Hovedtillitsvalgt for EL og IT i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
Telenor:
Telenor nedbemanner: – Uforsvarlig med tanke på tidene vi er inne i, sier hovedtillitsvalgt
To dager etter 17. mai vil 130 Telenor-ansatte få beskjed om at de ikke lenger trengs i bedriften.
leif.kirknes@lomedia.no
knut.viggen@lomedia.no
I dag var det allmøte over streaming hos Telenor Norge. I løpet av møtet ble det kjent at styret har vedtatt å gjenoppta arbeidet med omorganisering og nedbemanning. Det var snakk om 170 overtallige, tallet er nå justert til 130.
Hovedtillitsvalgt for EL og IT i Telenor Norge, Kenneth Pettersen, er skuffet.
– Det er nok mange i dag om som er skuffet over styrevedtaket om å gjenoppta den planlagte omstillingsprosessen. Det er noe med å gjøre folk usikre og legge en ekstra byrde på folk som har sittet isolert i lang tid og hatt mye annet å tenke på i disse korona-tider, sier han.
– Jeg tror det var mange medarbeidere som hadde forventet at man ikke kjørte dette løpet før sommeren, sier Pettersen.
Tett løp
I starten av mars ble det kjent at Telenor vil omorganisere for å modernisere og effektivisere selskapet, og deriblant barbere bort 170 årsverk. Men så kom plutselig korona-krisa, og 18. mars kunne Telenor meddele at de ville utsette prosessen, i hvert fall til påske.
Nå skal det iverksettes, og det skal gå kjapt for seg: 19. mai får de overtallige beskjed. 15. juni skal ny organisasjon være oppe og gå.
– Det bli et tett løp, for å si det sånn, på litt i overkant av 14 dager – det blir mange møter med overtallige som skal avholdes fysisk, sier Pettersen.
130 er antallet årsverk selskapet vil bli kvitt. Pettersen tror ikke tallet vil noe særlig lavere hvis man tar høyde for naturlig avgang.
– Vi synes styrets vedtak er uforsvarlig med tanke på tidene vi er inne i. Men så må jeg også legge til at vi ellers har hatt en god dialog med bedriften, og at mange innspill er tatt til følge. Men så har styret fattet dette vedtaket, mot vår anbefaling.
– Forsvarlig nå
Administrerende direktør i Telenor Norge, Petter-Børre Furberg, forteller at selskapet vurderer at de nå kan gjennomføre omstillingsprosessen på en god og forsvarlig måte, etter at myndighetene har lettet på restriksjoner og utarbeidet smittevernsveiledere for selskaper.
Endringene er viktige for selskapet og dets fremtidige konkurranseevne, mener han.
– For å komme kundeforventningene i møte er vi nødt til å endre måten vi jobber på allerede nå. Telenor Norge har over flere år jobbet systematisk med å effektivisere driften, og det er satt ambisiøse mål om å tilby kvalitet, ny teknologi og sikker tilgang til de tjenestene som betyr mest for kundene, skriver han via en epost formidlet av kommunikasjonsavdelingen.
Utvidede sluttordninger
Selskapet vil nå prioritere å ta vare på de 130 på en best mulig måte og påse at de ansatte får god oppfølging i tiden fremover, ifølge Furberg. De berørte vil få tilbud om sluttavtaler og omstillingsbistand. Selskapet har besluttet å utvide sine fra før gode ordninger for å gi de berørte bedre til til å komme seg over i ny jobb, forteller direktøren.
At tallet har gått ned fra 170 til 130 forklares slik:
– Som opprinnelig annonsert i starten av mars, innebærer omstillingen en nedbemanning med totalt 170 årsverk. På grunn av bevegelser i organisasjonen siden prosessen startet forventer vi nå en overtallighet på om lag 130 medarbeidere.
Forhåndskritisert vedtak
Telenors prosess har møtt kritikk allerede før det offisielt ble kjent at omstillingen skulle gjenopptas. Det var antatt at det var nettopp nevnte nedbemanning som sto på agendaen da det ble kjent at selskapet skulle ha allmøte.
I går sa leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, til Nettverk at det vil ha en svært dårlig signaleffekt dersom Telenor Norge, som fortsatt har solide inntekter, nå velger å si opp 170 ansatte i et Norge der arbeidsledigheten allerede har blitt skremmende høy grunnet korona. SVs Torgeir Knag Fylkesnes kom med et lignende budskap.
Andersen la til at forventet at regjeringen ville gi et signal til selskapet om at nedbemanningen ikke bør gjennomføres. Staten er majoritetseier i Telenor.
Forsvarer Telenor
Heidi Nordby Lunde (H), som er andre nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener svaret på dagens krise og høye ledighetstall ikke er å hindre omstilling, men å sørge for at det finnes levedyktige bedrifter og arbeidsplasser i andre enden. Hun vil med andre ord ikke være med på å gi noe signal til Telenor om å avblåse den varslede nedbemanningen, slik blant andre Andersen, men også SVs Torgeir Knag Fylkesnes (SV) gikk inn for tidligere denne uken.
– Det er viktig at ikke koronakrisen blir en hindring for eller utsettelse av nødvendige omstillinger av bedrifter og bransjer, også de som har statlig eierskap. Planlagte prosesser for å gjøre bedrifter og bransjer mer konkurransedyktige bør gå sin gang, og det kan redde arbeidsplasser på sikt, skriver Nordby Lunde i en epost.
– Så må staten både stille opp for dem som blir permittert eller helt ledige, og samtidig sørge for at det blir enkelt å skape nye jobber og ansette folk fremover, legger hun til
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen
Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB