Alexander Jordnes er en av to tillitsvalgte i EL og IT-klubben i Scindler som nå risikerer avskjed eller oppsigelse etter drøftingsmøte mandag. Nå går fagforeningen med 700 medlemmer til politisk streik til støtte for de tillitsvalgte fra klokka 12 mandag.
Leif Martin Kirknes
Heismontørene med politisk streik mandag:
Streiker til støtte for tillitsvalgte som risikerer å bli sagt opp
Leder og nestleder i montørklubben i Schindler risikerer å bli sagt opp i drøftingsmøte etter en ulovlig aksjon denne uka. Nå går 700 heismontører til politisk streik i protest.
Knut.viggen@lomedia.no
I to dager unnlot montørene i Schindler i Oslo å gå på jobb etter at en klubbleder i FLT fikk varsel om oppsigelse sist fredag. Nå kan leder og nestleder i montørklubben, Alexander Jordnes og Rune Larsen, lide samme skjebne.
– Vi er forberedt på at dette møtet kan ende med at de vil si opp tillitsvalgte, sier Alexander Jordnes, klubbleder for de 260 EL og IT-organiserte montørene i Norges største heisselskap.
Leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen, varslet i ettermiddag tariffmotparten Heisbedriftenes Landsforening (HLF) om at de ville gjennomføre en politisk streik til støtte for de tillitsvalgte i HMF.
– Begge nestlederne i HMF har mottatt innkallelse til drøftelsesmøte med mulig avskjed som utfall. Dette kan vi ikke akseptere. Vi anser det som et angrep på hele fagbevegelsen, ikke på én enkelt klubb, skriver HMF i brevet til HLF.
Markeringen vil pågå flere steder på grunn av smitteverntiltak og streiken er forventet å vare fra klokka 12 og ut dagen på mandag.
Dømt i Arbeidsretten
Konflikten i heisbedriften Schindler har pågått i flere måneder og nådde et foreløpig høydepunkt før sommerferien da både bedriften og montørklubben ble dømt i Arbeidsretten, for å drive med ulovlige aksjoner.
Men Arbeidsretten tok ikke stilling til det som har skapt konflikten, en oppgradering av det elektroniske verktøyet montørene benytter til registrering. Klubben mener oppgraderingen er gjort uten at det er avtalt med dem og at den også øker risikoen for at kunder kan bli overfakturert. Dette er forhold ledelsen i Schindler tidligere har blankt avvist.
Stemningen blant montørene i EL og IT-klubben har siden vært laber og det har den også vært i FLT-klubben, som har i overkant av 30 organiserte formenn og mellomledere. FLT sendte tidligere i høst brev til ledelsen med spørsmål om ikke Schindler bryr seg om sine ansatte lenger og fortalte videre om mangel på tillit blant medlemmene.
La ned arbeidet
Det var klubbleder i FLT, Rodi Rabben, som sist fredag fikk en såkalt endringsoppsigelse, som betyr at han fikk oppsigelse, men samtidig ble tilbudt en stilling som montør. Rabben er utdannet heismontør, men montørklubben mener det er uaktuelt at han kan gå tilbake til å skru heiser.
Montørklubben varslet sist søndag om arbeidsnedleggelse de to neste virkedagene, men allerede mandag morgen fikk EL og IT Forbundet melding fra motparten Nelfo om å sørge for nødvendige tiltak for å stoppe aksjonen.
EL og IT Forbundet ba samme dag om at montørene gjenopptok arbeidet og henviste til Hovedavtalens bestemmelse om fredsplikt.
Det er arbeidsnedleggelsen mandag og tirsdag som er bakgrunnen for at bedriften har kalt inn leder og nestleder til såkalte drøftingsmøter, der ett mulig utfall er oppsigelse eller avskjed.
Klubbleder Alexander Jordnes bekrefter at han og nestleder Rune Larsen er kalt inn til individuelle drøftingsmøter der oppsigelse eller avskjed er mulige utfall.
– Folk er skuffa og regelrett forbanna over det som har skjedd, sier Jordnes.
– En krigserklæring
HMF-leder Markus Hansen mener dette er en krigserklæring som fagforeningen også advarte for i sommer.
– Schindler har med dette angrepet hele fagforeninga og de verdier vi står for. De har mista seg sjøl og selvrespekten. Schindler har virkelig gravd seg ned i en grøft de vanskelig kan komme seg ut av, sier Hansen til fri fagbevegelse.
– Dette er ikke måten man løser konflikter på i arbeidslivet. Å angripe tillitsvalgte fordi de har utført vervet sitt skal ikke tilsi at de skal sparkes.
– Ved å angripe de tillitsvalgte velger Schindler å angripe medlemmenes talspersoner. Det kan vi ikke sitte stille og se på, sier han.
– Bedre samarbeidsklima
«Meningsløs oppførsel», sa forbundsleder i EL og IT, Jan Olav Andersen, etter rettssaken i sommer da tre tillitsvalgte fikk innkallelse til ledelsen to dager etter at saken i Arbeidsretten var avsluttet.
Andersen synes det er synd dersom Schindler velger å trappe opp konflikten de har i bedriften ytterligere.
– Det hadde nok vært mer konstruktivt å forsøke å bedre samarbeidsklima i bedriften. Oppsigelse av de tillitsvalgte vil nok ikke bringe forholdene tilbake til det normale i Schindler, sier Andersen.
– Er dette en sak dere da eventuelt vil ta inn for Arbeidsretten?
– Dersom de tillitsvalgte som er innkalt til møte blir oppsagt vil vi måtte vurdere grunnlaget for en eventuell oppsigelse. Dersom vi, i samarbeid med LOs juridiske avdeling, finner at eventuelle oppsigelser er usaklige vil de selvfølgelig bli rettslig prøvd, enten i Arbeidsretten eller for de ordinære domstolene, eller begge steder, svarer Andersen.
Schindler-ledelsen ønsker ikke å kommentere den aktuelle saken før drøftingsmøtene er gjennomført mandag.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.
Ole Palmstrøm