Debatt
«Russisk fagbevegelse er splittet om Ukraina»
FNPR er en direkte fortsettelse av den gamle sovjetiske fagbevegelsen, og det er ikke overraskende at de støtter Putin, skriver Espen Løken.
Petter Pettersen
Å kalle FNPR «uavhengig» er totalt misvisende.
FriFagbevegelse omtalte 1. mars at den russiske konføderasjonen FNPR har gått ut med kraftig støtte til Putins krig. Samtidig ble FNPR omtalt som «uavhengig».
Det er forferdelig trist å se den uforbeholdende støtten de gir, men å kalle denne organisasjonen «uavhengig» er totalt misvisende. FNPR er en direkte fortsettelse av den gamle sovjetiske fagbevegelsen, og det er ikke overraskende at de støtter Putin.
Riktignok slapp de inn i ITUC i 2000, men organisasjonen har hele tida hatt et nært forhold til dagens russiske ledelse.
FNPR er klart størst med ca 20 millioner medlemmer (ifølge ITUC). Men det er en viktig konføderasjon til – KTR (Confederation of Labour of Russia) – som ble dannet i 1995 som et uavhengig alternativ til FNPR, og som ble med i ITUC samtidig som FNPR.
KTR er riktignok mindre med sine 2,1 millioner medlemmer, men er også tilsluttet ITUC og er sterk på en del områder, og har i flere år blitt trakassert av regimet. KTR har nært samarbeid med, og har vært aktive støttespillere til, blant annet den uavhengige kasakhstanske og belarussiske fagbevegelsen som begge har fått «Arthur Svenssons Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter».
KTR gikk tidlig ut mot Putins invasjon av Ukraina. 25 februar kom de med følgende uttalelse (oversatt av meg):
«Vi er overbevist om at alle uenigheter og motsetninger – uansett hvor dype og langvarige – må løses ved forhandlinger, på grunnlag av god vilje og overholdelse av prinsippet om verdensfred. Denne visjonen har vært en integrert del av det globale og antimilitaristiske synet til arbeiderbevegelsen i mer enn et århundre, og har blitt realisert gjennom etableringen av internasjonale institusjoner og mekanismer som har til oppgave å sikre fred.
Vi bemerker med stor bitterhet at det er arbeidsfolk i våre land, på begge sider, som lider som et direkte resultat av militær konflikt. En intensivering av konflikten truer med et ødeleggende sjokk for våre nasjoners økonomier og sosiale støttesystemer, og et fall i arbeidernes levestandard. Det vil åpne døra for en massiv bølge av brudd på arbeidende borgeres arbeidstakerrettigheter.
Med hensyn til alt det ovennevnte uttrykker Confederation of Labour of Russia sin tro på behovet for å stoppe militæraksjonen, så raskt som mulig, og fornyelsen av fredelig dialog og sameksistens mellom de multinasjonale folkene i Russland og Ukraina.»
Dette kan for oss virke som en forsiktig uttalelse. Men med tanke på den politiske situasjonen i landet, er det en kraftfull uttalelse, som provoserer Putin sterkt.
KTR forventer ifølge lederen, Boris Kravchenko, å bli angrepet av Putin etter denne uttalelsen, ifølge det han sa til meg om kvelden 25 februar.