JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik hjelper du Ukraina nå

Slik hjelper du Ukraina nå: – Send penger til de store hjelpeorganisasjonene, sier LO

Røde Kors melder om ekstremt engasjement for Ukraina. Nå hjelper du befolkningen der best hvis du sender penger til de store norske hjelpeorganisasjonene, ifølge internasjonal leder Liv Tørres i LO.
UKRAINA-RÅD: Det smarteste nå er å sende penger til norske etablerte hjelpeorganisasjoner, ifølge LOs internasjonale leder Liv Tørres.

UKRAINA-RÅD: Det smarteste nå er å sende penger til norske etablerte hjelpeorganisasjoner, ifølge LOs internasjonale leder Liv Tørres.

Sissel M. Rasmussen

oystein@lomedia.no

– For vanlige folk i Norge er det smarteste nå å støtte de hjelpeorganisasjonene på bakken som allerede er i gang i Ukraina, og som vi kjenner hjemmefra. Gi penger til Røde Kors, Flyktninghjelpen, Redd Barna, de er der via sine paraplyorganisasjoner. Det samme med Unicef, som er en internasjonal organisasjon, men den er også til stede i Norge.

Det sier Liv Tørres til Frifagbevegelse.no. Tørres er LOs internasjonale leder, og internasjonal avdeling i LO samarbeider med en rekke internasjonale partnere. Solidaritetsarbeid, menneskerettigheter og barnearbeid er blant avdelingens ansvarsområder.

Tørres har bakgrunn som generalsekretær for Norsk Folkehjelp. Hun tror mange i Norge nå spør seg hvordan de kan hjelpe og støtte befolkningen i Ukraina.

– Det er prisverdig at mange i Norge nå ønsker å støtte humanitært arbeid for befolkningen i Ukraina, og støtten er veldig viktig, men i denne fasen er det viktigste å støtte via de eksisterende hjelpeorganisasjonene. Det er de som vet hvordan denne jobben skal gjøres på bakken, det er de som har nettverkene og logistikk-kjedene.

Debatt: «Russisk fagbevegelse er splittet om Ukraina»

– Steinkalde flyktningmottak

På mandag ga LO 1 million kroner til nødhjelpsarbeid i Ukraina. Halvparten av pengene går til Røde Kors.

– Det er viktig å dekke akutte behov på bakken, som mat, vann og medisiner, sier Tørres.

I tillegg har LO gitt 100 000 kroner til Ukrainas faglige hovedorganisasjon, FPU.

– Det er en liten sum. Etter sovjet-tiden har de arvet en rekke feriebygg som vanligvis er åpne om sommeren, men som nå brukes som mottak for flyktninger. Der trenger de hjelp med akutte behov som mat, vann og varme. Disse feriebyggene er steinkalde nå, sier Tørres, som understreker at hun her snakker om hjelp til internflyktninger i Ukraina.

Lest denne? Hydro-ansatte oppfordres til å donere én timelønn til dem som er rammet av krigen i Ukraina

– Spar til de kommer hit

Tørres sier at hun har forståelse for at folk har lyst til å ta private initiativ og sette i gang innsamlingsaksjoner.

– Men denne krisen er ikke over i morgen. Spar klær, mat og vann, alt vi har av overskudd, til de som kommer hit som flyktninger etter hvert. Mange av dem vil trenge ekstra hjelp.

Hun er også bekymret for vanskelighetene som kan oppstå på grenseovergangene når mange hjelpesendinger prøver å komme seg inn i Ukraina.

– Det kan fort bli kaos i grenseområdene når det kommer trailere kjørende inn fra alle kanter, advarer Tørres, som får støtte for sitt syn fra generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge, en paraplyorganisasjon for om lag 350 organisasjoner med tilsammen over 50 000 medlemmer i lokale lag og foreninger.

– Vår klare anbefaling er å gi penger til en organisasjon som allerede er etablert. De kjenner behovene bedre enn hva privatpersoner gjør. Og de har et apparat som sikrer at hjelpen kommer fram, understreker Johnsen.

Han fremhever at etablerte organisasjoner får tak i for eksempel klær, leker og hermetikk nærmere dem som trenger det.

– Det er mye enklere å få disse tingene fram raskest mulig, hvis folk i Norge heller overfører penger til hjelpeorganisasjoner, sier Johnsen til FriFagbevegelse.

Frivillighet Norge har laget en oversikt over sine medlemsorganisasjoners hjelpekanaler.

Penger til fagbevegelsen lokalt

LO oppfordrer andre fagforeninger, klubber og foreninger til også å bidra til humanitær bistand.

– Hva bør fagforeninger nå gjøre for å støtte befolkningen i Ukraina?

– De kan støtte de to organisasjonene i ukrainsk fagbevegelse direkte, The Federation of Trade Unions of Ukraine (FPSU) og Confederation of Free Trade Unions of Ukraine (KVPU).

De representerer nesten 5 millioner arbeidere.

– Men det lureste er nok å sende via europeisk og internasjonal fagbevegelse. Der er det startet krise- og solidaritetsfond i regi av den europeiske sammenslutningen DEFS. De støtter fagbevegelsens arbeid med å gi mat, støtte og husly til folk i Ukraina. De fordeler pengene ut fra hvor de ser behovene er, sier Tørres.

LO gir en million til hjelpearbeidet i Ukraina: Ber alle brette opp ermene og bidra

– Ekstremt engasjement

Røde Kors forteller om en enorm pågang fra personer i Norge som vil hjelpe ukrainere.

– Vi merker et ekstremt engasjement nå, sier seniorrådgiver Torben Bjørke Henriksen i Røde Kors til FriFagbevegelse. Han opplyser at Røde Kors stiller seg helt bak holdningen til LO og Frivillighet Norge.

– Folk i Norge bør gi penger. Helst til de etablerte organisasjonene som er underlagt Innsamlingskontrollen.

Henriksen forteller at hjelpen nå begynner å komme fram.

– I går fikk vi inn fire trailere fra Romania. Der var det medisiner, mat og vann.

– Hvordan jobber dere i Ukraina nå?

– Det jobber 4000 frivillige i ukrainsk Røde Kors, i tillegg til 500 ansatte ukrainere og 600 fra internasjonalt Røde Kors. De jobber i alle deler av landet og hjelper til der det er mulig. Nå prioriterer vi å evakuere mennesker som ikke greier å komme seg i sikkerhet på egen hånd. Det er eldre og funksjonshemmede. Vi distribuerer mat, vann, klær og hygieneartikler til folk i bomberommene. Vi gjør det i pausene mellom aktive kamphandlinger, så langt vi klarer, sier Henriksen.

Krig i Ukraina: Slik kan du bidra

* Gi penger

* Gi til norske etablerte organisasjoner som Røde Kors, Redd Barna, Flyktninghjelpen og andre.

* Her er en oversikt over andre hjelpetiltak.

* Send penger til europeisk og internasjonal fagbevegelse, som har startet krise- og solidaritetsfond.

Kilder: LO, Frivillighet Norge og Røde Kors

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Krig i Ukraina: Slik kan du bidra

* Gi penger

* Gi til norske etablerte organisasjoner som Røde Kors, Redd Barna, Flyktninghjelpen og andre.

* Her er en oversikt over andre hjelpetiltak.

* Send penger til europeisk og internasjonal fagbevegelse, som har startet krise- og solidaritetsfond.

Kilder: LO, Frivillighet Norge og Røde Kors