JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2025

– Defensivt budsjett for kriminalomsorgen

Regjeringen satser 200 millioner på nye soningsplasser og utredning av nye fengsler.
Oppgavene står i kø for kriminalomsorgen, som sliter med å beholde ansatte.

Oppgavene står i kø for kriminalomsorgen, som sliter med å beholde ansatte.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

– Hvor blir det av pengene til å drifte det vi allerede har, undrer forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase.

Kriminalomsorgens budsjett for neste år er 6,3 milliarder kroner. Det er en økning på om lag 7 prosent sammenliknet med forrige statsbudsjett, og mer enn den anslåtte prisstigningen neste år.

Det satses 200 millioner kroner ekstra på kriminalomsorgen. Pengene fordeles slik:

• 105 mill. til ungdomsplasser.

• 40 mill. til økt fotlenkesoning.

• 55 mill. til prosjektering av nytt kvinnefengsel samt prosjektering av bygg til fengslene i Mosjøen, Ålesund og eventuelt Vadsø samt sikre etatens generelle kapasitetsnivå.

– Altfor defensivt

Problembeskrivelsene i budsjettforslaget er gode, mener Aase. Men han etterlyser løsninger.

NFF-lederen er sterkt kritisk til at det ikke satses mer på utfordringene rundt bemanning og forsvarlig arbeidsmiljø.

– Når man leser om hvilke tiltak som skal takle alt dette, utsettes det til stortingsmeldinga, som ikke kommer før til påske neste år. Det er altfor defensivt, og en unnfallenhet som ikke står seg, sier Aase.

Ungdomsfengslene får økt kapasitet i regjeringens forslag. Av den en ekstra satsingen, går 105 millioner kroner til å utvide fengselskapasiteten for mindreårige.

I første omgang kommer 11 nye, midlertidige ungdomsplasser neste år. Deretter startes en utbygging på Ungdomsenhet øst, med fire nye, permanente plasser fra 2026.

Aase anser det som helt riktig å bruke penger på mindreårige, men mener man kunne gjort flere ting samtidig.

Fengsler landet over sliter med å opprettholde den daglige driften. Nattbemanning kuttes, aktivitetstilbud strippes. Besøk og framstillinger, som anses som viktig for innsattes rehabilitering, blir avlyst. Mens pengebruken lokalt krymper, vokser frustrasjonen på begge sider av celledøra.

Flere ungdomsplasser

Fotlenkesoning utvides, med en beregnet økt kostnad på 40 millioner kroner. Det skjer i forbindelse med at flere og lengre dommer trolig vil bli godkjent for soning med elektronisk kontroll (EK).

– Friomsorgen gis flere oppgaver og må dimensjoners riktig. De har i dag omfattende oppgaver som skal løses og sliter med en ressurssituasjon som ikke er god nok, sier Aase.

Bygningsmassen mange steder forfaller, og regjeringen vil utrede behovet for nye fengsler i Ålesund- og Mosjøen-området, i tillegg til eventuell utvidelse av Vadsø fengsel.

Mosjøen fengsel

Mosjøen fengsel

Yngvil Mortensen

Kvinnefengselet på Bredtveit ble stengt i fjor og innsatte midlertidig fordelt til Skien og Ullersmo. Regjeringen vil bruke 11 millioner kroner av bevilgningen til forprosjektering av nytt kvinnefengsel.

Pengene til å utrede nye fengsler vil tas fra den resterende potten. De tillitsvalgte ser ikke at det kan bli igjen mye penger til å opprettholde kapasiteten i kriminalomsorgen.

Tillitsvalgte reagerer

– Regjeringen tar pulsen på kriminalomsorgen ganske godt, med frafallet, med psykososiale belastninger og flere psykisk syke i fengsel. Likevel gir de oss nesten ingen penger til å jobbe med det, det sier leder for NFF Tromsø fengsel, Stein Jr. S. Øverli.

Det er gledelig hvis Ålesund, Mosjøen og kanskje Vadsø får nye fengselsbygg, mener Øverli. Men hvor mye er igjen til å drifte førstelinja?

– De gir oss veldig lite, synes jeg. Vi her i Tromsø skal spare ti millioner innen utgangen av året. Det er bra de satser på de unge, men det krever mye bemanning. Det er ingen satsing på resten. Vi blir skuffa hver gang, sier Øverli, som hadde håpet på en utvidelse av Tromsø fengsel.

Les også: Statsbudsjettet: 100 millioner til sikkerhetspsykiatri

Ser til Danmark

Preben Klausen, leder for NFF Bergen fengsel, forteller at de utlyste 15 stillinger som fengselsbetjent før sommeren i år. De fikk bare én kvalifisert søker. På grunn av plikttjeneste, kan vedkommende dessverre ikke begynne før neste år.

– Vi har store problemer med å rekruttere og beholde. Det som kommer nå, er bare småpenger. Jeg hadde forventet mye mer, først og fremst på grunn av Rambøll-rapporten, som viser at veldig mange av oss blir syke av jobben, sier Klausen.

Preben Klausen

Preben Klausen

Eirik Dahl Viggen

Topplønna for fengselsbetjent er 557 000 kroner. Det er ikke mye penger i 2024, påpeker Klausen.

– Burde regjeringen bevilget en milliardlønnspott for å heve lønna i samfunnskritisk viktige yrker, som de gjorde i Danmark i fjor?

– Helt klart. Vi trenger fagutdanna folk. Nå er det mange som utdanner seg og som ikke jobber som fengselsbetjent mer enn et par år. Vi trenger folk som blir, vi trenger rutine, erfaring, ikke bare påfyll av nytt hele tiden.

Ifølge Anne Gro Granum, som representerer friomsorgen i NFFs sentralstyre, er 40 millioner til økt kapasitet på fotlenkesoning, ikke mye penger.

– Jeg er redd for at det kan bli mer bruk av videosamtaler og fjernalkometertesting. At digitaliseringen vil erstatte menneskelig kontakt, sier Granum.

Anne Gro Granum

Anne Gro Granum

Katharina Dale Håkonsen

– Å drive kriminalitetsforebyggende samtaler på telefon er ikke det samme. Vi ser ikke om de er deprimerte, hvordan det ser ut hjemme hos dem, hvordan eventuelle barn har det. Jeg er bekymret når det legges opp til at stadig flere skal løslates fra EK framover. Det er betenkelig, uten at jeg vil svartmale, sier Granum. 

Savner tiltak mot frafall

Hver fjerde fengselsbetjent forlater jobben innen tre år etter fengselsskolen. Per i dag er det flere som slutter enn som blir ansatt.

– Jeg veldig overrasket og egentlig ganske skuffet over å ikke se en satsing på Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter, i form av økt opptak, eller på å etablere desentraliserte deltidsutdanninger, sier forbundsleder Aase.

Ifølge forbundslederen er økt produksjon av betjenter helt nødvendig for å dekke opp for frafallet.

Isteden går mange millioner med til utredning av nye fengsler.

– Når vi vet at man sliter allerede med å drifte eksisterende fengsler, ser jeg ikke lyst på 2025. Her burde man vært mye mer framoverlent. Jeg er usikker på om det har vært et løft for kriminalomsorgen, nå når vi snart gjør opp status etter fire år med denne regjeringen.

Fikk du med deg denne? Fengselslærer tatt med hasj i BH-en og telefon gjemt i kake

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse