Vannkraft gir supergrønn hydrogen
Vibeke Stærkebye i Sintef tror vi vil se en enorm etterspørsel etter hydrogen, og mener Norge helt klart har store muligheter for å hevde seg.
HYDROGEN: Vibeke Stærkbye tror hydrogen blir viktig fremover, og mener vannkraft er en del av ligningen.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
– Vi har fantastiske muligheter for verdiskapning innen grønn teknologi, sier Vibeke Stærkebye, forskningsleder i Sintef, som pratet på NHOs årskonferanse i starten av januar.
Maritim transport er et område det virkelig kan monne å få mer klimavennlig. Norge har kommet langt med batterier, men Stærkebye mener andre teknologier også må til. Hun tror hydrogen blir sentralt.
– Hydrogen som drivstoff, komprimert flytende i form av ammoniakk, vil spille en viktig rolle for å få utslippsfrie skip over lengre distanser og med større fartøy enn vi har klart med batterier, sier hun.
Viktig brikke
Hvordan det kan gjøres har man eksempel på i Hjørunfjorden, der verdens største hybridbilferge med hydrogen i 2021 skal settes i drift.
– Hydrogen vil være en viktig brikke innen transport til land og på sjøen, til industri, kraft og varme, sier Stærkebye, som sier etterspørselen vil tidobles fram mot 2050.
Da er det viktig å kunne produsere hydrogen utslippsfritt. Hydrogen kan Norge produsere med enten naturgass, der det kan kombineres med karbonfangst- og lagring, eller med vann via elektrolyse. Sistnevnte har vi drevet med før og er helt utslippsfritt.
– Vi har en hundreårs lang erfaring med hydrogenproduksjon fra vannkraft. Hydro hadde noen av verdens største elektrolyser for hydrogenperoksid på sine fabrikker, sier hun.
Store muligheter
At hydrogen kan komme til å stå for en femtedel av verdens energietterspørsel tror hun vil skape store muligheter for hydrogenteknologi og med det verdiskapende arbeidsplasser. Vi snakker kanskje om så mye som 30 millioner arbeidsplasser globalt knyttet til hydrogen.
– Vi har store muligheter for betydelig verdiskapning og en verdensledende industriutvikling innen batteri og hydrogen, mener forskningslederen.
Noen er allerede i gang med produksjon av helium, mens andre har begynt å lage trykktanker. I noen områder skjer det interessante samarbeid, ifølge Stærkebye, som nevner Hellesylt i Geiranger, der vannkraft skal produsere hydrogen som skal brukes til utslippsfri transport i nettopp disse traktene.
– Slike verdikjeder må skaleres opp, sier forskningslederen.