JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VM-KVALIK: Det norske herrelandslaget før VM-kvalifiseringskampen mot Gibraltar tidligere i år. Foran fra v. Jonas Svensson, Marius Lode, Birger Meling, Martin Ødegaard og Fredrik Midtsjø. Bak fra v. Erling Braut Haaland, Alexander Sørloth, Kristian Thorstvedt, Stefan Strandberg, Rune Jarstein og Mohamed Elyounoussi. ↔Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBY

VM-KVALIK: Det norske herrelandslaget før VM-kvalifiseringskampen mot Gibraltar tidligere i år. Foran fra v. Jonas Svensson, Marius Lode, Birger Meling, Martin Ødegaard og Fredrik Midtsjø. Bak fra v. Erling Braut Haaland, Alexander Sørloth, Kristian Thorstvedt, Stefan Strandberg, Rune Jarstein og Mohamed Elyounoussi. ↔Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBY

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / POOL / NTB

Glad for boikott-støtte, men forberedt på kamp

Gjert Moldestad (39) håper det ekstraordinære fotballtinget på søndag ender opp med å si ja til boikott av VM i Qatar, og er glad for at også EL og IT Forbundet har engasjert seg i saken. Men han er forberedt på kamp.18.06.2021
14:51
18.06.2021 14:55

knut.viggen@lomedia.no

– Dette mener vi supportere er en av de største verdidebattene i nyere tid. Nå er det på tide å sette foten ned, sier Gjert Moldestad.

Han snakker om VM i fotball i Qatar i 2022. Et mesterskap han helst skulle ha sett flyttet til et annet sted i verden, men uansett et mesterskap som bør avvikles uten norsk deltagelse, ifølge bergenseren.

Elektrikeren og energimontøren er engasjert i samfunnsdebatten, men er kanskje aller mest kjent som fotballsupporter med et særlig hjerte for fotballklubben Brann.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SIER FRA: – Fotballen har tolerert alt for mye, altfor lenge. Det er på tide vi sier fra, sier Gjert Moldestad.

SIER FRA: – Fotballen har tolerert alt for mye, altfor lenge. Det er på tide vi sier fra, sier Gjert Moldestad.

Privat

Moldestad har også ved flere anledninger stått på barrikadene mot homohets i fotballen.

Gjert Moldestad har fagbrev både som elektriker og energimontør og jobbet seks år i Langseth Energy. Der var han også tillitsvalgt, var med i EL og IT Forbundets olje- og anleggsutvalg, hadde styreverv i distriktet (Telemark og Vestfold) og var også delegat på EL og IT Forbundets landsmøte.

Nå jobber han i Bane Nor som elkraftoperatør på togsentralen i Bergen og er medlem i Jernbaneforbundet, men har fortsatt god kontakt med gamle kamerater i EL og IT. Ikke få av dem deler Gjerts interesse for fotball, selv om de ikke nødvendigvis heier på samme lag.

Startet i tenårene

Moldestads interesse for fotball startet allerede i tenårene, men det var først i slutten av 20-årene han begynte å engasjere seg mer, både i det som skjedde i Brann-miljøet og i norsk fotball generelt. Ulikt en del andre land, der supporterne står utenfor klubben, er norske fotballsupportere gjerne medlemmer i klubben sin og de bruker også stemmeretten sin.

– Modellen i land som Norge, Tyskland og Sverige er at man melder seg inn i klubben og dermed har man noe å si. Det blir litt som en fagforening, sier Moldestad.

– Vi som supportere er opptatt av å være med og bruke stemmeretten vår. Internasjonalt ser vi at de superrike kjøper seg inn i klubbene og tar makt, men den makten må vi ta tilbake til grasrota, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

ENGASJERT: Gjert Moldestad har også engasjert seg i debatten om homofiles plass i norsk idrett. Her fra da han deltok på et frokostseminar i juni 2018.

ENGASJERT: Gjert Moldestad har også engasjert seg i debatten om homofiles plass i norsk idrett. Her fra da han deltok på et frokostseminar i juni 2018.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Det høres kanskje litt idealistisk ut, men etter min mening skal fotball være et spill for alle og noe som tilhører folket, ikke sjeiker med milliardformuer.

Som eksempel nevner Moldestad da Brann ville legge kunstgress på stadion og der mange av supporterne var uenige og engasjerte seg. På det ekstraordinære årsmøtet fikk de med seg et flertall av medlemmene i et nei til kunstgress og et ja til å beholde naturgresset.

Qatar et bunnpunkt

Gjert Moldestad har vært kritisk til utviklingen i internasjonal fotball lenge, men mener tildelingen av VM-arrangementet til gulfstaten Qatar representerer et foreløpig bunnpunkt.

– Det er åpenbart at det var helt andre årsaker enn de sportslige som gjorde at Qatar fikk mesterskapet tilbake i 2010. Det er land helt uten fotballtradisjoner, de bruker enorme summer for å hvitvaske regimet, slik at det kan sole seg i glansen fra verdens største sportsarrangement. Det er bygget nye anlegg midt i ørkenen, med hjelp av fremmedarbeidere som har jobbet under helt forferdelige forhold, forklarer Moldestad.

I februar avslørte den britiske avisen The Guardian at over 6.500 gjestearbeidere har dødd i Qatar i perioden fra landet i 2010 ble tildelt fotball-VM i 2022, frem til 2019.

Tallet er senere sterkt bestridt av myndighetene i Qatar, men uansett om det er riktig eller ikke, reportasjer og artikler fra landet de siste årene har avdekket rystende forhold blant landets mange gjestearbeidere.

– Det hersker ingen tvil om at mange har mistet livene sine i forbindelse med VM-forberedelsene og at migrantarbeiderne har hatt få eller ingen rettigheter, sier Moldestad

Bryter menneskerettighetene

For han er det mye med Qatar som er feil, fra den omfattende korrupsjonen som i utgangspunktet førte til at landet ble tildelt VM, via at mesterskapet ble flyttet fra sommer til vinter fordi temperaturene ikke gjorde det mulig å spille fotball der i sommerhalvåret, til rapportene om forholdene for bygningsarbeiderne.

Moldestad har også LHBT-perspektivet. Som fotballsupporter og skeiv vil et besøk i et land der homofili blir hardt straffet, føles helt feil.

– De lover at det ikke skal skje, men for meg er det helt feil å bruke penger i et land som undertrykker minoriterer, og bryter menneskerettighetene, sier han.

Moldestad mener de siste sakene har fått begeret til å flyte over for mange norske fotballsupportere og fotballklubber.

Glad for støtten

– Da Tromsø kom på banen tidligere i år, var det mange av oss som tenkte at endelig var det noen som sa ifra at søren, nå er det nok! Nå har vi passert 50 klubber som sier de vil stemme for boikott, det jobbes med en enorm mobilisering, sier Moldestad, som er glad for støtten fra blant andre EL og IT Forbundet.

– Det er jo en solidaritetssak dette, hvor fagbevegelsen og grasroten og fotballen står sammen. Jeg hører noen si at det ikke nytter å boikotte, at det ikke vil ha noen betydning om Norge sier nei. Men hva risikerer vi hvis vi ikke setter foten ned? Hva slags type fotball sitter man igjen med da?

– Fotballen må ta ansvar

Fotball-VM er idrettshistoriens aller største karamell. Det er anslått at arrangementet i 2022 vil koste ufattelige 1.700 milliarder kroner. Moldestad mener det er viktig at folk i fotballen engasjerer seg i en sak som angår idretten.

– Det skjer i fotballens navn, og da må fotballen ta ansvar, mener han. Det er ekstremt viktig at klubbene møter opp og stemmer. Dette er en sak mange, mange klubber bryr seg om. Jeg vet om mange som skal på tinget for aller første gang, sier Moldestad.

Hansken er av

Han tror Norges Fotballforbund (NFF) vil jobbe hardt for å forhindre et boikott-vedtak.

- De gjør det de kan for å få svingt det sin vei. Nå er hansken tatt av, det har vært saklig debatt så langt, men nå begynner det å bli usaklig. Det blir noen interessante uker fram mot tinget, tror Moldestad.

Han sier noe av det som gjør ham stolt som nordmann er at vi, på tross av at vi er en liten nasjon, er flinke til å markere en strek.

– Må sette en standard

– Vi har Nobels fredspris, vi har Raftoprisen her i Bergen. Det ligger litt i kulturen vår at vi kan sette en standard for hva som er greit, eller ikke greit. Nå er det på tide å si at vi ikke finner oss i det som skjer lenger. Det hadde vært fint om Norge kunne være første land som boikotter VM. Det har gitt en effekt allerede.

– Et håp om at andre land følger på ?

– Ja, kanskje andre ser at det å engasjere seg og å sette krav til fotballeliten fører fram. Hvem er det sin idrett, noen godt betalte i toppen eller vår? Er det de på toppen som skal avgjøre eller vi på grasrota?.

Han mener NFF må skjønne at de som er valgt inn i tillitsverv skal tjene ønskene til dem de er valgt for. Og han har en drøm om en gang i fremtiden å kunne gjøre noe med UEFA og FIFAs korrupsjon og et pampevelde med null demokratiske muligheter.

– Fotballen har tolerert alt for mye, altfor lenge. Vi vanlige folk som spiller og trener på lavnivå. Det er på tide vi sier fra, sier Gjert Moldestad.

Fotball-VM i Qatar

VM i fotball 2022 er det 22. verdensmesterskapet i fotball for herrer. Det skal etter planen avholdes fra 21. november til 18. desember 2022 i Qatar.

Avgjørelsen om å tildele mesterskapet til Qatar ble svært omdiskutert. Av de 22 personene som bestemte at Qatar skulle få VM i 2022, er 16 enten blitt suspendert, siktet eller havnet i fengsel i ettertid.

Qatar blir med sine 840.000 innbyggere og et flateinnhold på bare 11.437 kvadratkilometer den minste vertsnasjonen i VM-historien. De har heller aldri kvalifisert seg for et VM. Imidlertid har landet god økonomi, og vil i stor grad kjøpe seg ut av flere av invendingene som var kommet mot søknaden.

Norges Fotballforbund (NFF) var uenig i tildelingen og mener Qatar ikke lever opp til en rekke grunnleggende menneskerettigheter. «Qatar er et udemokratisk regime som fører en uakseptabel politikk på en rekke områder. Særlig når det kommer til behandlingen av sine gjestearbeidere», skriver forbundet på sin hjemmeside.

Det skal avholdes et ekstraordinært forbundsting 20. juni angående Qatar-saken. NFF mener boikott ikke er veien å gå, men har gått inn for andre måter å markere sitt syn. «Ved å boikotte stiller vi oss på utsiden og reduserer våre muligheter til å påvirke, og vi mener det er bedre å jobbe fra innsiden for å få til forbedringer», skriver NFF.

Utvalget som skulle utrede saken inn mot det ekstraordinære tinget kom med sin rapport 18. mai. (se undersak)

EL og IT Forbundet har et ferskt forbundsstyrevedtak som støtter kravet om å boikotte VM i Qatar.

Kilde: Wikipeda og NFF

For meg er det helt feil å bruke penger i et land som undertrykker minoriterer, og bryter menneskerettighetene.

Etter min mening skal fotball være et spill for alle og noe som tilhører folket, ikke sjeiker med milliardformuer.

VM i Qatar - på tide med handling

Fagforeningen har fulgt nyhetene om de uverdige arbeidsforhold for gjestearbeidere i Qatar. Disse arbeiderne jobber med bygging av fasiliteter og idrettsbygg til fotball-VM i 2022.

Flere aktører har over mange år rapportert om svært mange dødsfall som relaterer seg til det kommende verdensmesterskapet i fotball. Systemet blir beskrevet som et moderne slaveri.

Som en del av fagbevegelsen er vi rystet over at det internasjonale fotballforbundet FIFA har vært alt for passiv i denne saken, hvis de i det hele tatt har gjort noe.

Det er forkastelig at en idrettsorganisasjon ikke prioriterer verdien av arbeidere mer enn dette. Mange av våre medlemmer er glad i fotball, men vi kan ikke se på at arbeidere dør i fotballens navn.

Norge skal delta i kvalifiseringen til fotball-VM. Vi ønsker landslaget lykke til og håper at de kvalifiserer seg til VM, men at de ikke deltar i selve mesterskapet i Qatar.

Tiden for dialog er passert, det er på tide å handle.

• Årsmøtet oppfordrer politiske partier, idrettsledere og Norges Fotballforbund til å ta avstand fra fotball-VM i Qatar.

• Årsmøtet mener at det ikke skal være nordmenn på dette arrangementet, hverken som gjester eller deltagere.

• Fagforeningen vil også oppfordre til boikott av selskaper som velger å sponse eller på annen måte promotere arrangementet.

• Årsmøtet krever at FIFA finner en annen nasjon til å arrangere VM i 2022.

Vedtatt på årsmøtet i Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus, 8. april 2022.

18.06.2021
14:51
18.06.2021 14:55Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus

LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr 

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

–  Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

Ida Bing

Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Vidar Ruud / NTB

SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Colourbox

NRK kan gå i svart fra midnatt


Flere saker