JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengselsfolk tar nettkurs i seksuell helse

Synes du som ansatt det er utfordrende å prate om seksualitet med de innsatte eller kolleger? Nå kan du etterutdanne deg gratis i arbeidstiden slik at du kan føle deg tryggere.
Seksuell åpenhet i fengsel vil få store positive konsekvenser, mener fengselsansatte.

Seksuell åpenhet i fengsel vil få store positive konsekvenser, mener fengselsansatte.

colourbox.com

nina.hanssen@lomedia.no

I nettkurset som lanseres på virksomhetsportalen for statlig ansatte i februar, blir du møtt av ressurspersoner som vil øke din kunnskap om både seksualitet, kulturforståelse og gi deg gode verktøy for at du skal ta de gode samtalene med fengslede og domfelte enkeltvis eller i samtalegrupper.

Bak kursopplegget står blant annet en ressursgruppe ledet av foredragsholder og gründer av Nytfestivalen Kjersti Helgeland. Sammen med blant annet fengselsbetjent Anders Velten fra Oslo fengsel har hun laget et nettkurs tilgjengelige for alle.

Duoen bak nettkurset har siden 2020 vært med i prosjektet Seksualomsorg i kriminalomsorgen.

NYTT KURS: Kjersti Helgeland og fengselsbetjent Anders i Oslo Fengsel er fornøyde med at nettkurs i seksuell helse er tilgjengelig på KRUS.

NYTT KURS: Kjersti Helgeland og fengselsbetjent Anders i Oslo Fengsel er fornøyde med at nettkurs i seksuell helse er tilgjengelig på KRUS.

Nina Hanssen

Velten var opprinnelig IT-mann, men ønsket heller å jobbe med mennesker, så han omskolerte seg og ble fengselsbetjent i voksen alder.

– I Oslo fengsel har vi de siste årene hatt flere samtalegrupper om seksualitet og relasjoner med opptil åtte deltakere og fått positiv respons. Jeg liker å drive med dette, men vet at andre kolleger ikke synes det er like lett å snakke åpent om seksualitet eller seksuell helse. Nå får alle muligheten til å øke sin kunnskap og bli tryggere, sier han.

Med noen tastetrykk er det lett å lage seg en bruker og komme inn i kursportalen. I tillegg til Sannerud møter du duoen Velten/Helgeland og andre ressurspersoner som guider deg gjennom fagstoff og sendinger fra Røverradioen, kulturhistorieinnledninger og diskusjonsopplegg, samt oppgaver som du kan svare på anonymt gjennom kurset.

– Jeg tenker at dette kurset er enkelt å følge. Presentasjonen av stoffet er veldig variert, og det er ikke eksamener, men ulike oppgaver som du kan bruke tid på alene eller sammen med kolleger. Det beste er om flere fra samme arbeidsplass tar kurset sammen, sier han.

Ikke bare puling

Direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, Lise Sannerud, mener de som gjennomfører dette kurset er med på en viktig kulturendring i norsk kriminalomsorg.

– Vi må bryte tausheten og innlemme seksuell helse i vårt arbeid slik at det blir like naturlig som å snakke om fysisk helse, arbeid og relasjoner. Vårt mål med å sette seksuell helse på dagsorden for både innsatte og ansatte er å bidra til bedre livskvalitet, mestringsfølelse og en bedre tilbakeføring til samfunnet, sier Sannerud i en velkomstvideo som er en del av kurset.

Fengselsbetjent Velten sier at de ble møtt med litt skepsis da prosjektet startet i Oslo fengsel, og mener det viser at det er behov for økt kunnskap da seksuell helse handler om veldig mye. I kurset kan deltakerne blant annet høre et program i Røverradioen om man blir lesbisk av å sitte i fengsel, hvilke kreative løsninger det finnes for utløp av seksuell frustrasjon og hva slags kvinnesyn det er i mannsfengslene. Alt handler om å ta diskusjonen åpent.

Les også: «Seksuell helse» er lagt på is i fengselet: – Kvinner skal vel ikke ha et underliv

– Jeg tenker at vi er med på en liten revolusjon for å få til en systemendring der det blir mer normalt å prate om seksualitet og seksuell helse, ikke bare bak murene, men også ellers i samfunnet. Får vi mer åpenhet om dette i alle deler av samfunnet, vil det få store positive konsekvenser. Og det vil gi bedre livskvalitet til alle, sier fengselsbetjenten.

Anders Velten

Anders Velten

Nina Hanssen

Kjersti Helgeland er både stolt og glad for at kurset om seksuell helse nå er det andre kurset som Krus tilbyr. Det første var «Play it right», et samtaleverktøy for å snakke med unge domfelte om seksualitet og grenser. Det hadde en e-læringsdel, men også fysisk samling, verktøykasse med samtalekort og en ressursbok.

Les også: Livet i ufrivillig sølibat er nedbrytende, forteller innsatte. Disse to har fått penger til å hjelpe dem

Hun sier at disse kursene utfyller hverandre og vil gjøre de ansatte mer trygge på å forholde seg til innsatte og domfeltes seksualitet. I kurset tar hun også deltakerne med gjennom et kulturhistorisk blikk på seksualiteten via en presentasjon som kanskje ikke egner seg i åpent landskap eller på offentlig transport. For kurset kan du ta når og hvor du vil. Helgeland håper at ansatte vil få lov å bruke arbeidstiden på å ta kurset som til sammen vil utgjøre cirka to arbeidsdager.

– Det beste er å bruke litt tid på hver modul og diskutere det du lærer underveis med andre kolleger, eller holde en liten presentasjon om det du har lært etterpå, sier hun.

Skam forbundet med seksualitet

Helgeland forteller at vår seksualitet er preget av miljøet vi vokste opp i. I mange kulturer er nakenhet, sexlyst eller onani forbundet med skam og synd. Religionens syn på seksualitet har stor påvirkning, og også i Norge er samfunnets syn på seksualitet sterkt preget av kristendommen.

– Vi prøver i kurset å slå hull på en del myter og forklarer hvorfor temaene er så skambelagt og hvordan pornoindustrien kanskje har gjort dette enda verre. Hvordan vi prater om seksualitet har en stor betydning, sier hun.

Kurset er krydret med små faktabokser, der man nok kan få oppklart noen misforståelser.

– Ta aldri for gitt at vi forstår andre menneskers tanker, holdninger og handlinger knyttet til seksualitet. Vi vet ikke hvilke erfaringer folk har i bagasjen på dette område. Det viktigste vi ønsker at kursdeltakerne skal sitte igjen med, er at de skal være nysgjerrige og åpne ovenfor andre mennesker, sier hun.

Kraften

«Noen tror den seksuelle delen av oss sitter mellom beina. Men den sitter like mye mellom ørene. Den er både fysisk og psykisk. God seksuell helse er med på å holde oss friske og i trivsel. Dårlig seksuell helse gjør oss mer utsatt for sykdommer og mistrivsel», står det å lese i forordet til tidligere helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Kurset er utviklet av Krus med konsulenthjelp fra Helgeland som driver firmaet Sustainable Passions, og med finansiering fra Helsedirektoratet. Kurset er basert på kunnskap og erfaringer fra prosjektet «Seksualomsorg i kriminalomsorgen», som startet i Oslo fengsel i 2020. Nå er fengselsbetjent Anders Velten glad for å kunne tilby alle kolleger i hele etaten et nytt nettkurs som består av tre hoveddeler: Hva er seksualitet? Hvordan snakke om seksualitet? og Innsattes/domfeltes seksualitet som til sammen utgjør ni moduler.

– Det skal være lærerikt, men også morsomt å ta dette kurset som i tillegg til faktakunnskap og refleksjonsoppgaver også har quizer og videoforedrag. Du kan hvor som helst stoppe kurset og returnere for å fullføre senere. Jeg håper så mange som mulig tar kurset, sier Anders Velten.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse