OPTIMIST: Forbundssekretær Reidunn Wahl er EL & IT Forbundets representant i A-delsforhandlingene mellom LO og Spekter.
Knut Viggen
Spekter-oppgjøret i gang
Optimisme før Spekter-forhandlingene, men etterslep fra i fjor kan gi utfordringer
knut.viggen@lomedia.no
– Jeg er som vanlig optimist, sier forbundssekretær Reidunn Wahl
Spekter-oppgjøret er i gang og EL & IT Forbundet er representert i forhandlingene ved forbundssekretær Reidunn Wahl. Mandag tok hun plass rundt forhandlingsbordet sammen med representanter for andre LO-forbund og motparten. EL & IT Forbundet forhandler på Spekter-avtaler på ialt ni virksomheter, fra lille Telemuseet til store Relacom.
Det er de såkalte A-delsforhandlingene som ble satt i gang mandag. I disse forhandlingene avklares de sentrale spørsmålene. B-delsforhandlingene, som følger umiddelbart etter A-delsforhandlingene, er bedriftsvise forhandlinger. Tradisjonelt ligger det mest penger i B-delsforhandlingene.
Spekter-oppgjøret i fjor endte på rundt 3,6 prosent, mens industrien fikk 3,9 prosent. Etterslepet vil nok være en del av debatten i årets forhandlinger. Det vil også resultatet fra tariffoppgjøret i industrien mellom NHO og LO være, det som kalles frontfaget, og der resultatet i år ble klart sist torsdag.
Omfatter 200.000
Spekter-oppgjøret omfatter om lag 200.000 personer ansatt i private og offentlig eide bedrifter organisert i arbeidsgiverforeningen Spekter. I tillegg til store foretak som NSB, Posten, Avinor og NRK, omfattes også helseforetakene og en rekke andre små og mellomstore virksomheter av dette tariffoppgjøret.
Spekter innledet A-delsforhandlinger med LO og med YS i dag. I morgen innledes forhandlingene med Journalistlaget for NRK-journalistene. Torsdag starter forhandlingene med diverse akademikerforeninger, samlet i SAN. Fredag 25. april innledes forhandlingene mellom Spekter og Akademikerne.
"Blåkopien"
A-delene i Spekter-oppgjøret kalles ofte for «blåkopien», rett og slett for den på mange områder er lik det som frontfaget har fremforhandlet.
Spesielt gjelder det kroner og ører. LO Stat krever et tillegg på snaut 1.500 kroner. Det er identisk med resultatet i frontfaget. Ytterligere forhandlinger om lønn skjer ute i virksomhetene.
B-delsforhandlingene
I år er det knyttet større spenning til B-delsforhandlingene i Spekter enn på lenge. Mens en bedrift som Relacom allerede eri gang med varslede nedbemanninger og kutt, vil for eksempel Statnett i år passere 1000 ansatte, og planlegger for ytterligere vekst. De neste ti årene skal bedriften investere mellom 70 og 80 milliarder kroner.
– I år er det stort spenn i økonomien til bedrifter innenfor Spekter-området. De som har det vanskelig har det veldig vanskelig, det gjelder ikke minst innen EL & ITs medlemsbedrifter og det er LO Stat smertelig klar over, sier LO Stats nestleder, Eivind Gran.
Avtaleverket
Årets tariffoppgjør handler også om mer enn lønn. Avtaleverket som regulerer arbeidstakere og arbeidsgiveres retter og plikter ligger på forhandlingsbordet.
Veldig mye av dette blir videreført fra tidligere, mens nye ting vil bli diskutert.
Mens man i industrien forhandlet om tariffesting av pensjon, er dette allerede regulert i avtaleverket i Spekter-området. Det som ikke står, men som LO-forbundene vil forhandle om, er blant annet styrking av ufaglærtes mulighet til å ta fagbrev, og tilrettelegging for styrket opplæring i språk for arbeidsinnvandrere.
– Dette var bestemmelser som kom inn i frontfaget, og som vi også mener er viktig for ansatte i Spekter-området sier Gran.
Ulovlig transport
Han trekker også fram ulovlig kabotasjekjøring – transport av gods eller passasjerer som blir utført i Norge av utenlandske transportører - som et tema LO Stat vil diskutere med arbeidsgiverne.
– Dette er ikke et tariffkrav, men et politisk krav. Vi krever at Spekter bidrar til ytterligere press på myndighetene for å kreve korrekt håndheving av reglementet knyttet til kabotasjekjøring, sier Gran.
Følger frontfaget
Spekter-sjef Anne Kari Bratten sa før kravoverleveringen at Spekter ville følge frontfaget.
– Det er viktig at lønnstilleggene ikke blir for høye. Lønnsveksten i Norge er fortsatt høyere enn hos handelspartnerne våre. Nå har partene i konkurranseutsatt sektor kommet fram til det de mener er mulig, og dette må følges opp, sa Bratten. Hun viste blant annet yil Holden-utvalget som i desember sluttet opp om forntfagsmodellen.
– Da må vi overse de kreftene som prøver å snakke om lønnsvekst ut over rammen på 3,3 prosent. De løper fra forpliktelsene utvalget var enige om i desember. Det er ikke nødvendig å jazze opp stemningen på denne måten, da blir det vanskelig fremover, sa Bratten.
Spekter-oppgjøret
EL & IT Forbundet forhandler for medlemmer i ni Spekter-virksomheter. Disse er:
Broadnet AS
Fubi
Geomatikk
Spekter Helse
Relacom
Statnett
Statnett Transport
Teltec
Telemuseet
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås