SKAL GI BEDRE KONTORDEKNING: Et samarbeidsprosjekt mellom Telenor og Huawei tar sikte på å øke kapasitet og dekning i norske næringslokaler.
Leif Martin Kirknes (illu.foot)
Slik fungerer tele-«lampene»
Telenor samarbeider med Huawei om en ny type laveffekts-basestasjon som skal gi næringslivet bedre innendørsdekning.
Leif.kirknes@lomedia.no
– Ifølge våre prognoser kommer behovet innendørsdekning til å gå «sky high», sier Telenors sjef for mobil aksess-utvikling, Stein Troneng, til Nettverk.
På Wold Mobile Congress ble det i går kjent at kinesiske Huawei og vår egen Telenor samarbeider om en ny type lokal basestasjon med støtte for 3G, LTE og trådløsnett. Norge blir først ute med den nye teknologien man har valgt å kalle RadioLamp, skriver Teknisk Ukeblad. Helt konkret er det snakk om en boks du skrur opp på veggen, som minner om en WiFi-ruter.
Denne radiolampen er primært ment å løse deknings- og kapasitetsproblemer i næringsbygg. Det finnes fra før flere måter å løse slikt på. Erkekonkurrenten Tele2/Network Norway har for eksempel typisk basert seg på såkalt «femtocell»-teknologi i næringsbygg med problemer, også dette en liten dekningsboks som minner om en WiFi-ruter. Dekningsradius er rundt ti meter.
Troneng forteller Nettverk at deres løsning ikke er basert på «femto».
– Teknisk sett er vår samarbeidsløsning med Huawei å anse som en helt normal makrobasestasjon, til forskjell fra femto som er en selvstendig løsning som må forholde seg til et makronett. Vi også har vurdert femto, men lagt det til side. Teknologien vi og Huawei tester er kvalitetsmessig et helt annet «ballgame», sier Troneng til Nettverk.
Trøbbel innendørs
En ting er at mobilbruken øker. Kontorene dropper fasttelefon. Dermed skvises kapasiteten. En løsning på dette er å skyte inn dekning utenfra og inn. Men det er ikke alltid dette er så effektivt.
Det er en relativt kjent problemstilling i telekombransjen at nåtidens arkitektur- og byggetrender skaper hodepine for teleoperatørene. Stål- og glasskonstruksjoner er i skuddet, og det skal være energivennlig. Problemet er at den type lokaler har en tendens til å sperre dekningen ute.
I Oslos velkjente Barcode-prosjekt har Telenor og Netcom måttet samarbeide om å sette basestasjoner fysisk inn i lokalene. Det er ressurskrevende. Flere hundre meter kabel må trilles, både fiber og en rimelig tykk type kostbar coax-kabel. Prisen for gildet har vært høy i Bjørvika.
Men nå skal det altså bli enklere – og billigere. LampSite-boksene treger nemlig bare tradisjonell nettverkskabel for å komme opp og gå. Det gjør installasjon enklere og prisen lavere.
– Vi går innendørs med egne laveffekts basestasjoner. Vi snakker 100 mW-nivå. Det er nesten ingenting sammenlignet med vanlige basestasjoner, men du får god dekning lokalt og systemet vil kunne skalere bra. Du kan bygge mange slike «lamper», som vi kaller dem, utover kontorbygget og i ulike etasjer for å etablere en god og jevn signalstyrke og dertil dekning og kapasitet.
Må planlegges
– Hva med interferens?
– Interferens kommer vi ikke forbi. Som med alt annet radioutstyr må vi også med dette planlegge ut fra å minimere interferens og skape best mulig signal/støy-forhold. I vårt samarbeidsprosjekt med Huawei har vi et utviklingsløp som per nå har begrenset støtte for detektering av interferens, men i «road mapen» vi har foran oss har vi funksjonalitet på gnag som på sikt vil gjøre at vi enklere kan håndtere interferens og at systemet selv vil justere seg for å holde interferensen på et minimum.
– Kommer det til å være telemontører involvert under installasjon?
– Vi må ha et minimum av planlegging, ettersom denne løsningen vil være en del av Telenors «public network». Vi må passe på at vi ikke setter lampene så de støyer mot makrostasjonene eller skaper uheldig samspill med andre løsninger. Utover dette minner installasjonen mer om å sette opp et WiFi-nettverk enn mobil kabling med distribuerte antenner og annet.
Så langt i piloten har de fått testet LTE, og er i ferd med å teste 3G. WiFi er planlagt på sikt inn i samme antenne-boks. Troneng forklarer at Telenor «tar sin egen medisin» - løsningen er så langt testet ut i ene blokka på Telenors hovedkvarter på Fornebu.
Neste trinn etter at grunnfunksjonaliteten er på plass, blir å lande det rent forretnings-praktiske.
– Det er ikke så mye som skal til rent teknisk for å få løsningen opp, det er snakk om småtteri som en programvareoppdatering. Jeg håper vi får dette kommersielt tilgjengelig i løpet av et år, men vi får se, sier Troneng.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie