JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FOREDRAG: Are Solli snakker om hvilke tanker Faglig råd for elektrofag har gjort seg. Rådene gir innspill til hva fremtidige fagarbeidere innen feltet skal lære på skolen.

FOREDRAG: Are Solli snakker om hvilke tanker Faglig råd for elektrofag har gjort seg. Rådene gir innspill til hva fremtidige fagarbeidere innen feltet skal lære på skolen.

Leif Martin Kirknes

Slik skal norsk elektro-fremtid sikres

Elektro-faglig råd meisler ut fremtiden, her er hva de tror faget er om noen år.29.08.2014
12:00
29.08.2014 14:47

leif.kirknes@lomedia.no

Statistikk viser nedgang for søkere til nesten alle yrkesfag siden 2007. For bygg og anlegg er det en reduksjon på 2000 søkere, som er dramatisk. Ungdommen vil ikke til den bransjen. Eneste yrkesfag som ikke har sklidd nedover på statistikken, er elektro. Det må bety at ungdommen ser at her er det mulighet for både lærlingplass og jobb i andre enden.

Faglig råd for elektrofag er dem som sitter med ansvar for at yrkesfag elektro fortsatt er i vinden. Rådet består av 15 medlemmer fra ulike relevante aktører, og to observatører. EL & IT Forbundet er tungt representert med tre representanter, i tillegg har Fellesforbundet samt Industri og Energi én hver. Disse kommer med forslag til hva elevene bør ha på lærerplanen.

– Jobben vår er å legge premissene. Det er jobbene deres som skal ta inn lærlinger. Også er det hele bransjens ansvar å ha et såpass godt innhold i utdanningen at kundene ønsker å kjøpe tjenester fra oss, sier forbundssekretær i EL & IT Forbundet, Are Solli.

Detter har resultert i en redegjørelse på intet mindre enn 60 grundige sider som staker ut kursen basert på internasjonalt perspektiv, samfunnsperspektiv og bransjens perspektiv. På utdanningsseminaret tidligere i uka ble noen av punktene oppsummert.

– Det skjer en økende grad av globalisering, der arbeidskraft blir mer og mer grensenøytral. Vi snakker ikke bare om utenlandske installatører, hele selskaper vil komme, gjøre en jobb og reise ut igjen, sier Solli.

Bekymret

Han ser det som lite sannsynlig at disse utenlandske bedriftene vil ta inn norske lærlinger. Samtidig benyttes utenlandske bedrifter med bakgrunn i begrunnelser om for høy lønn i Norge, samt mangel på norsk arbeidskompetanse eller fagarbeidere. Solli tror dette kan gjøre at det går med søkertall til elektrofag som til andre yrkesfag.

– Jeg er bekymret for at elektroutdanningen kan få svekket popularitet hvis det blir altfor store innslag av utenlandsk arbeidskraft, sier han, og viser til hva som har skjedd innen byggfagene.

Samtidig fører norsk EØS-medlemskap med seg regler som påvirker det norske samfunnet. Disse reglene blir styrende, mens norske forskrifter ender opp med å kun sette rammenebestemmelsene. Solli tror ikke det er utenkelig at det snart kommer et forbud mot varmtvannstank i kjelleren, som jo står og varmer vann døgnet rundt uavhengig av forbruk.

EU-kommisjonen ønsker videre å redusere antallet lovregulerte yrker. De fleste elektrofagene i Norge er regulerte, de fleste andre lærefagene er det ikke – hvorpå ansvar for arbeidstakers kvalifikasjoner overlates til den faglig ansvarlige i virksomheten.

Akkurat dette har fått forbundet til å gå i alarmberedskap.

Mye på gang

Når det gjelder samfunnsperspektivet, er det mye snakk om eldrebølgen og innfasing av ny teknologi, utfasing av gammel teknologi. Robust infrastruktur som tåler en støyt er viktig med tanke på samfunnssikkerhet.

– Ta for eksempel Lærdal. Sånn kan vi ikke ha det. Vi må ha en infrastruktur som tåler været vi har og vi må kunne håndtere slike katastrofer

Innen energiproduksjon vil det mot 2020 være store behov for rehabilitering og fornying av eksisterende vannkraftanlegg. Innen nettvirksomheten vil det være behov for nyanlegg og rehabilitering av eksisterende nettanlegg. Det er også gitt konsesjoner til utbygging av landbasert vindkraft.

Ellers trekker Solli frem Smart Grid, smart strømstyring, som er på vei inn. Da fusjonerer IT enda mer med elektro, og det blir viktig å holde tunga rett i munnen med tanke på IT-sikkerhet. I tillegg fører konseptet med seg energieffektivisering i bygg samt distribuert strømproduksjon.

– Hvor blir grensesnittet mellom energimontør, elektriker, telekommunikasjonsmontør og datateknikker? Alt skal være tilkoblet alt til enhver tid, alltid. Hvordan skal vi klare å lage en utdannelse som skiller mellom hvem som gjør hva og hva som skal være det faglige innholdet? Skal vi gå så langt at vi må lage spesialiseringer? Høyspent solcellemontør? Vi har ikke lyst til å gå i den retningen, det blir så mye spesialiseringer at du må ha inn veldig mange ulike folk når du som privatperson skal bygge noe, sier Solli.

Samtidig er det begrenset hvor mye du kan lære en person på rundt fire år. Men elektrikeren må nok for eksempel likevel ha mye mer IT-kompetanse og kanskje noe ekom-kompetanse. Det blir en sammensmelting, og det er ikke en dans på roser å koke sammen en fremtidsrettet læreplan som tar høyde for alt dette.

Råd med krav

Rådet har levert inn 22 forslag, men med krav om å få gjennomgående dokumentasjon under utvikling av veiledninger til elektrofagene. Før Utdanningsdirektoratet bekrefter dette, er ikke de 22 rådene å anse som formelt overlevert.

Her er veien videre, ifølge Solli:

1. Rådet vil vurdere endringer i VG1 elektro. Vi vil her legge opp til en prosess hvor en arbeidsgruppe drøfter og utvikler nytt forslag til justert innhold og vektlegging av de ulike emner eller fag. Punkt 3 i denne opplistingen må tas med i arbeidet. Forslaget skal så til en første behandling i rådet. Forslaget bearbeides og tas opp til en andre behandling. Underveis må rådets representanter sørge for solid forankring av prosessen i egne organisasjoner.

2. Rådet vil vurdere endringer i VG2 elenergi. Vi vil her legge opp til en tilsvarende prosess som i punkt 1. Vedtatte endringer i VG2 elenergi vil bli tatt med i denne behandlingen.

3. Rådet vil med bakgrunn i behandling av punkt 1 og 2 vurdere å flytte telekommunikasjonsmontør fra VG2 data og elektronikk til VG2 elenergi.

4. Revisjon av dataelektronikkfaget. Eventuell deling av faget i serviceelektronikerfag og et IKT-fag for nettverk, sikkerhet og programvareutvikling.

– Vi er sikkert i 2018 før vi ser noen konkrete endringer, for her blir det mye jobb!, sier Solli.

Faglig råd for elektrofag:

15 medlemmer, to observatører, med følgende sammensetning:

• 5 fra arbeidsgiverorganisasjonene Norsk Teknologi, Norsk Industri, Energi Norge, NHO Luftfart og Spekter/KS

• 5 fra arbeidstakerorganisasjonene, hvorav tre fra EL & IT, en fra Fellesforbundet og en fra Industri Energi

• 3 fra lærerorganisasjonene. Utdanningsforbundet stiller med to, Skolens Landsforbund med én

• En fra skoleeier, KS

• En lærlingrepresentant fra Elevorganisasjonen

• Observatørene kommer fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap samt Post- og teletilsynet.

Skal gi råd innen elenergi, kuldefaget, automatisering, data og elektronikk samt flyfag. (Sånn sett ligger faktisk romteknologi under Faglig råd elektro, men Are Solli må erkjenne at rådet ikke har uttalt seg så mye om akkurat dét.)

Alt skal være tilkoblet alt til enhver tid, alltid. Hvordan skal vi klare å lage en utdannelse som skiller mellom hvem som gjør hva og hva som skal være det faglige innholdet?

Are Solli

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.08.2014
12:00
29.08.2014 14:47Mest lest

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Martin Guttormsen Slørdal

Litauisk lønn på statsstøttet flyrute i Norge: Her er Hareides forklaring

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

Helge Skodvin

Er du fagorganisert, spurte sjefen under intervjuet. Espen skjønte at det smarteste var å si nei

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes

Jan-Erik Østlie

Rødt vil senke sperregrensa – Ap-politiker vil øke den

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

Jan-Erik Østlie

Her skal lønna opp: Ansatte jubler for tariffavtale etter tre uker i streik

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Flere unge uføre under Erna Solbergs regjering. Her er hennes jobb-løsning

Nytt om navn:

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent Farukh (35) bytter uniform. Men han nekter å melde seg ut av LO

Illustrasjon

Illustrasjon

Colourbox.com

Frislipp for drosjer: Nesten 3.000 nye sjåfører har registrert seg i Oslo

Debatt:

Roald Arentz

Roald Arentz

Tormod Ytrehus

Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartiet

Vedum med frontalangrep på Ap i Nord-Norge

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Helge Rønning Birkelund

Støre om Sp-angrep: – Vi er konkurrenter, men ikke motstandere

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

NHO og LO støtter ikke regjeringens skattelette for unge

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

Per Flakstad

Ap-politiker og Fagforbundet-medlem Tuva: – Vi trenger SV

Kommentar:

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Equinor

«Et fortsatt ja til oljeleting»

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Solberg: Høyresiden har ikke mer ansvar for oppgjør med høyreekstremisme

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Leif Martin Kirknes

Nye tall: Yrkesfag er mer populært enn studieforberedende

Jannicke Skaanes

Jannicke Skaanes

Alf Ragnar Olsen

Firebarnsmor og DNB-tillitsvalgt Jannicke har troen på valgfri bruk av hjemmekontor

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

Colourbox

Helsefagarbeideren fikk sparken etter å ha snoket i en pasientjournal. Nå går saken til Høyesterett

Tormod Ytrehus

Kabinansatte har både opplevd permitteringer og smittefare. Nå ser det litt lysere ut, ifølge forbundsleder

Arkivfoto

Arkivfoto

Sissel M. Rasmussen

Sykehusklovner kan tape millioner på rødgrønn regelendring

Gyldendal

Fastfood – fy faan!


Flere saker