Professor og prorektor ved Universitetet i Oslo, Ruth Vatvedt Fjeld
Morten Hansen
– Feil å snakke om «glasstak»
– Det er reelle hindringer som gjør at kvinner ikke når opp, og det blir feil å kalle hindringene «glasstak». Hindringene er ikke usynlige, sier språkekspert og prorektor Ruth Vatvedt Fjeld ved Universitetet i Oslo
nina.hanssen@lomedia.no
Professor og prorektor Ruth Vatvedt Fjeld ved Universitetet i Oslo mener det er feil av NHO-sjef Kristin Skogen Lund å generalisere om kvinner ut fra seg selv og si at de ikke gidder å bli ledere.
Fjeld, som er ekspert på språk og kjønn, er bekymret for retningen likestillingsdebatten er i ferd med å ta etter NHO-sjefens glasstak-utspill etter nyttår.
Skogen Lund hevder at det ikke finnes noe «glasstak» som hindrer norske kvinner i å innta maktens tinder i det private næringsliv. Hun fastslår at det er utfordringer i arbeidslivet, men at disse ikke er direkte knyttet til det faktum at man er kvinne.
(A-magasinet:) – Mangelen på kvinnelige ledere i næringslivet handler mye om kvinner selv
Hindringene er ikke usynlige
Ruth Vatvedt Fjeld mener det blir feil å bruke en metafor som «glasstak» og prate om usynlige barrierer for kvinner.
Metaforen glasstak ble brukt i denne betydningen av bedriftsrådgiver Anne Grete Solberg i boka "Kvinner og ledelse, gjennom glasstaket?" fra 1995. Denne skrev hun sammen med Irmelin Drake. De lagde også en dokumentarfilm om temaet.
Professoren mener det fortsatt fins store hindringer for kvinner, men at de ikke er usynlige.
– De fleste av oss kjenner jo Berit Aas' hersketeknikk-teori og kan gjenkjenne teknikker som blir brukt. Dessuten synes jeg Snorre Valens blogg om menn som er født med makt er ganske bra skrevet. Vi vet hvordan patriarkalske samfunn fungerer og da er det ganske lett å gjennomskue, sier hun.
Feil å generalisere
– Jenta (red.anmerk: Kristin Skogen Lund) er helt sikkert flink, men så har hun også hatt alle forutsetningene til å komme seg inn i en lederstilling. Jeg synes det er bra at vi har en kvinne på toppen i NHO, men det blir feil av henne å generalisere ut fra seg selv til å gjelde alle kvinner og si at de ikke gidder å bli ledere. Da mener jeg hun er selvsentrert, sier Vatvedt Fjeld.
Tilbakesteg for likestillingen
– Jeg er enig Aslak Sira Myhre, som skriver at hvis Skogen Lund sier dette fra toppen av NHO, må hun da også være blind for hvordan hun selv kom seg dit. Samfunnet har endret seg og likestillingen har ikke kommet av seg selv. Det har vært en lang kamp. Jeg er bekymret for at vi nå får en backlash av likestillingen i Norge, sier hun.
Professoren mener menn har tette nettverk hvor de snakker sammen, jobber og markerer seg for hverandre, og posisjonerer seg bevisst for å få de viktigste stillingene. Hun mener det blir for lettvint å si at kvinner mangler vilje til å yte det som kreves i lederstillinger.
– For mange kvinner er det reelle hindringer som er årsaken. Hvis man som kvinne skal komme seg opp og frem, så hjelper det å være søt og snill – og å kunne flørte litt. Fortsatt. er det jo flest middelaldrende menn som foretar ansettelser, sier Fjeld.
Småfuglene
Selv om Fjeld ikke ønsker å uttale seg om partipolitikk, liker hun dårlig signaler fra politikere nå som ønsker å endre likestillingsloven og slå den sammen med diskrimineringslovverket.
– Det er som å sette kvinner, funksjonshemmede og andre småfugler i samme bås og jeg liker det ikke, sier hun.
Fjeld vet at det fortsatt er kjønnsdiskriminering og at det er vanskelig for kvinner å nå frem.
Da Fjeld startet som stipendiat ved universitetet i 1985, var det få kvinner der. Da hun ble professor i språkvitenskap i 1998, var det åtte prosent kvinnelige professorer ved Universitetet i Oslo.
I dag er prosentandelen kvinnelige/mannlige professorer 40/60, men bare 14 prosent av kvinnene har professorat med lederansvar, og dermed høyere lønn.
Samtidig er det flest kvinnelige studenter.
Ny handlingsplan
Akkurat nå jobber Fjeld med å lage en ny handlingsplan for likestilling ved Universitetet i Oslo. Hovedmålet er å øke kvinneandelen i vitenskapelige stillinger.
Hun sier det fortsatt er en stor jobb å gjøre, særlig i akademia, for å rekruttere kvinner på toppen, men vil ikke bruke ord som glasstak.
Professoren liker å være klar og tydelig og bruker lite metaforer. Hun vil helst uttrykke seg i klarspråk.
Les også: – Blå-blå likestilling i feil retning
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret må etterbetale 424 ansatte: Noen får opp mot 250.000 kroner
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen