Telenor punger ut 12 milliarder i utbytte midt under korona-krisa
Tross koronaviruskrisen skal Telenor fortsatt utbetale 12,4 milliarder kroner til aksjonærer.
Sigve Brekke og Telenor legger fram kvartalstall.
Terje Pedersen / NTB scanpix
– Telekom-bransjen er per i dag ikke blant de bransjene som er hardest truffet av denne krisen. Styret i Telenor har varslet at de vil foreslå et utbytte på 8,70 kroner i ordinær generalforsamling den 11. mai, i tråd med selskapets dividendepolicy, skriver informasjonssjef Tormod Sandstø i Telenor i en epost til Dagens Næringsliv.
p
En rekke norske selskaper har revurdert om de skal utbetale utbytte i den vanskelige økonomiske situasjonen. DNB og Equinor er i tenkeboksen, skriver DN, mens Salmar har valgt å stoppe utbetalingen.
Salmar holder tilbake utbytte
Sjømatselskapet Salmar betaler ikke ut utbyttet fra 2019 på 2,37 milliarder kroner.
Denne beslutningen ble tatt tirsdag på grunn av usikkerheten rundt koronaviruset, skriver Dagens Næringsliv.
«Beslutningen er tatt etter grundige vurderinger av styret og administrasjonen på bakgrunn av den usikkerheten som nå råder knyttet til spredningen av koronaviruset og de konsekvensene det kan ha for hele verdikjeden og en rekke lokalsamfunn langs kysten», skriver Salmar i en melding.
Ber om hjelp
Flere selskaper ber nå advokat-råd om hvordan de kan droppe utbyttet.
– Det ene var et stort og velfungerende selskap. Men nå er det så vanskelig å se hvor det bærer hen, og da er det skummelt å dele ut utbytte som en pleier, sier advokat Hedvig Bugge Reiersen i Wikborg Rein til Dagens Næringsliv.
Hotellkjeden Scandic er blant selskapene som dropper et planlagt utbytte på 380 millioner svenske kroner. Treningssenterkjeden Sats, oppdrettsselskapet Salmar og IT-selskapet Atea kutter også utbetalingene.
Finanstilsynet har oppfordret banker og forsikringsselskaper til å revurdere utbetalingen av utbytte for å ha penger på bok i den kommende økonomiske krisen i norsk og internasjonal økonomi. DNB sier til avisen at styret i banken skal vurdere det.
Equinor vurderer både utbytte og tilbakekjøp av aksjer, mens Hydro og Kongsberggruppen venter og ser om koronakrisen gjør at de dropper utbetalingene.
Finansforbundet ber om utbyttemoderasjon
Norske banker og forsikringsselskaper bør revurdere størrelsen på utbytte ettersom koronakrisen nå feier inn over norsk økonomi, krever Finansforbundet.
– Vi oppfordrer norske banker og forsikringsselskaper til å revurdere størrelsen på de planlagte utdelingene til eierne slik situasjonen er nå, sier Finansforbundets leder Vigdis Mathisen.
Ifølge kvartalsrapportene er det foreslått 18 milliarder kroner i utbytte fra de seks største bankene.
Mathisen viser til at norsk finansnæring er solid.
– Vi oppfordrer bedriftene i finans til å være seg bevisst sitt samfunnsansvar ved å føre en utbyttepolitikk som bidrar til trygge arbeidsplasser og investeringer, sier hun i en pressemelding.
p
Finansforbundet har 32.000 medlemmer i finans og IT. Forbundet er tilsluttet YS.
Ap med forslag
De bedriftene som mottar støtte fra staten skal ikke kunne utbetale utbytte fremover, mener Arbeiderpartiet.
– Dette er en dugnad. De som mottar fellesskapets støtte, må forplikte seg til ikke å betale ut utbytte i 2020-2021, skriver Arbeiderpartiet på Twitter.
– Vi venter også at ledelsen av selskapene ikke mottar utbetalinger større enn det som avtales mellom partene i frontfaget i lønnsoppgjøret, heter det videre.