JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eriksson vil redusere sykefraværet

Mandag legges siste hånd på den nye avtalen om inkluderende arbeidsliv.

Etter det NTB kjenner til, er avtalen ferdigforhandlet allerede, men med noen detaljer og formaliteter som må på plass før signering. Arbeids- og pensjonspolitisk råd skal behandle avtalen i sitt møte tirsdag, før den senere på dagen skal undertegnes av partene i arbeidslivet og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

Den nye avtalen skal vare i fire år.

Den første IA-avtalen ble undertegnet i desember 2001, og den siste gikk ut 31. desember i 2013. Forhandlingene om den nye avtalen er blitt ledet av statssekretær Kristian Dahlberg Hauge (Frp) i Arbeidsdepartementet.

Formålet med den siste IA-avtalen da den ble underskrevet i 2010, var tredelt: Den skulle få ned sykefraværet, få funksjonshemmede ut i arbeidslivet og få folk til å stå lenger i arbeid.

Behov for forenklinger

Selv om sykefraværet har gått ned, har avtalen fått mye kritikk - blant annet fra dagens arbeidsminister.

– Sykefraværet er fortsatt for høyt. Det er både behov for forenklinger i sykefraværsoppfølgingen og nye virkemidler for å bidra til å redusere sykefraværet, sa Eriksson før jul.

Han har også har tatt sterkt til orde for at eldre skal stå lenger i jobb, og at man særlig må gjøre mer for dem mellom 62 og 67 år.

Særskilt kvinnefravær

Da forhandlingene startet i desember, ble det sagt at det som omtales som det særskilte kvinnefraværet i norsk arbeidsliv, ville bli et viktig tema. Norske kvinner er over 70 prosent mer sykmeldt enn menn, uavhengig av stilling.

– Vi trenger å skjønne mer av hvorfor det er slik. Har det noe med samfunnsstrukturen å gjøre eller kvinnerollen, at man skal lykkes på jobb og i fritiden og samtidig være en supermor? Vi vet for lite om dette, sa Gunnar Larsen, kommunikasjonsdirektør i arbeidsgiverforeningen Spekter, til NTB.

HMS og rusforebygging

YS har vært opptatt av det forebyggende HMS-arbeidet og har jobbet for å styrke dette ytterligere i den nye avtalen.

Helsedirektoratet har også gått inn for at rusforebygging blir en del av avtalen.

YS-leder Jorunn Berland mener det er usikkert hva slags arbeidsliv vi hadde hatt om ikke IA-avtalen hadde kommet for tolv år siden.

IA-avtalen trigger partene

– Gjennom stadig informasjon og opplæring i arbeidslivet danner det seg en bevissthet om arbeidet med inkludering. Det er en bevissthet vi sannsynligvis ikke hadde hatt uten IA-avtalen. Denne avtalen trigger partene og myndighetene til å finne løsninger, sa Berland da YS samlet alle sine representanter i de fylkesvise IA-rådene.

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) har også forventninger til en ny avtale, siden den forrige avtalen ikke ble noen suksess for de funksjonshemmede.

– Vi ønsker at partene i IA-avtalen kommer med tydelige forpliktelser når det gjelder sin egen rolle for å få funksjonshemmede i arbeid, sa FFOs generalsekretær Liv Arum til NTB da forhandlingene begynte.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse