Revidert budsjett
Fengslene får 45 millioner ekstra - kvinners soning er særlig prioritert
Regjeringen vil gi 45 millioner kroner til kriminalomsorgen, hvorav 15 millioner til kvinnesoning.
Sivilombudet advarte i mars om livstruende soningsforhold ved kvinneavdelingen på Bredtveit i Groruddalen.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Pengene regjeringen vil foreslå i revidert budsjett torsdag, skal tilføres i tillegg til det som er bestemt for i år.
Av summen skal 15 millioner skal gå direkte til kvinnefengsler og å bedre kvinners soningsforhold, skriver VG.
Regjeringen varsler også at Kriminalomsorgen får en priskompensasjon for de betydelige prisveksten som nå gjør innhogg i eksisterende budsjetter.
Størrelsen på denne blir kjent torsdag.
En akutt bevilgning
– 45 millioner er 45 millioner, og vi har jobbet lenge med å synliggjøre utfordringene med kvinnesoning. Det er å se som et tiltak opp mot den akutte situasjonen, sier forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).
Han tenker ikke bare på kvinnesoning, men det like akutte behovet for å unngå kutt som har betydelige konsekvenser for tjenestetilbudet i hele kriminalomsorgen.
– Trenden fra senere år med kun budsjettkutt ser i alle fall ut til å snu, sier forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).
Ole Palmstrøm
Aase er spent på hvordan revidert budsjett tar høyde for prisveksten på blant annet strømutgifter, som har bidratt til at Kriminalomsorgen planlegger innsparinger på nærmere 200 millioner kroner.
Retningsskifte
– Trenden fra senere år med kun budsjettkutt ser i alle fall ut til å snu, nå tilføres vi i alle fall midler. Men i framtida kan man ikke basere seg på ekstrabevilgninger og reviderte budsjetter, sier Aase.
– Kuttene fører til bemanningskrise, som medfører et presset arbeidsmiljø, som igjen medfører ansatteflukt vekk fra etaten, sykefravær og dårligere oppfølging av innsatte og domfelte. Denne onde sirkelen må stoppes, advarer forbundslederen.
Forbundslederen mener fengslene har for få ansatte for en forsvarlig faglig oppfølging, i tråd med vedtatt politikk.
– Ansattes arbeidssituasjon med vold og trusler er ennå ikke nok anerkjent og uten en skikkelig satsing på ansattes helse vil ansattflukten fortsette, sier forbundslederen.
Usikre tider i Fengsels-Norge: Tillitsvalgt Petter har tre klare råd til politikerne