» - løsningen er så langt testet ut i ene blokka på Telenors hovedkvarter på Fornebu.

Neste trinn etter at grunnfunksjonaliteten er på plass, blir å lande det rent forretnings-praktiske.

– Det er ikke så mye som skal til rent teknisk for å få løsningen opp, det er snakk om småtteri som en programvareoppdatering. Jeg håper vi får dette kommersielt tilgjengelig i løpet av et år, men vi får se, sier Troneng.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse