JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Telenor:

Telenor nedbemanner: – Uforsvarlig med tanke på tidene vi er inne i, sier hovedtillitsvalgt

To dager etter 17. mai vil 130 Telenor-ansatte få beskjed om at de ikke lenger trengs i bedriften.
Hovedtillitsvalgt for EL og IT i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

Hovedtillitsvalgt for EL og IT i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

I dag var det allmøte over streaming hos Telenor Norge. I løpet av møtet ble det kjent at styret har vedtatt å gjenoppta arbeidet med omorganisering og nedbemanning. Det var snakk om 170 overtallige, tallet er nå justert til 130.

Hovedtillitsvalgt for EL og IT i Telenor Norge, Kenneth Pettersen, er skuffet.

– Det er nok mange i dag om som er skuffet over styrevedtaket om å gjenoppta den planlagte omstillingsprosessen. Det er noe med å gjøre folk usikre og legge en ekstra byrde på folk som har sittet isolert i lang tid og hatt mye annet å tenke på i disse korona-tider, sier han.

– Jeg tror det var mange medarbeidere som hadde forventet at man ikke kjørte dette løpet før sommeren, sier Pettersen.

Tett løp

I starten av mars ble det kjent at Telenor vil omorganisere for å modernisere og effektivisere selskapet, og deriblant barbere bort 170 årsverk. Men så kom plutselig korona-krisa, og 18. mars kunne Telenor meddele at de ville utsette prosessen, i hvert fall til påske.

Nå skal det iverksettes, og det skal gå kjapt for seg: 19. mai får de overtallige beskjed. 15. juni skal ny organisasjon være oppe og gå.

– Det bli et tett løp, for å si det sånn, på litt i overkant av 14 dager – det blir mange møter med overtallige som skal avholdes fysisk, sier Pettersen.

130 er antallet årsverk selskapet vil bli kvitt. Pettersen tror ikke tallet vil noe særlig lavere hvis man tar høyde for naturlig avgang.

– Vi synes styrets vedtak er uforsvarlig med tanke på tidene vi er inne i. Men så må jeg også legge til at vi ellers har hatt en god dialog med bedriften, og at mange innspill er tatt til følge. Men så har styret fattet dette vedtaket, mot vår anbefaling.

– Forsvarlig nå

Administrerende direktør i Telenor Norge, Petter-Børre Furberg, forteller at selskapet vurderer at de nå kan gjennomføre omstillingsprosessen på en god og forsvarlig måte, etter at myndighetene har lettet på restriksjoner og utarbeidet smittevernsveiledere for selskaper.

Endringene er viktige for selskapet og dets fremtidige konkurranseevne, mener han.

– For å komme kundeforventningene i møte er vi nødt til å endre måten vi jobber på allerede nå. Telenor Norge har over flere år jobbet systematisk med å effektivisere driften, og det er satt ambisiøse mål om å tilby kvalitet, ny teknologi og sikker tilgang til de tjenestene som betyr mest for kundene, skriver han via en epost formidlet av kommunikasjonsavdelingen.

Utvidede sluttordninger

Selskapet vil nå prioritere å ta vare på de 130 på en best mulig måte og påse at de ansatte får god oppfølging i tiden fremover, ifølge Furberg. De berørte vil få tilbud om sluttavtaler og omstillingsbistand. Selskapet har besluttet å utvide sine fra før gode ordninger for å gi de berørte bedre til til å komme seg over i ny jobb, forteller direktøren.

At tallet har gått ned fra 170 til 130 forklares slik:

– Som opprinnelig annonsert i starten av mars, innebærer omstillingen en nedbemanning med totalt 170 årsverk. På grunn av bevegelser i organisasjonen siden prosessen startet forventer vi nå en overtallighet på om lag 130 medarbeidere.

Forhåndskritisert vedtak

Telenors prosess har møtt kritikk allerede før det offisielt ble kjent at omstillingen skulle gjenopptas. Det var antatt at det var nettopp nevnte nedbemanning som sto på agendaen da det ble kjent at selskapet skulle ha allmøte.

I går sa leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, til Nettverk at det vil ha en svært dårlig signaleffekt dersom Telenor Norge, som fortsatt har solide inntekter, nå velger å si opp 170 ansatte i et Norge der arbeidsledigheten allerede har blitt skremmende høy grunnet korona. SVs Torgeir Knag Fylkesnes kom med et lignende budskap.

Andersen la til at forventet at regjeringen ville gi et signal til selskapet om at nedbemanningen ikke bør gjennomføres. Staten er majoritetseier i Telenor.

Forsvarer Telenor

Heidi Nordby Lunde (H), som er andre nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener svaret på dagens krise og høye ledighetstall ikke er å hindre omstilling, men å sørge for at det finnes levedyktige bedrifter og arbeidsplasser i andre enden. Hun vil med andre ord ikke være med på å gi noe signal til Telenor om å avblåse den varslede nedbemanningen, slik blant andre Andersen, men også SVs Torgeir Knag Fylkesnes (SV) gikk inn for tidligere denne uken.

– Det er viktig at ikke koronakrisen blir en hindring for eller utsettelse av nødvendige omstillinger av bedrifter og bransjer, også de som har statlig eierskap. Planlagte prosesser for å gjøre bedrifter og bransjer mer konkurransedyktige bør gå sin gang, og det kan redde arbeidsplasser på sikt, skriver Nordby Lunde i en epost.

– Så må staten både stille opp for dem som blir permittert eller helt ledige, og samtidig sørge for at det blir enkelt å skape nye jobber og ansette folk fremover, legger hun til

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse