Soning med fotlenke
Avverget knivdrap på jobb for friomsorgen
Friomsorgen etterlyser bedre vurdering av sikkerheten, etter at to ansatte trolig klarte å avverge drap.
Den domfelte ble angrepet med kniv av flere gjerningsmenn mens han utførte arbeid for kommunen på Stevneplassen, et messeområde ved Odd stadion i Skien.
Wikimedia Commons/Bitjingle
edv@lomedia.no
Den 13. august, i 14-tiden, var en domfelt mann i 20-årene ute på jobb med kriminalomsorgen. Mannen var i ferd med å sone en straff, der samfunnsnyttig arbeid inngår som en del av innholdet.
Arbeidet foregikk den aktuelle tirsdagen utendørs på Stevneplassen, et messeområde i Skien, sammen med et par andre domfelte.
En liten gruppe på flere menn dukket opp på plassen. De angrep mannen med knyttnever og kniver.
De to som var på vakt for friomsorgen, grep inn og fikk avverget angrepet. Gjerningsmennene forsvant da fra åstedet, mens den angrepne ble hentet i ambulanse.
Brutalt og dramatisk
– For våre folk var dette en brutal og dramatisk hendelse. Vi er opptatt av å ivareta dem, sier fungerende leder for Telemark friomsorgskontor, Thomas Barth.
De ansatte har i etterkant vært med på strukturert etterarbeid. Ingen av de to ble påført fysisk skade. Begge er tilbake i arbeid.
Den domfelte skal ha fått helseoppfølging, etter å ha blitt påført stikkskader i armen og på ryggen. Etter behandling på sykehus, har mannen vært utenfor livsfare.
Fire menn ble senere samme dag arrestert og siktet for grov kroppsskade eller medvirkning til grov kroppsskade.
Viktig risikovurdering
Barth mener hendelsen understreker hvor viktig det er med god risikovurdering rundt de som dømmes til straffegjennomføring i samfunnet. Han mener det er enda mer aktuelt, nå som grensene er utvidet for hvem som kan sone.
Siden 2018 har antallet iverksatte saker vært høyere i samfunnet enn i fengsel. I fjor ble det iverksatt 5218 saker under friomsorgen, sammenlignet med 3605 i fengslene.
Per i dag kan en ubetinget fengselsstraff inntil seks måneder omgjøres til straffegjennomføring i samfunnet, under oppsyn av friomsorgen.
Regjeringen har hatt ute på høring et forslag om å utvide dette til dommer inntil 12 måneder, med fokus på straffegjennomføring med elektronisk kontroll, det vil si fotlenke.
Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) understreker i sitt høringssvar hvor viktig det er at sikkerhetsvurderingene blir ivaretatt.
Forbundet advarer mot å tro at det er mulig å øke samfunnssikkerheten gjennom mindre kostnadsrammer, og uttrykker en bekymring for ansattes sikkerhet.
Omvendt risiko
– Risiko blir som regel vurdert ut ifra om vedkommende er en fare for seg selv eller omgivelsene sine, sier Barth.
Etter denne hendelsen blir det vel så viktig å vurdere om trusselen er omvendt, om den kommer fra omgivelsene, ifølge Barth.
– Selv om det trolig er mer utfordrende med flere faktorer som må tas med i ligningen.
Barth vil ikke kommentere om den domfelte er tidligere straffet.
– Vi kan få inn folk fra miljøer der trusler, represalier og konfrontasjoner er vanligere.
Han understreker at de anser det som en svært sjelden hendelse, og at det er trygt å gå på jobb i friomsorgen.