Statnett jobber med ledningslys
For å redusere helikopterulykker.
MED GOD UTSIKT: Installering av hinderlys ved strekningen Aurland-Sogndal i november. Lyset kan sees til høyre, strøm- og kommunikasjonsskap til venstre.
Statnett
Saken oppsummert
leif.kirknes@lomedia.no
Skjerpede krav til merking av hindre for å redusere fly- og helikopterulykker gjør at Statnett nå er i full gang med å teste ut hvilke løsninger de skal bruke.
Kravene er at luftspenn med over 150 meter høyde må få blinkende varslingslys. De fleste av Statnetts fjordspenn er over 150 meter høye.
Det skal være på plass innen 2021.
Ulike strømforsyninger
Noen av lysene kan kobles på lokalt strømnett. Men ellers benyttes brenselcelle kombinert med solcellepaneler og batterier.
– Vi jobber med å utvikle, teste og kvalifisere systemer for hinderlys som i tillegg til en lampe vil inneholde både strømforsyning og løsning for overvåking, forteller ansvarlig for teknologikvalifisering i Statnett, Kjell Arne Moi, via en pressemelding.
Må tåle norsk vær
Han forklarer at En sentral del av arbeidet har vært å utvikle og teste systemet grundig for å sikre at de tåler alle slags vær- og klimatiske forhold, og kan stå ute i norsk natur i mange tiår.
Så langt er 20 lys installert. De vil blinke synkront 20 ganger per minutt. De fleste vil settes på stopler ved siden av høyspentmasten, men noen vil installeres på toppen av høyspentmasten eller på toppen av et skap.
