Debatt
Fengselsskolen bør bli ei bachelorutdanning uten lønn, skriver NFF-nestlederen
LØNNSKAMP: Aspirantene ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter får lønn under utdanning. Det vil nestleder i NFF, Tommy Fredriksen, ha slutt på.
Frank Holtschlag/nyebilder.no
Det har kommet spørsmål om hvorfor det er vanskelig å få lønnsendring i lokale og sentrale forhandlinger.
Og det har kommet spørsmål om hva forbundet gjør for at medlemmene skal få lønnsøkning. Det enkle svaret på det første spørsmålet er at det er altfor lite penger i potten. Det ufordelaktige svaret er at det er en grunn til nettopp det.
Norge har en svært konkurranseutsatt økonomi og det er frontfaget som setter standarden for hvor mye det kan forhandles om også i staten. Det er dette resultatet og hovedsammenslutningenes innretning til krav som avgjør om det blir et generelt tillegg, justeringer eller lokale lønnsforhandlinger også i vår etat.
Som en følge av pandemien ble resultatet i frontfaget i fjor mindre enn lønnsglidningen og lønnsoverhenget fra året før i staten, men ved å flytte virkningstidspunktet fra våren til høsten ble det litt å forhandle om likevel. Ulempen er imidlertid at det da i år blir mindre «friske» midler å forhandle om, fordi glidningen og overhenget igjen blir større som følge av at virkningstidspunktet i fjor ble flyttet til høsten.
Mye lest: Fengselsbetjent Petter (36) studerer på si: – Det føles ikke like trygt å være statlig ansatt lenger
Samfunnskritisk
Det er på andre måter forbundet må fronte krav for at medlemmene skal verdsettes og anerkjennes. Alle samfunnskritiske yrker garanterer for velferdsstaten, men velferdsstaten garanterer ikke for alle samfunnskritiske yrker. Velferdsstaten gir høyere studier og lønn i politi og helse, men ikke kriminalomsorgen. Slik kan det ikke fortsette.
Det er spesielt, da tjeneste mot ytelse mellom arbeidsgiver og arbeidstaker ikke er annerledes i kriminalomsorgen enn i politiet og helse. Likevel er vi akterutseilt. Uten en kunnskapsbasert kriminalomsorg stopper Norge å være en fullverdig velferdsstat. Denne kunnskapen må verdsettes også i vår etat.
Kriminalomsorgens absolutte akilleshæl er lønnsramme 39. Denne rammen er årsaken til at ikke bare verksbetjenter og fengselsbetjenter hvert år faller på listen over de best betalte yrker, men årsaken til at alle i etaten akterutseiles. Nettopp fordi rammen gir for dårlig lønnsutvikling må det settes av lønnsmidler i lokale forhandlinger også her som ellers kunne og burde bli benyttet på andre stillingskoder. Det er her forandringen må begynne.
Denne skaper debatt: Lavtlønte skal løftes – selv om det er krise. Forbundslederne forklarer hvorfor
Bachelor
Det aller viktigste for lønnsøkning i kriminalomsorgen er at Krus må gå fra å være et høyskolekandidatstudium med bachelorpåbygg til å bli en fullverdig høyskole uten betalt etatsutdanning. For å kunne konkurrere mot politi og helse om rekruttering følger derav ny ramme og ny lønnsdannelse. Inntil så skjer er det fire kritiske momenter som må på plass.
For det første må fengselsbetjenter med bachelorpåbygg over i ny ramme allerede nå i årets mellomoppgjør. De må over i samme ramme som miljøarbeiderne, EK eller få en egen ny ramme. Uansett må de over i ramme som anerkjenner og verdsetter bachelor.
For det andre må lønnsramme 39 justeres opp med to nye alternativer i mellomoppgjøret nå. De aller fleste medlemmene er i alternativ 10 og vil falle ut av rammen dersom de «får» ved gruppeinnretning i 2.5.1. Rammen burde vært justert i hovedoppgjøret i fjor, men ble ikke innfridd. Det medførte at vi har måttet kjempe for at 50 medlemmer skal få ved ansiennitetsstige i rammen. Slik kan det ikke fortsette.
For det tredje må alle verksbetjenter og fengselsbetjenter som ikke får bachelorpåbygget over på ny lønnspolitikk. Annen utdanning, etterutdanning, videreutdanning, kurs og arbeid i ulike tjenestegrener og på ulike tjenestesteder må akkrediteres som lønnsdrivende insentiver som det gjorde i politiet, da deres etatsutdanning ble høyskole. De fikk ny ansiennitetsstige mellom 10 og 16 år, og mellom 20 og 28 år.
Mye delt: Under korona vet ingen lenger hvor løslatte utenlandske fanger blir av, sier Yury i Frelsesarmeen
Pliktåret
For det fjerde må pliktåret vekk og erstattes med teori og praksisarbeid, akkurat som politi og helse. Det er illustrerende at det i helse konkurreres om studentene med bonusavtaler i ferietjeneste, mens studentene i vår etat står med lua i hånda etter obligatorisk mottatt varsel om oppsigelse. Det må bli mer ettertraktet å få de nyutdannedes underskrift. Dette er dessverre også politiet milevis unna å få til.
Krus skal fortsatt være en mindre akademisk orientert profesjonsutdannelse hvor praksis står i fokus, men på et litt høyere nivå enn i dag. Krus må bli fullverdig høyskole.
Effekten av dette er at alle i kriminalomsorgen vil få en bedre tilgang til lønnsøkning. Også våre medlemmer i de gjennomgående stillinger vil kunne bli avlønnet høyere og nærme seg tilsvarende sammenlignbare stillinger i Kommunesektoren. Det gjør at vi kan løfte mellomledere og ledere også.
Det vil bli mer krevende å komme inn i etaten, men det blir mer anerkjent og verdsatt å være her, og det vil gagne alle som allerede er her i dag.