JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
IKKE NOK: Det holder ikke bare å vaske hendene når en pandemi rammer samfunnet. Da trenger folk  felleskap og trygghet. Det kan bare sosialdemokratiet gi, mener Are Tomasgard.↔

IKKE NOK: Det holder ikke bare å vaske hendene når en pandemi rammer samfunnet. Da trenger folk felleskap og trygghet. Det kan bare sosialdemokratiet gi, mener Are Tomasgard.↔

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Debatt

«Koronakrisen viser hvorfor vi trenger sosialdemokratiet», skriver Are Tomasgard

Norges vei fra å være ett av Europas fattigste land ved inngangen på 1900-tallet, til å bli ett av de rikeste hundre år senere, handlet ikke bare om tilgang til rike naturressurser.
16.02.2021
14:54
19.02.2021 11:42
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Det handlet også om kontroll over verdiene og om å fordele dem. Det handlet om å utvikle teknologi, kompetanse og samarbeidsmodeller.

Men aller mest handlet det om å bygge fellesskap og skape tillit.

Under koronakrisen har vi sett verdien av dette fellesskapet. Vi har opplevd hvor viktig en sterk og tilnærmet gratis offentlig helsetjeneste over hele landet er for tryggheten vår. Det er denne som har lagt grunnlaget for en helhetlig respons på covid-19-pandemien, der hjelpen du får ikke avhenger av hvilket sykehus du har råd til å få behandling på.

Vi har sett hvor viktig det er med inntektssikring som pensjoner, trygder, dagpenger og sykelønn. Gjennom dagpengeordningene og sykelønnsordningen var det norske samfunnet klare til å møte nedstengningen i mars i fjor. Erfaringene var ikke at sykelønnsordningen er for raus eller omfattende, men at den omfatter for få.

Kronikk: «Sykmelding – fra rettighet til oppsigelsesgrunn». Ebba Wergeland forklarer

Verdien av det organiserte arbeidslivet kan ikke overdrives. På overordnet, nasjonalt nivå betød det organiserte arbeidslivet at arbeidsgiverne og arbeidstakerne kunne sette seg ned sammen med myndighetene og diskutere hvordan landet skulle komme seg best mulig gjennom koronakrisa. På den enkelte arbeidsplass betød det at partene kunne sette seg ned og diskutere rammene rundt permitteringer, innskrenkninger – og koronatiltak for dem som ikke ble permittert.

For oss som skal ivareta arbeidstakernes interesser ble det veldig tydelige hvor viktige partssamarbeidet var da koronakrisa inntraff – særlig i tider med en høyreregjering. Regjeringas første tanke var som vanlig å kutte formuesskatten. Det organiserte partssamarbeidet sikret at LO fikk satt arbeidstakernes interesser på dagsorden, og kunne jobbe for lønnskompensasjonsordning, et bedre permitteringsregime og andre ting som styrker arbeidstakerne i koronahåndteringen.

Alt dette handler om å bygge tillit. Tillit er ikke noe én får: Tillit må bygges over tid. Pandemien minnet oss om at høy tillit til hverandre – og sterk solidaritet med hverandre: Det er Norge på sitt aller beste!

Mange mener at det ikke har noen betydning hva vi stemmer.

Feil! Det har stor betydning!

Når Høyres svar på nær sagt enhver samfunnsutfordring ser ut til å være lavere formuesskatt, er det fordi dette er sak nummer én for Høyre. Mens Jonas Gahr Støre og andre politikere fra sosialdemokratiet lytter til LO og LO-forbundenes mange tillitsvalgte rundt omkring i landet, reiser Erna Solberg rundt til bedriftseiere som ønsker lavere skatt.

Selv om Senterpartiet har nærmet seg Arbeiderpartiet politisk på 2000-tallet, så er det ikke arbeidsfolks interesser og fagbevegelsen som er deres hovedsak: LO og fagbevegelsen har de siste årene jobbet intenst for å få på plass en ordning med pensjon fra første krone. Først gjennom tariffoppgjørene, og senere gjennom Stortinget. Men pensjon fra første krone koster arbeidsgiverne cirka 2.000 kroner per ansatt per år, og er du jordbærbonde med 50 utenlandske jordbærplukkere, blir regninga på 100.000 kroner. Det er derfor ikke overraskende at Senterpartiet har valgt den samme forhalingstaktikken som arbeidsgivernes andre interessepartier.

Analyse: «Dette vil påvirke hvordan lønna di blir i årets lønnsoppgjør». Torgny Hasås forklarer

Dette dreier seg om interesser, og det handler om at endringer kommer litt etter litt i et stabilt demokrati.

Det har Erna Solberg og hennes regjeringsvarianter på høyresiden vært dyktige til. De har bygget ned – litt etter litt.

Vi ser det nå på viktige samfunnsinstitusjoner som Nav, Folkehelseinstituttet, NVE og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Ostehøvelkutt kaller vi det – ABE-reform kaller høyresiden det.

Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre har parallelt med kuttene i slike institusjoner, samtidig kuttet skattene mest til de som har mest.

Litt etter litt – år for år.

Til sammen skattekutt på 30 milliarder, mye til de som har mest.

Dette er en politikk som over tid blir mindre og mindre sosialdemokratisk, og mer og mer urettferdig. Det landet trenger nå, er mer sosialdemokrati – ikke mindre!

Bare gjennom bedre fordeling og sterkere fellesskap kan vi møte de store oppgavene som venter oss på 2020-tallet.

Flere hundre tusen nordmenn skal tilbake i arbeid.

Velferdsstaten skal være for alle.

Vi skal sikre en trygg oppvekst, en god skole og en raus omsorg for våre eldste.

Vi må sikre behandling i verdensklasse hvis du blir syk, uansett hvem du er, og hvor du bor.

Vi skal bidra til å redde verden fra klimakrisen, og gjennom det også sikre norske arbeidsplasser i en tid der markedene endres og krever klimavennlige varer og tjenester.

Debatt: «For oss vanlige arbeidstakere er 10 millioner i lønn mye. Det er for mye», skriver Christoffer og Richard

Dette skal vi gjøre samtidig med at vi utvikler olje- og gassproduksjonen videre. Så lenge verden bruker olje og gass, er det en fordel at vi leverer olje med lavt CO₂-innhold og med de laveste CO₂-utslippene under utvinning.

Etter hvert som vi bygger opp fornybar energiproduksjon, vil fossil energiproduksjon gå tilbake. Og etter hvert som vi bruker mer sirkulerbare materialer, vil resirkulering bli de urbane gruvene som i økende grad overtar for de tradisjonelle gruvene.

Men dette skjer ikke i morgen – og det skjer ikke av seg selv.

Uten trygghet for arbeid, inntekt, bolig og velferd vil folk naturlig snu seg imot dem som endrer. Da vil tilliten forvitre, ikke bygges. I verste fall kan vi få trumpianske tilstander, der frustrasjon og forbannelse over sentralisering og økte verdier i sentrale strøk i lys av fraflytting, verdifall og håpløshet i andre deler av landene.

Derfor trengs den sosialdemokratiske samfunnsmodellen mer enn på lenge.

Kommentar: «Det er bare de rike i Norge som kan få enda mer, uten at det påvirker 'systemet'», skriver Svein-Yngve Madssen

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.02.2021
14:54
19.02.2021 11:42Mest lest

INSPIRASJON: Roy Samdahl håper kolleger i andre matbutikker går til anskaffelse av beskyttelseshansker.

INSPIRASJON: Roy Samdahl håper kolleger i andre matbutikker går til anskaffelse av beskyttelseshansker.

Katharina Dale Håkonsen

Kiwi-ansatte gruet seg til å håndtere panten. Så fant Roy en løsning

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

Kathrine Geard

Finn (75) snudde ryggen til kona et øyeblikk. Det ble starten på en enorm leteaksjon

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

By Pofka - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80178549

Busstreik i Litauen: Sjåfører truer med å reise til Norge

Ole Martin Wold

Nav strammet inn bruken av hjemmekontor. Da byttet Elise jobb

Sissel M. Rasmussen

Olav Rune og kollegaene jobber i kulda for å unngå permitteringer

Ingun Alette Mæhlum

Dilani (34) og familien har vært innestengt i kirka i åtte år

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

Christine Skårberg Dahl

Slik blir den nye lønna for energimontører i kommunale kraft- og nettselskap

VARSKU: Om ikkje LO-leiinga kjem på banen i straumpriskrisa, kan konsekvensen bli utmeldingar frå LO og partiflukt frå Arbeidarpartiet. Det er åtvaringa frå klubbleiarane Rune Sundt Larsen og Bent Andersen i Kongsberg-industrien.

VARSKU: Om ikkje LO-leiinga kjem på banen i straumpriskrisa, kan konsekvensen bli utmeldingar frå LO og partiflukt frå Arbeidarpartiet. Det er åtvaringa frå klubbleiarane Rune Sundt Larsen og Bent Andersen i Kongsberg-industrien.

Tormod Ytrehus

Industriarbeidarar: – Trist at LO-leiinga ikkje kjempar for oss

Kommentar

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Håvard Sæbø

«Tajik har grunn til å smile. Pensjon fra første krone er en suksess»

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

Hanna Skotheim

Hagen til rusavhengige i Oslo kan forsvinne

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Sidsel Valum

– Tvungen lønnsnemnd er også et nederlag for meg, sier kunnskapsministeren

TØFFE TIDER: Kriminalomsorgen er midt i et langtrukkent strømsjokk som bare ser ut til å fortsette.

TØFFE TIDER: Kriminalomsorgen er midt i et langtrukkent strømsjokk som bare ser ut til å fortsette.

Colourbox

Kriminalomsorgen fikk 50 millioner sist høst. Nå går alt til strømregninga

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

De flyr milliardærer og statsministeren. Nå krever pilotene tariffavtale

STATSBUDSJETT: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL har fortsatt store forventninger til statsbudsjettet, selv om regjeringen har varslet at de må spare.

STATSBUDSJETT: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL har fortsatt store forventninger til statsbudsjettet, selv om regjeringen har varslet at de må spare.

Ole Palmstrøm

Dette forventer NTL av statsbudsjettet

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Håvard Sæbø

Kampen mot sosial dumping: Her er regjeringens nye tiltak

Kronikk

De aller rikeste, som Kjell Inge Røkke, betaler omtrent 11 prosent skatt av inntekten sin, skriver Tiril Halvorsen og Trine Østereng.

De aller rikeste, som Kjell Inge Røkke, betaler omtrent 11 prosent skatt av inntekten sin, skriver Tiril Halvorsen og Trine Østereng.

Lise Åserud / NTB

«Det er ikke rikfolk som betaler mest skatt i Norge»

Utvalget som har jobbet med forslag til nytt navn på Norsk Tjenestemannslag: F.v.: Fredrik Oftebro, Martin Kvalvik, Mansoor Hussain, Henny K. A. Navarsete, Bjørn Halvorsen, Marit Martinsen Dahle, Sven Ivar Skodjevåg, Torgeir Homme og Tove Lise Granli.

Utvalget som har jobbet med forslag til nytt navn på Norsk Tjenestemannslag: F.v.: Fredrik Oftebro, Martin Kvalvik, Mansoor Hussain, Henny K. A. Navarsete, Bjørn Halvorsen, Marit Martinsen Dahle, Sven Ivar Skodjevåg, Torgeir Homme og Tove Lise Granli.

Tonje Karenina Pettersen/NTL

Navnedebatten i NTL: Nye forslag på bordet

Debatt

Spørsmålet vi står igjen med er hvor sterk streikeretten er for ansatte i offentlig sektor, skriver Guro Elisabeth Lind.

Spørsmålet vi står igjen med er hvor sterk streikeretten er for ansatte i offentlig sektor, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Bruken av tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken er farlig»