VIL SAMARBEIDE MED AP/SP: Asle Aase, leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund vil ha en politikk som endrer kriminalomsorgen nå.
Nina Hanssen
Fengsel og kriminalomsorg:
Fengslene kutter i ansatte for å spare. Nå håper forbundslederen på gehør hos justisministeren
Leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund Asle Aase har vært hyppig intervjuet i sommer om virkningene av kuttene i norsk kriminalomsorg. Om kort tid skal han møte justisministeren.
nina.hanssen@lomedia.no
– Jeg vil at vi skal ha samme virkelighetsoppfatning, og at regjeringen kommer med en forpliktende plan for gjenoppbygging. Det handler både om penger og bemanning, sier han.
Må bygges opp igjen
Før han dro på sommerferie sendte forbundet brev til justisminister Emilie Mehl, der de beskrev en svært alvorlig og urovekkende situasjon i kriminalomsorgen.
Etaten har rapportert om et kutt på mellom 250–300 millioner kroner siden ABE-reformen, og de flate ostehøvelkuttene startet i 2015.
– Disse pengene er borte, og da de la ned våre åpne fengsler i 2019, ble vi en fattigere etat på flere måter. Etaten er bygd ned over tid, og det vil kreve mye å bygge den opp igjen og få folk både til å fortsette å jobbe her og rekruttere flere ansatte, sier han.
Kuttpolitikk: Livsfarlige kutt i fengslene: – Dette skal jeg se litt mer på, lover Støre
Kritisk for kvinnefengsler
Aase er glad for at statsråden nå har bedt om et møte med forbundet etter ferien som et svar på «krisebrevet». Han sier at situasjonen er spesielt forverret når det gjelder kvinnesoning etter at de la ned Osterøy og Sandefjord fengsel.
– Evje fengsel er nytt, men ble underfinansiert. I dag har de færre ansatte og diskuterer enda færre på natt. Det vil gå utover tryggheten for både ansatte og innsatte. Hvis vi er nødt til å ringe politiet for å åpne en dør, er vi på feil spor, sier han. Som også synes det er trist at Bredtveit fengsel har lagt i dvale en avdeling med mer åpen soning.
– Hvis folk som egentlig skal sone på lavere nivå må sone i høysikkerhetsfengsler, blir det oppbevaring og ikke rehabilitering. Dette er ikke en utvikling vi ønsker, sier Aase.
Nå mener han det haster med å få flere ansatte og gi mer og meningsfylte aktiviteter for de som sitter i fengsel. Også i friomsorgen trengs det mer ressurser da de har større oppgaver enn forventet.
Kraftig underskudd: Ansatte i Fengsels-Norge frykter for sikkerheten til sine kollegaer og de innsatte
En regjering med to ører
– Da vi fikk regjeringsskifte, ba vi om 100 millioner straks-kroner og fikk halvparten med lovnad om en dobling neste år. Det er en god start, og vi føler vi har en regjering som lytter til oss, sier han.
Ifølge Aase var Solberg-regjeringen totalt fraværende og lyttet ikke til fagbevegelsen. Nå har han en jevnlig dialog med justisdepartementet, men skulle gjerne sett mer til justisministeren ute i anstaltene. Da ville hun fått prata med ansatte, tillitsvalgte og lederne ute.
Han har store forventninger til en Ap/Sp-regjering og håper de i første møte i høst blir enige om en virkelighetsbeskrivelse før de begynner å jobbe med en stortingsmelding.
– Vi vil be om at vi sammen ser hva som trengs av ressurser og bemanning og lager en forpliktende plan sammen med regjeringen med enkelte satsingsområder. Vi må se de større linjene.
Folk endrer folk
Visjonen til kriminalomsorgen er «straff som virker». Verdiene de ansatte jobber for er mer åpenhet, trygghet og nytenkning. Men for å føle seg trygge, mener Aase det trengs mer ressurser.
– Mange har skjært ned på sine driftsbudsjett over tid, og nå må disse bygges opp igjen. Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) anslår at merforbruket i 2022 kan bli på nærmere 80–90 millioner kroner. Det er et merforbruk, ut over tildelte budsjettrammer, som er en konsekvens av en underfinansiering gjennom flere år, og som har skapt en strukturell ubalanse i driften av norsk kriminalomsorg, sier han.
NFF ønsker ikke at utviklingen fortsetter med mer innlåsing; at avdelinger settes i dvale, at fravær ikke dekkes opp, at bruken av vikarer reduseres og at grunnbemanningen reduseres. Det skaper ikke trygghet for noen.
Han er også bekymret for et høyt sykefravær i etaten.
– Vi må finne ut hvordan vi skal beholde og gjøre det mer attraktivt å jobbe i kriminalomsorgen. Folk skal ha et godt arbeidsmiljø, sier han.
Uten en systematisk opptrapping av bemanningen og driftsbudsjettene mener forbundet at heller ikke en tillitsreform vil kunne bli en realitet i kriminalomsorgen.
Aase frykter at etaten er på vei inn i en bemanningskrise da mange fengselsbetjenter slutter i jobben. Også i friomsorgen sliter de med å utføre pålagte oppgaver fordi de mangler folk.
– Vi har opplevd blant annet at Narkotikaprogram med domstolskontroll (ND) var mye mer omfattende enn hva kriminalomsorgen hadde forventet.
– Det er folk som endrer folk, og hvis vi mener noe med en human og god straffegjennomføring, trenger vi flere ansatte nå, sier Asle Aase.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Det kom som et sjokk for oss alle. Vi visste overhodet ingenting
Martin Guttormsen Slørdal
Pensjon kan svekke Norges sikkerhet. Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox