JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krig i Ukraina

«Abdi» friserer fengselspresten til inntekt for Ukraina: – Folk her vil bidra med det lille vi har

Innsatte i Oslo fengsel reagerer sterkt på Tv-bildene fra krigen. En av dem har satt i gang en egen aksjon.
KUNDEN: Fengselsprest Harald Kjær går motvillig med på en demonstrasjon med «Abdi». Men ingen skin fade her takk!

KUNDEN: Fengselsprest Harald Kjær går motvillig med på en demonstrasjon med «Abdi». Men ingen skin fade her takk!

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

– Selv om vi er kriminelle, ønsker vi fred i verden. Jeg reagerer på å se barn og familier som flykter. Man blir påvirket, sier «Abdi», en innsatt i Oslo fengsel som tok et eget fredsinitiativ.

Han kom selv til Norge som flyktning, bare to år gammel. Tv-bildene fra Ukraina har sjokkert ham og andre innsatte.

Som mange utenfor murene, opplevde han et sterkt behov for å gjøre noe, men hva? Abdi foreslo å ta opp igjen aksjonsformen fra sist høst, da innsatte kunne betale for hårklipp i fengselets salong, Bayern Barber, hvorpå pengene ble donert til TV-aksjonen.

Med stor støtte fra innsatte og deres tillitsvalgte, er Ukraina-aksjonen i full gang.

– Jeg gir faen i politikken, men uskyldige blir rammet av faenskapen. Folk her vil bidra med det lille vi har, sier Abdi.

Slik hjelper du Ukraina nå: – Send penger til de store hjelpeorganisasjonene, sier LO

Lyspunkt

50 kroner per klipp går til Røde Kors sitt hjelpearbeid blant ukrainske flyktninger. Mange fengselsansatte har også blitt med på aksjonen.

Å kunne gjøre noe for folk på flukt, kan være et lyspunkt for mange, og dette var ment som en gladsak. «Yasir», en av deltakerne på fengselets frisørkurs og bidragsyter til aksjonen, nyanserer bildet.

– Det er veldig gøy å jobbe i salongen. Men det er viktig at det ikke framstår utad som at det er koselig å være i fengsel, slik det gjør noen ganger i media. Bare seks av oss får jobbe i salongen, av over 200 innsatte, presiserer han.

Yasir mener media heller bør skrive om «skitten»:

– Det burde skrives om hvordan det er å gå i dusjen om morgenen og måtte styre unna såpestykker og håravfall som ligger der, såper gnidd inn med kjønnshår. Det er mange her som har det vondt.

Talte til Stortinget: Norge bør lytte nøye til hva Zelenskyj ber om, mener offiserenes forbundsleder

Saken fortsetter under bildet.

Eirik Dahl Viggen

Tilbakeføring

Yasir tok byggfag på videregående skole, men sliter med å få lærlingplass. Arbeidsgiver spør alltid hvorfor han hull i cv-en.

– Da må jeg legge kortene på bordet. Når de hører at jeg har vært i fengsel, velger de bare en annen.

Frisørkurset kan inngå som starten på fagbrev i frisørfaget, og drives med tanke på livet etter soning, forteller frisørsjef på Bayern Barber, Jill Håkonsen.

Fengselspresten Harald Kjær, som stilte opp på bilde for NFF-magasinet, gir Yasir sin fulle støtte.

– Jeg har sluttet å si «jeg vet hvordan du har det». Jeg tror ingen kan vite hvordan det er å sitte i fengsel uten å ha prøvd det selv, sier Kjær, som selv med to måneder siden forrige hårklipp, nøler med å bestille farging og skin fade.

Kanskje neste gang.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse