JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Turnus

Fengsel slår alarm: – Når vi mister 15 av 30 ansatte er det dramatisk

Mange har gått videre til jobber i Nav og helsevesenet.
Ifølge tillitsvalgt Marina Sørensen kunne fengselet blitt en mer attraktiv arbeidsplass med en mer pendlervennlig turnus.

Ifølge tillitsvalgt Marina Sørensen kunne fengselet blitt en mer attraktiv arbeidsplass med en mer pendlervennlig turnus.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Hustad fengsel, med 60 varetekts- og domsplasser på høy og lav sikkerhet, sliter med å opprettholde bemanninga.

Mange har sluttet, forteller NFF-tillitsvalgt Marina Sørensen.

– Når vi mister 15 av 30 ansatte er det dramatisk, sier fengselsbetjenten.

Driften reddes med nyutdannede fengselsbetjenter, som gjennomfører et pliktår etter endt utdannelse.

På halvannet år har de hatt ti, men alle drar videre, beklager Sørensen.

Fast ansatte fikk nok

Helgene er spesielt utfordrende. Fengselet fikk ikke dispensasjon til å drifte med 12-timersvakter, som kunne vært mer i samsvar med arbeidsstyrken.

– Da vi ikke fikk dispensasjon for å gå 12 timer på helg, var det dråpen som fikk flere til å si opp.

Siden i fjor har mange fast ansatte forlatt Hustad til fordel for jobber i Nav og helsevesenet.

Helgevaktene er på ti timer. Mange har vurdert det som for tøft.

– 10-timersvakter betyr mange overlappinger og utrolig lite kontinuitet. Det trengs mer folk enn med 12-timers, og fire vaktlag istedenfor to. Det er ofte vanskelig å avvikle pauser. Ved sykdom får vi store problemer med å dekke opp, sier Sørensen.

Hjem til familien

Geografien demper lysten til å søke jobb her ute ved Mørekysten. Naturen er vakker, til tider dramatisk, men stedet ligger et stykke unna det meste.

Ifølge Marina Sørensen kunne fengselet blitt en mer attraktiv arbeidsplass med en mer pendlervennlig turnus.

– De fleste her har ikke noen tilknytning til området. De trenger en turnus der de har mulighet til å reise hjem og ha friperioder. Kanskje noen pliktårsbetjenter hadde valgt å bli, sier Sørensen.

Rusmestringsenheten er stengt, og ei hel avdeling er lagt i dvale i mangel av betjenter.

Resten av fengselet begynner å fylles opp, blant annet med overføringer fra Trondheim fengsel, der ei avdeling for tida er under oppussing.

Sommerturnusen består av 12-timersvakter, for å få det til å gå rundt, men så er det tilbake til normalen fra høsten.

– Det er dramatisk. 10-timers turnus i helgene er ikke forsvarlig. Situasjonen er prekær nå som vi mister så mange. Men Kriminalomsorgsdirektoratet hører ikke på oss, sier Sørensen.

Hustad fengsel, med 60 varetekts- og domsplasser på høy og lav sikkerhet, sliter med å opprettholde bemanninga.

Hustad fengsel, med 60 varetekts- og domsplasser på høy og lav sikkerhet, sliter med å opprettholde bemanninga.

Eirik Dahl Viggen

Dette sier Kriminalomsorgen

Kriminalomsorgens region vest har ansvar for å gi dispensasjon for 12-timersvakter. Tross påtrykk fra den største fagforeninga, NFF, har det likevel ikke blitt innført.

– Fra vår side ønsker vi å gi dispensasjon til 12-timersvakter i region vest når det foreligger lokal enighet. Men vi har så langt ikke gjort det siden partene ikke er enige, det sier regiondirektør i region vest, Ketil Schreiner Evjen til NFF-magasinet.

For mens NFF ønsker det, har fengselsbetjentenes konkurrerende fagforening, Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY), nektet å inngå en avtale.

De mener det er for lite bemanning til å gå mer enn normalarbeidstid. Skal de gå med på noe, krever de noe til gjengjeld.

Skjuler mannskapsmangel

Gjert Tore Gjertsen, regiontillitsvalgt for KY i region vest, godtar ikke 12-timersvakter uten videre.

– Slik vi ser det, vil 12-timersvakter bare være med på å tildekke en stor mangel på bemanning, på Hustad og i region vest. Det vi trenger er flere stillinger, sier Gjertsen til NFF-magasinet.

Kompensasjon må i så fall på plass. Det kan skje i form av lønn, men også i form av mer fri til å hente seg inn etter de lange vaktene.

Gjertsens foreslår å i løpet av 15 uker fjerne fire vakter. Det ville gitt en utnyttelsesgrad i turnus på 94 prosent. Det ville gitt litt mer tid til restitusjon, ifølge Gjertsen.

– Vi ber om litt tilbake, men får ingenting. Hadde arbeidsgiver villet gi noe tilbake i form av høyere lønn eller mer attraktiv turnus, kunne det blitt mer attraktivt å jobbe på Hustad og andre steder.

Kan innføres uten enighet

Region vest mener man ikke avhengig av enighet mellom partene på regionalt nivå for å innføre 12-timersturnus, men ifølge regiondirektør Evjen er det tradisjon for at slikt bestemmes med konsensus.

Region vest har innvilget noen turnuser uten at det foreligger konsensus, og de vurderer å gjøre det også til høsten.

Regiondirektør Evjen forsikrer at alle ansatte i slike tilfeller har anledning til å reservere seg mot 12-timers vakter.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse