TILBAKEFØRING: Yury Zelentsov (48), kaptein i Frelsesarmeen, leder Safe Way Home, et program som bistår løslatte utlendinger fra norske fengsler tilbake til en ny tilværelse i hjemlandet.
Eirik Dahl Viggen
Tilbakeføring av løslatte fanger:
Under korona vet ingen lenger hvor løslatte utenlandske fanger blir av, sier Yury i Frelsesarmeen
Tilbakeføring av utlendinger som soner i Norge utføres i stor grad av Frelsesarmeens program Safe Way Home. Men under pandemien hindres hjelpearbeidet – og verken KDI eller politiet vet hva som skjer med de løslatte.
edv@lomedia.no
September-regnet øste ned på den shortskledde mannen som sto med ryggen mot porten utafor et høysikkerhetsfengsel på Østlandet. Kaptein Yury Zelentsov (48) hadde tidligere på kvelden fått telefon fra fengselet og lagt seg på hjul halvannen time for å rekke fram før mannen forsvant i mørket.
Zelentsov kjørte den løslatte utlendingen til et hotell på Gardermoen hvor mannen fikk på seg tørre klær, sørget så for flybillett og rakk å varsle Frelsesarmeen i den løslattes hjemland. Det er en av historiene om lite forberedte løslatelser under pandemien.
Mye lest: Nye fengsler i Agder kostet 900 millioner mindre enn planlagt
Ulik adgang
Tilbakeføringa av utlendinger som soner i Norge og som er pålagt utreise, utføres i stor grad av Frelsesarmeens program Safe Way Home.
Med et budsjett fra Kriminalomsorgen på bare 125.000 kroner, besøker Safe Way Home innsatte under soning, hjelper dem med flybilletter og plukker opp løslatte på flyplassen i hjemlandet.
Zelentsov, som leder Frelsesarmeens fengselsarbeid i Norge, brukte hver onsdag i sju år på å snakke med en innsatt fra Litauen.
– Først det femte året ble isen brutt, og vi kunne snakke om annet enn sport. Nå ringer han meg hver jul og påske for å fortelle hvordan det går, sier Zelentsov.
De kaller seg medvandrere, som gradvis bygger tillit og finner ut om den innsatte er motivert til endring. Det tidkrevende arbeidet har pandemien satt stopp for i de fleste anstaltene.
Koronatiltakene fungerer svært ulikt mellom fengslene. I enkelte avdelinger, som i Bergen, Halden, Stavanger og Kongsvinger, har Frelsesarmeens kapellaner fri tilgang på linje med fengselsprestene.
De fleste andre steder er de nå helt utestengt. Det har ført til en bratt nedgang fra 33 Safe Way Home-saker i hele Norge i 2019 til bare ni i 2020.
Denne skaper debatt: Fengselsansatte må forberede seg på 12-timers korona-turnus på kort varsel
Mangler oversikt
Foruten de ni, aner ikke Zelentsov hva som har skjedd med de utviste utlendingene. Flere skal ha fått hjelp fra Politiet under pandemien, med togbilletter hjem og fri passasje gjennom Sverige.
Kriminalomsorgsdirektoratet fører ingen oversikt over hvordan de utviste utlendingene ble håndtert, skriver informasjonskontoret der i en epost til NFF-magasinet.
Hvert fengsel håndterer selv kontakt med hjelpeapparat som Frelsesarmeen, og uttransport med Politiets utlendingsenhet.
Infoansvarlig hos PU kan fortelle oss at heller ikke de fører statistikk over uttransport av domfelte utlendinger.
Mye delt: Denne maska skal verne fengselsansatte. Den kan også bli ei dødsfelle, advarer fagfolk
Globalt nettverk
Frelsesarmeen arbeider i over 130 land. Det betyr at de har et verdensomspennende nettverk som kan bistå løslatte fra norske fengsler med å bli hentet på flyplassen, finne bosted, gjenopprette kontakt med familie eller etablere et annet positivt nettverk.
Frelsesarmeen har flere fortrinn, ifølge Zelentsov, som at utenlandske innsatte kan ha mer tillit til dem enn til fengselsansatte.
– Mange er i utgangspunktet veldig negativt innstilt til det offentlige i sine hjemland. For dem blir det en rolleblanding i norske fengsler når de samme ansatte som driver maktutøvelse også tilbyr hjelp og driver tilbakeføring.
Fått med deg denne? Sosialkonsulent Helene (34) har mistet det viktigste i jobben – møtet med mennesket det handler om
Hvem vil du ha som nabo?
Burde Norge ta mer ansvar for tilbakeføring av utlendinger som uansett er på tur ut?
Tilbakeføring av norske innsatte begrunnes med ønsket om et tryggere samfunn, en logikk som også burde gjelde dem som sendes ut av landet, mener Yury Zelentsov.
– Samfunnet har blitt internasjonalt. Barna våre kommer til å studere og jobbe i utlandet. Hvem vil du de skal møte på gata etter en kveld på kino? Et menneske fullt av hevntanker eller en som tar ansvar for livet sitt? Det gir ikke mening å skille på hvor de kommer fra, vi er alle naboer, sier han.
Hvordan gikk det med mannen i shorts? Bra, ifølge Zelentsov. Safe Way Home fortsatte kontakten med hele familien hans, siden mannens foreldre måtte sone lengre straffer i norske fengsler og ble fulgt opp av Frelsesarmeen.
Safe Way Home:
• Del av Frelsesarmeens fengselsarbeid.
• Retter seg mot utenlandske borgere som utvises etter soning.
• Fyller et tomrom der Kriminalomsorgen i liten grad driver tilbakeførende arbeid.
• Kan forebygge tilbakefall i hjemlandet, men også senere kriminalitet i Norge.
• Har til nå arbeidet mest mot østeuropeiske land, Frankrike og Sør-Afrika.
Det gir ikke mening å skille på hvor de kommer fra, vi er alle naboer.
Yury Zelentsov, kaptein i Frelsesarmeen
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre