Forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor og forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels og Friomsorgsforbund er enige: Lavtlønte skal løftes.
Erlend Angelo og Jan-Erik Østlie
LO krever ekstra tillegg for lavtlønte i lønnsoppgjøret:
Lavtlønte skal løftes – selv om det er krise. Forbundslederne forklarer hvorfor
Å løfte de som tjener minst er like viktig selv om krisa er stor. Forbundslederne i HK og NFF støtter helhjertet opp om budskapet fra LO sentralt.
aurora@lomedia.no
– I hvert eneste oppgjør kjemper vi gjennom ekstra tillegg for de lavtlønte. Dette er LOs varemerke og solidaritet i praksis. Også i dette mellomoppgjøret vil lavlønnsbransjene blir prioritert, lovet LO-leder Hans-Christian Gabrielsen da han tirsdag la fram LOs hovedkrav foran lønnsoppgjøret i 2021.
LOs representantskap vedtok en tariffpolitisk uttalelse der de fastslås at «LO vil sikre medlemmenes kjøpekraft og prioritere seriøsitet, likelønn og å motvirke lavlønn».
Les også: Dette er LOs krav til årets lønnsoppgjør
Under tirsdagens debatt fikk denne uttalelsen full støtte fra Christopher Beckham som er forbundsleder i Handel og Kontor i Norge.
– Det er gjennom lavlønnstillegg at vi klarer å dra opp de som ikke har høy lønn og ujevne ulikhetene. Det er kjempeviktig for mange av våre overenskomster, så folk ikke blir hengende etter over tid, sier Beckham til FriFagbevegelse.
Saken fortsetter under bildet.
– Det er alltid viktig for oss å utjevne forskjeller og ikke skape mer ulikhet, ved å dra de som er nederst ved bordet lenger opp. Det er kjempeviktig for å få den utviklingen vi ønsker, sier HK-leder Christopher Beckham.
Erlend Angelo
Overfor FriFagbevegelse forklarer han at det å løfte dem som tjener minst, alltid er viktig for LOs tredje største forbund, også i den krisesituasjonen vi står i på grunn av koronapandemien.
– Det er alltid viktig for oss å utjevne forskjeller og ikke skape mer ulikhet, ved å dra de som er nederst ved bordet lenger opp. Det er kjempeviktig for å få den utviklingen vi ønsker, sier Beckham.
Hva tjener folk? Dette er snittlønna i over 350 yrker
Ville prioritere lavtlønte høyere
Også forbund i staten er tydelige på at de lavtlønte må få et løft.
Forbundsleder Torbjørn Bongo Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) tok i debatten til orde for at de som tjener minst, må prioriteres først og fremst, altså også foran likelønn.
Han leverte inn et forslag som hadde et tillegg til det som var foreslått for de lavtlønte: « … å motvirke lavlønn gjennom å prioritere høyest de som har minst».
Dette forslaget ble nedstemt tirsdag, men fikk støtte fra Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).
Forbundsleder Asle Aase forklarer at medlemsmassen i NFF rommer både høyt utdannede og de som ikke har høyere utdanning.
– Det er en variert gruppe, med mye kvinner. Likelønn er alltid viktig for NFF. Det som er en stor utfordring i tillegg, er at vi har stor gruppe med en lønnsramme som har blitt hengende etter de siste oppgjørene. Staten har ikke ønsket å vedlikeholde lønnssystemet, eller å gjøre grep sentralt så vi kan heise opp noen grupper med økt grunnlønn, sier han til FriFagbevegelse.
Saken fortsetter under bildet.
– Vi har stor solidaritet med dem som har mistet jobben under pandemien, eller som er permittert og går på dagpenger. At oppgjøret ikke ble så godt i fjor kan vi forstå, men det er viktig å adressere den misnøyen som er blant våre medlemmer, sier forbundsleder Asle Aase i NFF.
Jan-Erik Østlie
Fengselsbetjentene henger etter
– Det er problemer med flere rammer, men det er særlig lønnsramme 39, hvor alle fengselsbetjentene er, som er betraktelig dårligere enn andre. Det går 28 år før du når topplønn, sier forbundslederen.
Og på SSBs oversikt over gjennomsnittslønn i drøyt 350 yrker, kommer fengselsbetjentene på plass 204, forklarer Aase.
– Det er 120.000 kroner per år i forskjell mellom førstelinja i kriminalomsorgen og i andre sammenlignbare yrker, sier han og viser til politibetjenter, som havner på plass nummer 117 i SSBs oversikt.
Aase understreker at de stiller seg bak frontfagsmodellen, men mener at staten som arbeidsgiver ikke er sitt ansvar bevisst når det gjelder de lavtlønnede gruppene.
– Våre medlemmer utfører samfunnskritisk virksomhet, og går på jobb hver dag, med alle de farer det medfører. Men jobben de gjør blir ikke anerkjent eller verdsatt godt nok. Derfor jobber vi hvert år få løftet de lavtlønte.
Og dette er ikke mindre viktig i krisesituasjonen Norge står i nå, mener Aase.
– Vi er en del av LO stat og vi har stor solidaritet med dem som har mistet jobben under pandemien, eller som er permittert og går på dagpenger. At oppgjøret ikke ble så godt i fjor kan vi forstå, men det er viktig å adressere den misnøyen som er blant våre medlemmer.
Les debattinnlegget: «Koronakrisen viser hvorfor vi trenger sosialdemokratiet», skriver Are Tomasgard
– Kan ikke bare la det skure og gå
Han viser til at 60 prosent stemte nei i uravstemningen i fjor, og at det ikke bare skyldtes fjorårets oppgjør, men at de lavtlønte blir hengende lenger og lenger etter.
– Vi hadde store planer for i fjor, men det ble havari på det.
– Vi håper å komme et stykke videre i årets oppgjør. Jeg er også glad for at også andre i offentlig sektor gir uttrykk for at vi må få til noe her. Vi har jobb å gjøre, med så mange med lav lønn kan vi ikke bare la det skure og gå.
To sider av samme kamp
Under debatten tirsdag sa nestleder Ellen Dale at også Norsk Tjenestemannslag (NTL), som organiserer ansatte i staten og i virksomheter med statlig tilknytning, at de har klare ambisjoner om å løfte de lavest lønte. Hun understreket samtidig at det ikke må skapes en motsetning mellom å prioritere likelønn og lavlønn.
– Det er to sider av samme kamp, sa hun.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Kleskjede tilbyr seks timer i uka: – Jeg har slåss for å øke kontraktene, men kom ofte i en kjip situasjon
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes